Oyfo Techniekmuseum met kinderen | Review Hengelo

0

Anouk was met haar zoon op bezoek in het Oyfo Techniekmuseum, in de omgeving van Enschede in de provincie Overijssel. Hoe leuk het Oyfo Techniekmuseum met kinderen is deelt ze in deze blog.

In een oude school, een prachtig pand, is het museum gevestigd. Verspreid over drie verdiepingen zijn er allerlei machines, proefjes en games. Ook lopen er behulpzame vrijwilligers rond, zij geven her en der nog wat extra toelichting.

Oyfo Techniekmuseum met kinderen | Ons bezoek

Zo mochten wij zien hoe een 100 jaar oude stoommachine (die in schepen werd gebruikt) nu echt werkt. En hoe bijvoorbeeld de kapitein op brug toentertijd kon communiceren met de mannen in de machinekamer onder in de boot aan de andere kant.

Verder staat er allerlei (stoom)machines en weefgetouwen. Je kan de meeste apparaten zelf in werking stellen. Mijn zoontje drukt dus enthousiast op alle knoppen die hij tegenkomt, om te zien wat er gebeurt.

Oyfo Techniekmuseum met kinderen

Tweede verdieping

Op de tweede verdieping staat een grote en vooral oude telefooncentrale die je kan testen, en een ouderwetse (voor ons als ouders welbekende) telefooncel.

Vervolgens kom je in een gedeelte waarmee je met een pasje (krijg je bij de ingang) op verschillende games kan inloggen, wat de aanwezige kinderen ook allemaal doen. Elk spel is anders, met een ander thema, allemaal gerelateerd aan techniek/energie.

Het laatste onderdeel op die verdieping is de zogeheten E-mission. Via een grote wereldbol waarbij met film duidelijk wordt wat opwarming van de aarde kan doen in de toekomst (wij uit Zwolle zitten dan vol onder water, maar in Hengelo houden ze het droog), kom je in een tunnel met verschillende games over duurzame energie en het opschonen van de aarde. Of mijn zoontje echt in de gaten had waar dit nu over ging weet ik niet. Maar hij vond de games erg leuk!

Bovenste verdieping

De bovenste verdieping is echt een ontdekkingstocht. Een fiets waarmee je verlichting en een tv aan krijgt bijvoorbeeld. Maar ook allerlei soorten hersenkrakers in de vorm van puzzels.

Een grote stellage waar je zelf de energie anders kan laten lopen is een groot succes. Hierdoor gaat de bij de ene combinatie een lamp draaien, of wordt juist een balletje omhoog geblazen. En voor de volwassenen grappig: er staan wat oude pc’s met een van de eerste computerspelletjes. Leuk!

Tot slot zagen we bij de ingang/uitgang vitrinekasten vol met leuke robot-pakketjes. Bijvoorbeeld een helicopterpropellor die je kan laten draaien op zonne-energie, of het lampje van Willie Wortel solderen (deze hebben wij gekocht). Allemaal voor schappelijke prijzen. Deze pakketjes kun je trouwens in het museum in elkaar knutselen tijdens de ‘doemiddagen’, die elke schoolvakantie worden georganiseerd.

Oyfo Techniekmuseum met kinderen

Oyfo Techniekmuseum met kinderen | Een aanrader!

Concluderend: het is een leuk en afwisselend museum in Twente. Het museum speelt goed in op de nieuwsgierigheid van kinderen en ouders! Tijdens ons bezoek aan het Oyfo Techniekmuseum in Hengelo zijn we verrast door dit leuke museum! In plaats van alleen te mogen kijken en bordjes ‘niet aankomen’ is het hier juist de bedoeling om ‘overal aan te zitten’. Het museum is erg interactief, dus erg leuk voor/met kinderen.

De praktische info over Oyfo Techniekmuseum lees je op de website.
Andere techniekmusea waar wij waren zijn NEMOFutureland en De Ontdekfabriek.

Laat een antwoord achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.