Ervaring: Op wereldreis met peuter!

12

Op wereldreis met peuter, wat een avontuur! Henk en Nynke gaan met hun peuter Fynn van 2,5 de wereld over reizen. Op hun site delen ze al hun verhalen, ik mocht ze voor vertrek en na terugkomst interviewen.

Een samenloop van omstandigheden heeft ons tot de wereldreis gebracht. Henk is vanaf 1 maart 2015 boventallig bij de Rabobank. Hierdoor dacht hij al veel na over wat nu? In 2012 ben ik al eens langer weg geweest, zonder Henk. Na 3,5 maand kwam ik met heimwee terug. Toen ontstond het idee om een lange reis samen te maken.

Op wereldreis met peuter

Op een baaldag waarop het de hele dag regende riep Henk: “we gaan emigreren!” Waarop ik zei: “dan moet er ook gewerkt worden, kom je vanzelf ook in de waan van dagelijks ritme, of noem ’t sleur, en het zal er ook vast een keer regenen.” En dat is natuurlijk zo. Emigreren werd een jaar ergens anders wonen en werken. Via mijn werk bij Riksja Travel kwam werken op het kantoor in Australië even voorbij, maar toen dat niet doorging verdween het hele werken naar de achtergrond.

Het idee dat overbleef was een half jaar reizen. Fynn is 2,5 als we gaan, dus we zijn nog niet aan schoolregels gebonden. Mijn werk is redelijk seizoensgebonden, omdat gezinnen hun reis vaak in de eerste twee maanden van het jaar boeken. In die maanden kan ik niet weg, de overige maanden bieden wel ruimte. Wat helpt is dat de passie voor reizen door al mijn collega’s gedeeld wordt. Maar waar een wil is, is een weg. Dus was het er nu niet van gekomen, dan was het zeker een andere keer gelukt.

Op wereldreis met peuter: onze reisroute

Ik moest en zou met een camper door Amerika. Dat is niet goedkoop en daarom moeten er ook budgetvriendelijke bestemmingen tegenover staan. De route: Sri Lanka – Indonesië – Australië – Fiji – Amerika – Canada en via IJsland terug naar huis. Voor Australië en IJsland hebben we gekozen omdat deze landen gunstig zijn als overstapplaats binnen ons ticket. Sri Lanka kwam op ons pad toen we zochten naar een veelzijdige Aziatische bestemming waar het in maart goed weer is en waar vandaan je gemakkelijk doorvliegt naar Indonesië.

Reizen met peuter over de wereld

We hebben in onze reisplannen veel rekening gehouden met Fynn. Zo zochten we bestemmingen die voor ons allebei nieuw zijn en die voor Fynn goed en veilig bereisbaar zijn. Dit was een flinke puzzel want we hebben los van elkaar compleet andere landen bezocht.

Zuid-Amerika slaan we daarom over: vanwege de hoogte, de taal en lange reisafstanden hebben we besloten dat te bewaren tot Fynn ouder is. We passen reisafstanden tijdens onze wereldreis met peuter aan. Waar de gemiddelde rondreis voor een bepaalde route drie weken beslaat, nemen wij er bijvoorbeeld vijf weken de tijd voor. Je hebt dan de tijd voor een dag bij het zwembad of het strand. In Amerika huren we een camper, waardoor je je eigen huisje mee hebt. Dan kun je zelf koken en heb je vier weken hetzelfde bed. Zeker voor Fynn is dat fijn.

Dat wilden we ook in Canada, maar dat bleek een dure grap. Fynn slaapt gemakkelijk in de auto, dus we willen met name ’s middags, tijdens een middagslaapje, gaan rijden. Ik denk dat het belangrijkste is naar Fynn te luisteren. Als ouder ken je hem het best en als blijkt dat het reistempo te hoog is of als hij het ergens onwijs naar zijn zin heeft, dan blijven we gewoon langer.

Op wereldreis met peuter: de voorbereidingen

Een paar dagen voor vertrek zijn we er nog niet uit wat we precies meenemen. Nu denken we aan twee backpacks, de rugdrager voor Fynn en ieder een gewone rugzak. We hebben één rugzaktrolley gekocht. Die kan als rugzak, maar heeft ook wieltjes. De buggy laten we thuis: wij trekken liever de natuur in dan dat we in een stad zijn, ik denk dat daarom de buggy toch minder praktisch is.

Een jaar van te voren wisten we dat we dit wilden. Toen was het vooral een droom maar nog helemaal niet concreet. Definitief werd het toen we de bestemmingen uitkozen en het ticket boekten. Dan zit je gelijk volop in de voorbereidingen en voor je het weet reserveer je een camper, regel je inentingen en zoek je een huurder voor je huis. Ik denk dat we sinds het najaar 2015 actief bezig zijn met de voorbereidingen. Daarvoor waren we vooral plannen aan ’t maken om ze vervolgens weer helemaal om te gooien.

Naar mijn mening is een half jaar is ook nodig, want er moet echt wel veel geregeld worden. Het scheelt dat we allebei al eerder een lange reis maakten en weten wat er allemaal bij komt kijken.

Hoe regel je al die vrije maanden?

Henk is vanaf 1 maart 2016 echt klaar. Als we terugkomen in Nederland, eind augustus 2016, zoekt hij een nieuwe baan in de verzekeringsfraude. Fynn gaat nog niet naar school en is één dag per week bij een gastouder, waardoor er voor hem weinig geregeld hoeft te worden. Ik kan vanaf maart een half jaar met onbetaald verlof. Ik zet deels vakantiedagen in en in mei ontvang ik vakantiegeld. Ons huis hebben we verhuurd aan bekenden. Zij zochten een gemeubileerde, kindvriendelijke woning voor ongeveer een half jaar en wij zochten een huurder. Een ideale match.

Op wereldreis met peuter: onze vooruitzichten

Het samenzijn, zonder “moetjes” van werk, huishouden, sociale verplichtingen en afspraken lijkt me heerlijk. En dat niks hoeft maar alles mag. Als we het reizen even zat zijn dan blijven we langer op dezelfde plek. Je hoeft niet in een paar weken vakantie alle hoogtepunten van een land te zien.

De langere reisdagen lijken me een minder fijn onderdeel van de reis. Fynn is echt snel afgeleid, wil alles ontdekken en kan dus niet lang stilzitten. Dat wordt dus alle trukendozen opentrekken. Al denk ik dat hij onderweg zo veel ziet dat hij gauw afgeleid is of in slaap valt van alle indrukken. Wat dat betreft weet je natuurlijk nog helemaal niet hoe het zal gaan. Wat ik ook niet prettig  vind is dat je iedere dag weer moet bedenken waar en wat je eet of waar je slaapt. Hierdoor vind ik het helemaal niet erg om wat langer op dezelfde plek te zijn.

Op wereldreis met peuter: de terugblik

Oh man, wat was het te gek! Alles: het reizen, de verschillende landen, de mensen, het met z’n drieën zijn, het ontbreken van de agenda, stiekem was dat heerlijk. Je bent gewoon echt alleen bezig met waar je op dat moment bent, alles kan en niks hoeft. Geen verantwoording hoeven afleggen, doen waar wij blij van worden. En dat op de mooiste plekken van de wereld!

Het ging eigenlijk beter dan verwacht. Onze peuter paste zich zo snel aan: tijdsverschillen, wisseling van land, camper of trein, het ging eigenlijk heel soepel. Natuurlijk loop je wel tegen dingen aan, maar dat zijn zaken die je thuis ook hebt. Iedereen heeft wel eens een off day. Maar na een lange dag in de trein ploften wij neer en Fynn zag gelijk een zwembad en zat vol energie. Een eye opener was wel dat hij op reis gewoon echt met andere dingen bezig is dan jij.

Grand canyon: het mooiste die dag waren de eekhoorntjes. Walvissen spotten in Canada: hij lag alleen maar met z’n autootjes te spelen op het dek terwijl die reuzen langs zwommen…

Je moet daar wel echt tijd en aandacht voor maken, ook eens een middag speeltuin plannen en even je eigen behoefte opzij zetten. En nu vraagt hij nog: “zullen we nog even op pad? Even wandelen ofzo.”

kelimutu-flores

Hoe ging het met de bagage?

Alles zat in 2 grote backpacks en in het vakje onderin de rugdrager. Verder hadden we alle drie een rugzak voor de handbagage en geloof me, daar stouw je best een hoop zooi in inderdaad. De eerste helft van de reis hebben we alles dat achterin de backpacks zat niet gebruikt: lange broeken, vest, trui, dichte schoenen, windjack. Maar naar huis sturen durfden we ook niet, want je weet gewoon niet wat je nog kunt verwachten. We eindigden natuurlijk met Canada en IJsland en dan kan best wel heel koud zijn. Ik had wel flink wat shirts kunnen thuis laten, je hebt stiekem gewoon veel dezelfde sets aan. En ik had voor Fynn bijv. 2 pyjama’s, 9 van de 10x sliep hij gewoon in zijn romper omdat het te warm was. Het zijn kleine dingen, maar dat neemt flink wat plek in en je sjouwt het wel mee allemaal.

Wat ik mee had moeten nemen is een dompelaar. Dan had je per beker gewoon kokend water kunnen maken, ongeacht of er een waterkoker op de kamer was. Soepie, noodle-tje, dat is wel erg relaxt hoor.

Op wereldreis met peuter: tips

Het hangt natuurlijk heel erg van je kind(eren) af, maar als de droom er is zou ik echt zeggen “ga er voor!” Fynn is een heel druk mannetje, hij breekt de boel af thuis als hij te lang binnen is of zich verveeld. Vooraf heb ik wel gedacht: “Poeh, hoe gaat dat straks op reis?” maar dat is echt gewoon zo anders. Misschien ook omdat je er zelf anders in staat, maar Fynn had iedere dag een nieuwe uitdaging en indrukken. Hij heeft zich geen moment verveeld en er werd eigenlijk bijna niet gemopperd.

Ga volledig op je eigen gevoel af en laat je niet gek maken door wat andere ergens van vinden. Het is jullie reis, als je een half jaar op één plek wilt zijn waarom zou je dat dan niet doen? Plan rustdagen in, zo kun je terugvallen op rustmomenten. Als dit echt je droom is, doen!

Ervaringen van de wereldreis

Je hebt wel een beeld, maar wat je precies kan verwachten weet je eigenlijk niet. Dat komt pas als je ergens bent. Ik heb van geen enkele bestemming spijt, dat vooropgesteld! Ik denk wel dat ik Bali iets te paradijselijk had voorgesteld en dat viel tegen, maar daar stonden een hoop mooie andere eilanden tegenover. Ja eigenlijk was de reis precies zoals ik gehoopt had dat ie zou zijn, want dat doe je natuurlijk wel. Hopen dat het op een bepaalde manier zal gaan of zal zijn en dat is helemaal uitgekomen.

De uitgesproken hoogtepunten kan ik echt niet noemen. Het is allemaal zo anders geweest, we hebben zulke verschillende bestemmingen gezien en overal weer op een andere manier gereisd. Op het moment dat ik het één opschrijf schiet me weer iets anders te binnen. Ik kan echt niet maar een paar punten noemen. Het is het overall gevoel dat je hebt. Het trotse, dat je dit gewoon gedaan hebt. We hebben zoveel gezien en gedaan, zoveel andere gezinnen en lieve mensen ontmoet. Ik denk dat het echte hoogtepunt is dat je dit zo intens met z’n drieën beleefd. Alle aandacht voor elkaar en samen de wereld ontdekken!

Wereldreis maken met het gezin: hoogtepunten van de landen

Sri Lanka

De trein en het verblijf in het zuiden aan schildpaddenstrand. De trein van Negombo naar het zuiden zaten we in de “gewone” coupe. In het gangpad, want een zitplek was er niet meer. Open deuren, reizigers die uit de deur hangen en spoorrails vlak langs de kust. In het zuiden sliepen we in Tangalle, een plaatsje van niks. ’s Avonds gingen we met gids het strand op en mochten we zien hoe zeeschildpadden hun eieren leggen op de stranden en dan weer zo de duisternis in verdwijnen.

Indonesië

Flores. Ok, het is niet 1 plek, maar dit eiland is gewoon nog zo authentiek. Zwaaiende kids die met de auto meerennen, snorkelstrandjes, de Komodovaraan en de Kelimutu vulkaan met 3 kratermeren bij zonsopkomst.

Australië

Hier waren we twee weken in kreeg ik last van een ontstoken verstandskies. En ik kan nou niet bepaald zeggen dat dat een hoogtepunt is. Wat ik hier dan wel voor fijne herinnering aan heb overgehouden: de familie waar we logeerden. Wat een super plek. We hadden de gehele beneden verdieping en er stond een file aan autootjes klaar toen we aankwamen. Trampoline en zandbak in de achtertuin, waar we altijd welkom waren. En er werd gelijk gebeld met haar tandarts, ik kon direct terecht. Heel fijn!

canada-roadtrip

Fiji

Op Fiji sliepen we ook op zo’n fijne plek. Backpackersleven ging haarfijn over in de dat van ons families. We ontmoeten er nog 2 andere gezinnen en de kids waren niet bij elkaar weg te slaan. Samen maakte we een boottocht naar een van de eilandjes in de buurt, spierwit strand, snorkelen, palmbomen en bbq op het strand.

Amerika

Grand Canyon, kamperen aan de rand van de canyon, herten die ’s morgens voor je camper staan te drinken, het wijdse en de immense Canyon natuurlijk. Dat is zo indrukwekkend, je bent ineens zo piepklein.

Canada

Ehm, ik denk dat dat de Icefieldparkway moet zijn. De weg die dwars door de rocky’s loopt. Met besneeuwde bergtoppen, blauwe spiegelmeren en Grizzly beren. IJsland: ja, die is niet moeilijk… Dat was het noorderlicht op onze laatste avond. Dat was echt het kersje op onze reis, te gek!

Heerlijk zo een beetje dromen over al die mooie herinneringen. Krijg er spontaan weer heimwee van. Ik sluit niet uit dat we ooit nog een keer gaan, maar eerst moet er weer gespaard worden!

Lees ook: mooie landen voor een wereldreis

12 Comments
 1. jeapiebel zegt

  Wat is dit gaaf zeg en heel knap om de stap te zetten en alles samen beleven. Het lijkt mij echt een ervaring!

 2. Rowan zegt

  Wat ontzettend gaaf en bijzonder zeg. Ik ga zeker een kijkje nemen op de website!

 3. Els zegt

  Wow, wat gaaf en spannend! Goede reis! En vooral geniet!

 4. Bianca zegt

  Spannend zeg! Ik zou het zelf niet durven met zo’n klein kindje, maar wel heel cool dat hij nu al zo’n reis mag meemaken 🙂

 5. Frederique zegt

  Goede reis en vooral veel plezier. Dit zijn de ervaringen die niemand je meer af kan nemen. En juist het ‘samen beleven’ maakt het zo bijzonder.

 6. Yvonne zegt

  Geweldig om te lezen, lijkt mij ook super om na onze wereldreis met z’n 2-en ooit met de kinderen te gaan. Ik zou dit graag doen als de kinderen wat ouder zijn.

 7. Daphne | Travelshot.nl zegt

  Wauw ! Wat een avontuur, heel veel plezier!

 8. Jessica zegt

  Ik heb zelf nog geen kinderen, maar vindt dit soort verhalen altijd heel tof om te lezen. Mooi om te zien dat ze hun reislust niet verdringen doordat ze nu een kind hebben! Veel plezier gewenst Henk, Nynke en Fynn 🙂

 9. Sigrid | My Travel Secret zegt

  Zooo gaaf! Om mij heen stopt iedereen met reizen zodra er kinderen komen of houden het voortaan bij Spanje. Ik begrijp nooit zo goed waarom, maar ja ik heb ook geen kinderen 😉 Ik zal ze dit artikel even laten lezen haha

  1. Karlien zegt

   hahaah doe dat, de wereld is zo mooi !! Ook met kids kan er heeel veel 🙂

 10. ivonne zegt

  Ik zie op onze reizen geregeld mensen met jongere kinderen, onder schoolgaande leeftijd. Natuurlijk is het anders om met kinderen te reizen maar prima te doen als je het echt wilt. De problemen komen vaak pas als de kinderen ouder worden zo begrijp ik, want dan zit je met de verschillende regels die landen aan de scholing van de kinderen stellen. Ik heb geen kinderen om rekening mee te houden en binnenkort gaan wij weer lekker lang op pad!

 11. Marijke zegt

  Wauw, wat ontzettend knap dat jullie die stap nemen. Al moet ik zeggen dat jullie alles wel echt mooi voorbereid hebben. Ooit hoop ik dat wij hetzelfde zullen kunnen doen! De reisroute lijkt me ook bijzonder interessant. Ik moet wel zeggen dat Canada echt ontzettend mooi is (vooral West-Canada dan), dus misschien wel een idee voor een vervolg-wereldreis 😉

Laat een antwoord achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.