Parque Natural da Arrábida met kinderen | Lissabon

Parque Natural da Arrábida is een natuurgebied onder Lissabon. In de omgeving vind je ook Costa da Caparica en Sebutal. Ik deel wat je er doet met kinderen!

We zijn op een rondreis Portugal en Spanje met de kinderen, en we komen van het vliegveld van Lissabon aangereden. De eerste dag van onze vakantie is 1 januari. Een mooi moment om eens wat stranden en natuurschoon op te zoeken in de omgeving van Lissabon.

Dit gebied is, afgezien van de stranden van Costa da Caparica, nog niet zo bekend onder de toeristen. Voor ons juist een reden om erheen te gaan!

Let op: er is net onder Lissabon een stuk automatische tolweg. Dat is de A33. De kosten zijn niet zo hoog (€ 0,75), maar dan moet je wel betalen. Lees over het betalen van de elektronische tol in Portugal op de site van de ANWB. Hier staat alle informatie over de elektronische tol betalen, wat toch wel handig is!

Parque Natural da Arrábida
Quinta do Conde
Onderweg in Quinta do Conde stoppen we bij een speeltuin/park/café

Parque Natural da Arrábida

Parque Natural da Arrábida is een natuurpark onder Lissabon. Blauw, wit en groen zijn de kleuren die je hier veel aantreft. Het blauw van de zee, het wit van de kalkformaties en het groen van de natuur. Waanzinnig!

Daarnaast bestaat het park uit gebergtes: Serra da Arrábida en Serra do Risco. Om een mooi zicht te hebben op het gebergte volg je wegnummer N-379 I. Absoluut een aanrader met links de bergrijen en rechts de zee. Onderweg kom je langs het fransiscanenklooster Convento da Arrábida. Stop zeker af en toe bij de uitkijkpunten, het is de moeite waard.

Lapa de Santa Margarida

Lapa de Santa Margarida – in een grot

We willen wandelen in het natuurpark maar hebben geen gids mee en zien niet direct de borden staan. We rijden op goed geluk richting de stranden en zien dan wat mensen wandelen. Daar gaan we achteraan!

Geen slechte keuze, zo blijkt. We hadden dit weggetje nooit zelf gevonden, aangezien het dood lijkt te lopen bij het hek. Net voor het hek klim je aan de linker kant over een kleine muur en dan wandel je opeens langs een prachtig pad naar beneden.

Lapa de Santa Margarida
Weggetje naar Lapa de Santa Margarida

Beneden aangekomen blijkt er een grottencomplex te zijn waar je in kan. Van binnenuit heb je mooie uitzichten op de zee, die hier tegen de rotsen slaat. Van bovenaf heb je een prachtig uitzicht over de kust. Zeker een aanrader!

We waren hier op goed geluk, maar het lijkt erop dat je in de straat Rua do Portinho da Arrábida moet zijn. Het weggetje start tegenover het hotel. Verderop in de straat is er een restaurantje en een strand.

Daarbij ligt ook het Museu Oceanográfico. Het is gevestigd in het fort Fortaleza de Santa Maria. Leuk om even heen te gaan met het gezin, om naar de vissen en de zeedieren te kijken.

Lapa de Santa Margarida

Wandelen

Zoals gezegd, we wilden eigenlijk een stuk gaan wandelen in Parque Natural da Arrábida. We waren slecht voorbereid (zonder wandelgids) en het was 1 januari (dus alle informatiebureaus waren dicht).

Wil je wel wandelen, bereid je dan voor. Op deze pagina vond ik relevante Nederlandse informatie over wandelen in Portugal.

Lapa de Santa Margarida

Stranden

Natuurlijk wilden we een strand zien in dit natuurpark bij Lissabon. Daarvoor sla je af richting Portinho da Arrábida. In het natuurgebied zijn meerdere witte zandstranden.

Wij reden naar Restaurante Anicha-Bar. Hiervoor is heel wat parkeerruimte en in de omgeving zijn er veel stranden. Het restaurant is niet direct een aanrader (1,4 ster beoordeling op Maps) maar het strand is geweldig.

Voordat je het strand oploopt kan je naar een klein stuk met opgravingen gaan. Onze kinderen vonden het erg leuk om hier een half uurtje rond te lopen en te kijken. Op Google Maps zie ik de opgravingen niet staan. Je loopt hierheen vanaf de parkeerplaats. Dan kan je of de weg omhoog nemen of de weg naar beneden. De weg omhoog gaat naar de opgravingen.

Costa da Caparica met kinderen

Wij verbleven in een leuk huisje aan de Costa da Caparica. Voor ons huis begon het strand. Omdat wij er in de wintermaanden waren was het ’s nachts best koud. In het voorjaar of de zomer lijkt me dit de ideale plek als je én wat van Lissabon wilt zien én je wilt tegelijkertijd rust en ruimte.

De Costa da Caparica is een heel lang strandgebied dat populair is in de zomermaanden. Het ligt dichtbij Lissabon en de stranden zijn mooi en groot. Je kan hier surfen!

In de zomermaanden rijdt er een treintje rond. Deze heet de “Transpraia” en rijdt tussen Costa da Caparica en Fonte da Telha. Onderweg kan je op diverse plekken uitstappen.

Meer informatie over dit gebied lees je in dit Engelstalige artikel. Maar let op, sommige tips zijn van activiteiten boven Lissabon.

Bereikbaarheid Costa da Caparica: je kan met de bus van het centrum van Lissabon naar Coast da Caparica. Ook kan je met de bus van de veerbootterminal in Cacilhas naar Costa da Caparica. Neemt de veerboot bij station Cais do Sodre. Vanuit Cacilhas kan je met bus 135 en bus 120 naar Costa da Caparica. (bron)

Costa da Caparica
Costa da Caparica

Setubal met kinderen

Wist je dat Setubal de derde stad van Portugal is? Wij ook niet. We zijn er wel even geweest. Setubal is een havenstad met een overzichtelijk centrum. Een gedeelte hiervan is voetgangersgebied. Ook is er een boulevard en er zijn twee kleine stranden. De belangrijkste bezienswaardigheid is de Jezus-kerk (Igreja de Jesus).

Bijzonder aan deze stad is dat er in de baai, bij de rivier de Sado, een groep dolfijnen leeft. Als je wilt kan je deze dolfijnen vanaf de boot bekijken. Vanaf de haven in de stad vertrekken de boten naar de groep.

Lissabon strand met kids

Doen rondom Parque Natural da Arrábida

Dit gebied ten zuiden van Lissabon is niet erg bekend onder toeristen. Nu we er drie dagen geweest zijn wil ik nog meer van het gebied verkennen. Rijd je vanaf Setubal verder naar beneden dan zijn dit aanraders:

  • Schiereiland Troía ligt net onder Setubal. Vanaf deze stad kan je er met de boot heen. Het schiereiland en vooral rondom Comporta staat vooral bekend om de prachtige stranden en leuke strandtenten.
  • Carrasqueira: voormalige zoutpannen, rijstvelden en wetlands. Je komt hier ook flamingo’s tegen.
  • Serra da Arrábida is een badplaats met kasteel. Het ligt op een rots, dus het is even klimmen. Wel maken de uitzichten de klim de moeite waard.
  • Sesimbra is een vissersplaats. De Portugezen rijden om om hier hun verse vis te kopen. Ook is er een fort te bezichtigen. Een aanrader is overnachten in Sesimbra, met zwembad en een speeltuin.
  • Cabo Espichel ligt op ruim 10 kilometer van Sesimbra. Dit is de moeite waard vanwege de rotsen, kliffen en de natuur.

Meer lezen? Dit doe je in Portugal met gezin en tips voor de Azoren en Madeira

Costa da Caparica
Costa da Caparica
Laat een antwoord achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.