Openluchtmuseum Hjemsted met kids in Denemarken

Hjemsted is een openluchtmuseum in Denemarken. Blogger Alyt bracht hier een bezoek aan tijdens haar vakantie in Jutland. Zij deelt of openluchtmuseum Hjemsted in Skærbæk een aanrader is.

Wij hebben het park bezocht buiten het hoogseizoen van de Deense zomervakantie. Het was heel rustig op het park. Met vier (Duitse) gezinnen waren we de enige bezoekers die dag.

Bezoek aan Openluchtmuseum Hjemsted

In het museum zijn allerlei dingen te doen. Zo kan je door een nagebouwd dorpje uit de ijzertijd lopen. Je ontmoet mensen uit die tijd, kunt hun huisjes bekijken en je kunt meedoen aan activiteiten en workshops. Daarnaast is er een ondergronds museum.

Als eerste hebben we het ondergrondse museum bezocht. Er draaide een film in het Deens over het dagelijks leven in het dorpje. Die was erg leuk om te zien, je kreeg een goed beeld hoe het leven er aan toe ging in de ijzertijd. Daarna zijn we door het museum gelopen.

In de grond (met glazen plaat erover) lagen verschillende poppen, in vitrines lagen archeologische vondsten zoals sieraden en potten. We hadden het snel bekeken.

Openluchmuseum Hjemsted

Activiteiten en workshops

Bij de ingang van openluchtmuseum Hjemsted stonden de activiteiten en workshops beschreven. Als eerste gingen we schatgraven. Met een houten spade woelden we in het zand. We vonden helaas geen schatten. Ik denk dat de schatten buiten het hoogseizoen niet meer worden verstopt, want de andere bezoekers konden ook niks vinden.

Verderop lagen twee zwaarden en houten schilden. Als een Romeinse krijger konden we met elkaar een gevecht aangaan, maar het schild was voor de meiden te zwaar om op te tillen.

Openluchmuseum Hjemsted

Een lesje boogschieten was de volgende stop. Na de uitleg in het Engels mochten wij proberen de pijlen af te schieten. Onze oudste meid heeft het ook even geprobeerd, maar vond het best wel moeilijk. Wij, als ouders, hadden de grootste lol.

In een van de hutjes van het openluchtmuseum Hjemsted konden de meiden iets maken. Ze hadden keus uit een leren tasje of een houten zwaard. Voor deze workshop betaalden wij een klein bedrag. De meiden mochten een rond, leren lapje uitzoeken. Ze maakten er gaatjes in en mochten een leren veter erdoorheen rijgen. Uit een skelethoofd van een geit mochten ze een kies hebben om te bewaren in het tasje.

De smid, een hutje verderop, was druk aan het werk. We hebben even staan kijken. Op het terrein ligt ook een pad dat rondom het terrein loopt. Je loopt langs een aantal hutjes en een waterpartij.

Het afvuren van een “echte” kogel uit een grote katapult was het spectaculairst die dag in openluchtmuseum Hjemsted. De aanwezige kinderen mochten ook meehelpen. Echte krijgers maakten het tot een waar spektakel.

Doen in Jutland

Varen in een uitgeholde boomstam

Ook kun je varen in een kano, een uitgeholde boomstam. Allereerst een reddingsvest aangetrokken. Toen we met z’n vieren in de kano zaten, was het behoorlijk wiebelig. We vertrouwden het niet en zijn weer uitgestapt. We hadden geen zin om in het water te vallen. Wij zijn er nog even een rondje alleen in wezen varen, zonder de kinderen, maar ik vond het behoorlijk wiebelig.

Er is een kleine speeltuin, waar de dames zich even in hebben vermaakt. Er waren ook een aantal dieren te bewonderen, zoals een ezel en pony’s .

Doen in Jutland

Openluchtmuseum Hjemsted | Een aanrader

Wij hebben ons er zo’n vier uur vermaakt in dit museum en aan het eind van de dag hebben we nog even wat gedronken in het restaurant.

De medewerkers zitten volledig in hun rol en dragen kledij uit de ijzertijd. Ze zijn vriendelijk en spreken voldoende Duits en/of Engels.

Helaas was de informatie in het openluchtmuseum Hjemsted in het Deens. Wel lagen er mappen die je kon pakken met de Engelse of Duitse vertaling.

Er zijn heel wat dingen te doen in dit openluchtmuseum, wat erg leuk is. Niet ieder onderdeel is even geschikt voor kinderen maar er zijn voldoende dingen die zij wel kunnen doen.

Lees ook:

openluchtmuseum Denemarken
Laat een antwoord achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.