7x Petten met kinderen aan de Noord-Hollandse kust

0

Tijdens onze zomervakantie aan de Noord-Hollandse kust gaan we een middag naar Petten met kinderen. In deze blog lees je wat er te doen is in deze kustplaats voor gezinnen.

Petten wordt omringd door duinen, strand, zee en tulpenvelden. Als ik op zoek ga naar dit dorp en wat erover geschreven wordt, dan wordt er geregeld gesproken over Petten en over Petten aan Zee. In deze blog houd ik voor het gemak Petten aan.

Doen in Petten met kinderen

Dorpsplein Plein 45

Ons bezoek aan Petten begon bij het dorpsplein, Plein 45. Dit plein is een aantal jaar geleden geheel vernieuwd. Leuk op mooie dagen zijn de waterfonteinen, waar kinderen enthousiast doorheen rennen. Aan de kant van de witte toren is een klein speeltuintje te vinden.

Wandelen door de Pettemerduinen

Vanaf Plein 45 startten wij een wandelroute van Wandelnetwerk Noord-Holland door de Pettemerduinen, deze route is ongeveer 4,5 kilometer lang. De Pettemerduinen is een smalle duinenstrook tussen het Zwanenwater (bij Callantsoog, ook een aanrader om heen te gaan) en de robuuste dijk van de Hondsbossche Zeewering. Het is een mooie en afwisselende route. Onderweg kwamen we langs een duinmeer waar allerlei kinderen (en honden) aan het zwemmen waren.

Meer wandelen? Ook in het nabijgelegen Sint Maartenszee hebben we een hele mooie route van het Wandelnetwerk gewandeld. De routes starten bij het parkeerterrein van Speelpark De Goudvis. Wij liepen de route van zo’n 6 kilometer door de duinen, over het strand en langs strandtenten.

Petten met kinderen

Restaurant Buiten

Restaurant Buiten ligt bij de ingang van het dorp. En dit restaurant is leuk om te bezoeken in Petten met kinderen omdat er trampolines en glijbanen zijn. Ook is er minigolf. Voor de koffie ga je er niet heen, wel voor de pannenkoeken en wafels.

Wall of shame

De Wall of shame vind je bij de strandslag 17A Panoramaduin. Dit is een kunstproject bedacht door Arnold Gronert. Hij verzamelt afval op het strand en verwerkt dit in kunstwerken. Deze werken kan je zien in de Wall of shame. Interessant om te zien en ook goed om (weer) bewust te worden van het belang van het opruimen van afval.

Uitkijkduin Petten

De zesentwintig meter hoge panoramaduin is een uitkijkpunt. Vanaf boven, na een klim, heb je een mooi uitzicht over de omgeving!

Palendorp Petten

Het Palendorp is een monument op het strand/in de zee. De palen staan symbool voor een dorp dat rond 1792 in zee verdwenen is. Het kunstwerk bestaat uit 160 palen van zes tot twaalf meter hoog en ze vormen tien huizen en een kerk. Mooi om te zien en leuk voor de kinderen is de schommel.

Strandpaviljoens

Zin om wat te eten of drinken op het strand? Dan kan je naar paviljoen Zee enzo of naar The Sandbar. Wij zaten iets verderop, in Sint Maartenszee bij, ik denk, New Zuid. De andere strandtent daar heet Noord. Aan de zijkant van die strandtent is een kleine snackbar en er zit een klein speelhuisje naast.

dorpsplein 45

Overnachten in Petten met kinderen

Wil je langer in deze omgeving blijven? Dan zijn deze accommodaties wellicht wat voor jou:

  • Wij verbleven bij Qurios Callantsoog, nu Roompot, een redelijk nieuw vakantiepark vlakbij het strand.
  • In Sint Maartenszee verblijf je op het Bungalowpark Campanula. Met bungalows, tennisbaan, speeltuinen en overdekt zwembad.
  • Apartment Vredehof ligt in Sint Maartensbrug. Je verblijft in een appartement met terras en 2 slaapkamers, keuken met een vaatwasser en een magnetron, een wasmachine en 1 badkamer met een douche.
  • Strand49 Sint Maartenszee Glamping is een bungalow op een vakantiepark met speeltuin.

Verder lezen? Bekijk dan wat je doet in Schoorl met kinderen of lees de tips voor uitjes in Noord-Holland en ook deelden we tips voor de Kop van Noord-Holland.

Laat een antwoord achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.