Paleis Soestdijk met kinderen | Review

0

Hoe leuk is een bezoek aan Paleis Soestdijk met kinderen? Blogger Hilda ging erheen met haar dochters en deelt hun ervaringen.

In de zomervakantie hadden wij een vorstelijk uitje naar Paleis Soestdijk op de Utrechtse Heuvelrug. Onder begeleiding van gids Jan mochten wij het mooie paleis bezichtigen. Je kunt er ook voor kiezen om zelf het paleis te bekijken met een audiotour.

Bezoek aan Paleis Soestdijk met kinderen

Jan maakt er voor de kinderen echt een feestje van, en betrok ze op een hele leuke manier bij de rondleiding. Hij vertelde aan mijn dochters en vriendin leuke anekdotes over hoe de prinsesjes vroeger leefden.

Paleis Soestdijk met kinderen

Bijvoorbeeld de stoel voor kleine Emma die een stukje is ingekort zodat ze met haar voetjes bij de grond kon. Of het kleedje onder de stoel van prinses Margriet omdat er, ook in die tijd, weleens eten naast de tafel vloog. In het paleis werken veel enthousiaste vrijwilligers die je graag alles vertellen over het paleis en de geschiedenis. De geschiedenis van Soestdijk gaat maar liefst 350 jaar terug in de tijd.

Lang was het paleis een zomerverblijf en vanaf 1937 permanent bewoond door de koninklijke familie. De laatste bewoners, Prinses Juliana en Prins Bernhard, woonden er tot 2004. Het is best bijzonder om nu eens zelf op het bordes te staan want wie herinnert zich niet de bordes scenes uit de goede oude tijd?

Breek de geheime code

In de kelders van het paleis kunnen de kinderen een speurtocht doen. In de donkere hoekjes gaan ze met knijpkat op zoek naar de geheime code. Er is in de kelder ook een hele leuke tentoonstelling over uitvindingen. Op mooi gedekte tafels kun je op eetborden lezen welke Nederlandse ontdekkingen er allemaal zijn gedaan.

Nooit geweten dat Wifi, Bluetooth en de Quooker zijn bedacht door Nederlandse uitvinders. Ook interessant: de bewegwijzering op Schiphol is wereldwijd geroemd en heeft verschillende prijzen gewonnen. Kinderen kunnen ook zelf een uitvinding bedenken en inleveren in de uitvindersbus. De beste uitvinding wint een uitvindersworkshop.

Wilhelmina speelhuis

Speelhuis van Wilhelmina

De tuinen zijn ook zeker een wandeling waard als je Paleis Soestdijk met kinderen bezoekt. De meiden vonden het speelhuis in het Wilheminachalet erg leuk. Mocht je trek krijgen, in Restaurant de Oranjerie kun je een lekker hapje eten.

We waren erg blij om te zien dat er allemaal weer nieuwe leuke dingen worden georganiseerd in het paleis. Er zijn regelmatig mooie evenementen in en rondom het paleis, zoals filmavonden en concerten in de zomer.

Tot eind 2019 is het paleis nog in deze vorm te bekijken. Daarna, vanaf 2020, gaat het paleis zich ontwikkelen van monarchie naar magie. Wat dat precies inhoudt dat gaan we zien! Ik ben benieuwd. Wij gaan zeker nog een keer kijken!

Paleis Soestdijk met kinderen | Een aanrader?

Wij hadden een hele leuke dag in Paleis Soestdijk. We werden gastvrij ontvangen en de rondleiding met de gids was een succes, het was voor de meiden echt een feest om er te zijn. Zoals ik hierboven schreef: we komen zeker terug. Dus ja, dit uitje is zeker een aanrader voor gezinnen. Bekijk de openingstijden op de website.

Paleis Soestdijk doet mee met Open Monumentendag op zaterdag 14 en zondag 15 september. Dan is het paleis opengesteld voor publiek. Een bezoek is dan gratis. Daarnaast zijn er lezingen en er is een kinderprogramma.

Ook doen in de provincie Utrecht:

Laat een antwoord achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.