Parco Storico Di Monte Sole bij Bologna

0

Tijdens een korte vakantie in Italië met kinderen bezochten we de steden Florence en Bologna. Op de weg van Florence naar Bologna zochten we een mooie plek voor een tussenstop. Ons oog viel op Parco Storico Di Monte Sole. In deze blog deel ik waarom je hierheen gaat en wat er te doen is.

Al snel bleek dat er vrij weinig informatie te vinden is over fijne tussenstops tussen Bologna en Florence. Daarom gingen we via Google Maps op zoek naar een geschikte plek. Een natuurgebied stond hoog op de wensenlijst, dus daarom kozen we voor dit Nationale Park op een paar minuten rijden van de snelweg.

Parco Storico Di Monte Sole

Dit park is opgericht om de slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog te herdenken. Het doel achter de oprichting was om de herinnering van dit zwarte stuk in de Italiaanse geschiedenis te behouden. Via de “Il memoriale” route in het park kom je langs een aantal symbolische plaatsen.

Het gebied bestaat uit een kleine bergketen met een top op 826 meter boven zeeniveau.

Dit park kan je ook met de trein bereiken (wij waren er met de huurauto). Neem dan de trein vanaf Bologna en stap bijvoorbeeld bij Marzabotto of Monzuno – Vado uit.

Parco Storico Di Monte Sole

Il Poggiolo bezoekerscentrum

Wij begonnen ons bezoek bij het Il Poggiolo bezoekerscentrum. Dit is een bezoekerscentrum, restaurant en ik geloof ook een hotel. Helaas was dit toen wij er waren, in februari, gesloten. Op het briefje stond dat het ook in januari gesloten was.

Bij het bezoekerscentrum van Parco Storico Di Monte Sole is een kleine speeltuin, ideaal als je net als wij met de kinderen op vakantie bent. Daarnaast starten er een aantal routes bij het bezoekerscentrum. Anders dan in Nederland en België worden de startpunten niet heel duidelijk aangegeven. Er staan grote informatieborden bij en dan is het even zoeken.

Een van de routes was de route over de Tweede Wereldoorlog, die was rond de 5 kilometer. De andere route ging dieper het park in, dat was de natuurroute. Deze is 14 kilometer en kan worden ingekort naar een kilometer of zes.

Blogs met route informatie:

  • Ciao Bologna wandelde een stuk en schreef er dit over.
  • Op deze website staan 9 verschillende routes.
  • Heb jij aanvullende informatie of handige sites gevonden, deel ze met ons. Dat zet ik ze erbij in het overzicht.

Kinderroute

Zoals gezegd, wij waren met de kinderen in Parco Storico Di Monte Sole. We waren van plan om de 5 kilometer route te volgen maar het liep anders. Direct achter het bezoekerscentrum is een klein bosje op een heuvel. Als je daarheen loopt zie je rode pijlen hangen. Volg deze pijlen en je wandelt een leuke dierenspeurtocht.

Onderweg kom je nummers tegen en daar in de buurt staan beelden van dieren. Heb je het dier gevonden, dan zie je de volgende pijl hangen. Ik heb niet op de tijd gelet maar ik denk dat we 30 – 60 minuten onderweg zijn geweest.

Deze weg is niet direct vergelijkbaar met een kabouterpad in Nederland: het is wel wat klimmen en klauteren hier en daar. Onze kinderen zijn 6 en 7 jaar en wandelen graag: deze route was goed te doen voor ze.

dierenroute wandelen Bologna

Overnachten in Parco Storico Di Monte Sole

Wil je langer in dit gebied verblijven of zie je het als een handige tussenstop onderweg naar je vakantie in Italië? Dan zijn dit enkele aanraders om te overnachten:

  • Chiesa Di Ignano 1778 krijgt hele goede reviews en ligt op een toplocatie. Bovenop de berg en met uitzicht op andere bergen. Pluspunt is het zwembad. Je verblijft in een appartement met twee slaapkamers. Deze accommodatie ligt in het hart van het natuurgebied.
  • Hotel Falco D’Oro is een mooi hotel in Tole. Je verblijft in een familiekamer met bad.
  • Hotel Bellevue ligt in Pianoro, je verblijft in een familiekamer.

Meer lezen?

Laat een antwoord achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.