Op vakantie met kinderen leuk houden

0

Op vakantie met kinderen… De moed zou je haast bij voorbaat in de schoenen zakken. Als je ziet wat je allemaal mee moet nemen, bijvoorbeeld. En dan ben je nog niet eens heelhuids met iedereen op je vakantiebestemming aangekomen en moet je ook nog maar zien of het lukt het een hele vakantie gezellig te houden met z’n allen. Ga er maar aan staan! Neem om te beginnen alvast één ding van mij aan: het lukt nooit om het een hele vakantie gezellig te houden met kinderen. Dus laat die utopische gedachte alvast los voordat je vertrekt. Scheelt een bak frustratie als je daar in ieder geval niet meer naar hoeft te streven. En ja, ik spreek uit ervaring…

Gelukkig heeft de ervaring mij ook geleerd dat het absoluut de moeite waard is om met kinderen op vakantie te gaan. En ook dat bijna alles kan met kinderen. Vietnam, Nieuw-Zeeland, Wit-Rusland, Samoa, de VS en Albanië; allemaal landen waar ik ondertussen met één of meerdere kinderen (ik heb er vier) geweest ben. Een strandvakantie, een roadtrip met camper of auto, een verre reis, stedentrip, op de camping… Het kan echt allemaal! En als je de volgende tips ter harte neemt, houd je het nog leuk ook.

Hoe hou je reizen met kinderen leuk

Op vakantie met kinderen, met deze tips blijft het leuk!

1. Pas je aan

Kinderen hebben een ander ritme dan jij. En dat ritme is ook nog eens minder flexibel dan dat van jou. Ze hebben vaak ook andere behoeften dan jij. Zo moeten kinderen op gezette tijden eten, slapen en spelen, anders is de kans groot dat ze bijzonder chagrijnig worden. Als je dat laatste wilt voorkomen, kan je maar beter bij voorbaat je tempo en je plannen daarop aanpassen. Ga er gewoon vanuit dat je minder kunt zien en minder kunt doen dan jij zou willen, dan valt het misschien zelfs wel weer mee. Hou rekening met slaapjes en zorg dat je je kinderen op tijd te eten en te drinken geeft. Als ik dat niet doe, word ik namelijk binnen no-time gek van het gezeur. Plan vooral ook niet teveel op één dag; haastige spoed is met kinderen zelden goed (voor de sfeer)…

2. Laat ze (gecontroleerd) uitrazen

Iedereen weet dat kinderen veel energie hebben. En als je er niet voor zorgt dat ze die energie af en toe kwijt kunnen, dan gaan ze klieren. En dat is precies waar veel ouders bang voor zijn; dat hun kinderen zich misdragen op plekken waar dat niet handig is zoals in een restaurant, een auto of een museum. Toegegeven, in een vliegtuig is het heel lastig om je kind gecontroleerd te laten uitrazen (doe dat dan ook vooral voordat je instapt), maar afgezien daarvan is het meestal heel goed mogelijk je kind te helpen op een positieve manier zijn of haar teveel aan energie te verbruiken.

Zorg er bijvoorbeeld voor dat wanneer je stopt tijdens een lange autorit, je je kinderen lekker laat rennen. Dus niet met z’n allen aan tafel tijdens de lunch, maar koop een broodje voor later en besteed je tijd buiten de auto vooral met een potje voetbal of tikkertje. Laat je kinderen een half uur los in een speeltuintje voordat je naar een restaurant gaat of een museum bezoekt. Of zoek – al dan niet bij wijze van ‘beloning’ – een speeltuintje (of een park) op als je daarmee klaar bent.

3. Neem altijd iets te spelen en te eten mee

Kinderen vinden altijd wel wat om mee te spelen. En dat klopt. Maar als je het niet leuk vindt wanneer dat de museumstukken, het bestek of de spullen van iemand anders zijn, zorg er dan voor dat je altijd speelgoed bij je hebt. Jij weet waarschijnlijk prima waar je kinderen graag mee spelen en anders laat je je kinderen voor vertrek zelf wat bij elkaar zoeken. Bij ons gaat er altijd een spelletje, een zakje auto’s en een zakje speelgoedbeesten mee en natuurlijk de ‘knutseltas’. Niets zo fijn als na een drukke dag even rustig (samen) een kleurplaat kleuren.

Omdat ik het – ontaarde moeder die ik ben – lastig vind mijn kinderen op het juiste moment een maaltijd voor te schotelen (er heeft namelijk altijd wel iemand honger of dorst), neem ik standaard eten en drinken mee als we op pad gaan. Met een pak koekjes, een zak appels en een fles water kom ik meestal een heel eind in mijn poging iedereen tevreden te houden tot het volgende gezamenlijke eetmoment en eindeloos gezeur af te wenden.

4. Op vakantie met kinderen? Streef naar afwisseling!

Ben jij niet het type dat een hele vakantie lang elke dag hetzelfde doet? Ik ook niet. En zelfs mijn kinderen niet. Die vinden het heerlijk een dagje aan het zwembad, op de camping of aan zee door te brengen, maar ze zijn voor de afwisseling ook best te porren voor een uitstapje. En dan vinden ze het niet eens erg als we iets gaan doen wat ik leuk vind. Zolang iedereen maar voldoende aan z’n trekken komt. Zorg daarom dat je weet wat je zelf graag wilt doen en wat je kinderen leuk zouden vinden tijdens de vakantie. Hou daar rekening mee en wissel ‘leuk voor de kinderen’ en ‘leuk voor volwassenen’ af.

Gelukkig zijn de meeste uitjes voor volwassenen met een beetje fantasie en een snufje avontuur prima geschikt maken voor kinderen. En voor jou… Slow-travel is helemaal in. Dus neem een boek mee en ga lekker zitten in die speeltuin. En doe ook zeker af en toe een hele dag helemaal niets bijzonders…

5. Zorg elke dag voor een kinderhoogtepunt

Echt, niets is zo makkelijk als het je kinderen naar de zin te maken. Kinderen hebben namelijk helemaal niet zoveel nodig om een heerlijke vakantie te hebben. Al het leed – als het er al was – is zo vergeten als je ze iets aanbiedt waar ze heel blij van worden. Bij mijn kinderen is dat bijvoorbeeld een ijsje of een uurtje spelen in de speeltuin.

Een duik in het zwembad of een namiddag op het strand (als je kinderen iets ouder zijn combineren beide overigens prima met een rustmomentje – al dan niet inclusief borrel – voor jou). Mijn kinderen worden ook heel blij van een maaltijd bestaande uit friet, pizza of pannenkoeken. De grap van deze (nogal simpele) kinderhoogtepunten is dat ze steevast genoemd worden als je aan het einde van de dag aan de kinderen vraagt wat ze vandaag het leukste vonden. Probeer het maar eens…

Michal (Reiswijzer kids&co) is single mom van 4 kinderen, woont in Rotterdam en reist graag. Op haar blog schrijft zij over de reizen die ze maakt en de dingen die ze onderneemt met – en soms ook zonder – haar kinderen.

Laat een antwoord achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.