Nerdlandfestival met kinderen in Wachtebeke

0

Het Nerdlandfestival is het grootste wetenschapsfestival van België. Wij waren erbij met onze kinderen en delen graag onze indrukken.

In het weekend van 3, 4 en 5 juni kon je over de koppen lopen op het terrein van het Provinciaal Domein Puyenbroeck in Wachtebeke. De fans kwamen van heinde en ver om zich onder te dompelen in de wondere wereld van techniek. Er was dan ook van alles te beleven gedurende deze driedaagse.

Nerdland is thé place to be voor nerds, geeks en al hun (minder geeky) vrienden en familieleden.

Nerdland.be

Ons bezoek aan Nerdlandfestival met kinderen

Is Nerdland alleen voor gezinnen met een brede interesse in technologie en wetenschap? Nope! Nerdland is voor iedereen. Op het domein vond je het ene tentje naast het andere met interessante topics. Er was voor elk wat wils.

Er waren techlabs, diverse lezingen, doorlopende workshops en dit alles voor verschillende leeftijdcategorieën. En dat was nog niet alles want in de hoofdtent kon je dan ook nog eens ondergedompeld worden in live shows. Kortom, na 5 minuten besefte je al dat je tijd tekort ging komen.

workshops kind

Workshops Nerdlandfestival

Wat leuk is aan Nerdland is dat ze educatie koppelen aan spel en plezier én dat doen ze op grote schaal teneinde zoveel mogelijk mensen te bereiken. En dat is een concept dat werkt. Je ziet, ruikt en hoort zoveel om je heen dat je getriggerd bent om vanalles te proberen. Zo kon je:

 • met SPOT de robothond wandelen
 • een lasergame spelen
 • een lampje leren lassen
 • workshop fietsbel in elkaar zetten
 • je hand (op educatieve wijze ;-)) in brand steken zonder te verbranden
 • meer te weten komen over je lichaam
 • leren programmeren: oa minecraft
 • grote LEGO ballenmachine
 • Virtual reality leren kennen
 • met een AI-robot spreken
 • en nog zoveel meer

Wauw, ik wist niet dat technologie en wetenschap zo leuk kon zijn!

Jana, 11 jaar.

Talkshows

Het doelpubliek voor de talkshows tijdens het Nerdlandfestival waren de volwassenen, maar ze dachten ook echt wel aan de kleine wetenschappers. Zo organiseerden ze voor de little wiseguys/girls een aangepaste show. Wij volgden de show ‘Zijn er nog vragen?’ en vonden dat een super ervaring. Een micro verstopt in een zachte kubus werd door de zaal gegooid tot bij de kleinste fans die dan een vraag mochten stellen.

De twee hosts Lieven Scheire en Hetty Helsmoortel probeerden dan een zo duidelijk mogelijk antwoord te geven al dan niet gestaafd met informatie van Google. Voor deze talkshow brachten ze telkens een bekend mediafiguur mee om mee de sfeer te bepalen op het podium. Echt een aanrader. Leuk om zo te weten te komen wat er in de kinderhoofdjes afspeelt.

Maar los van de talkshows, kon je tal van andere experiences doen en shows bekijken. Een volledig overzicht van de kindvriendelijke shows vind je hier op hun website.

Podia

Er waren ook een tiental kleinere podia bij Nerdland. Hier werd er gewerkt rond een specifiek thema. Zoals The science of music, The best of Gili (mentalist), Wat bomen ons vertellen en nog zoveel meer.

Podcast

Wist je dat Nerdland al langer bestaat en dat ze heel actief zijn op Spotify? Zo hebben ze, naast het Nerdlandfestival, het Nerdland Maandoverzicht met de belangrijkste wetenschapsnieuwtjes van de afgelopen maand. Verder is er ook Nerdland Podcast Live waar ze op tournee gaan met hun show. Ze komen op diverse plaatsen in België en Nederland.

Nerdland was de populairste Belgische podcast op Spotify in 2020.

Nerdland.be

Eet- en drankgelegenheden

Waaraan denk je als je het woord ‘festival’ hoort? Juist ja, aan bier en fastfood. Dat hebben ze goed begrepen bij Nerdland. Het festivalgevoel komt goed naar boven als je op het foodcourt staat. Diverse eetkraampjes lachen je toe en proberen je te verleiden met lekkere gerechten. Je had onder andere friet, hamburgers, pasta en veganfood. De mensen die graag picknicken kwamen van een koude kermis thuis, want dat werd niet toegestaan. Misschien dat dit de volgende editie wel mogelijk is.

Leuk weetje: er stond een tapkraantje waar je zo veel als je wou drinkwater kon tappen.

Nerdlandfestival

Onze indruk van Nerdlandfestival met kinderen

Wij vonden Nerdlandfestival met kinderen heel erg leuk en verrassend. Heel fijn om in een groene omgeving de kinderen te laten kennismaken met wetenschap en techniek.

Waar je wel rekening mee moet houden is de drukte. Er zijn heel veel mensen en dus ook heel veel prikkels. Kinderen die hieraan gevoelig zijn kunnen snel overprikkeld geraken. Vergeet dan je koptelefoon niet want wij vonden geen standje om oorstopjes te kopen.

Nerdland voor kleine kids – 26 november

Heb je zin gekregen om ook eens naar Nerdlandfestival te gaan, maar je kan niet wachten tot de zomer? Dan hebben we goed nieuws voor jou, want nu is er ook Nerdland voor kleine kids in de Lotto Arena in Antwerpen op zaterdag 26 november. Een leuke familieshow met vele experimenten en wow-momenten. Richtleeftijd 8 jaar en ouder.

Lees ook:

Nerdlandfestival
Laat een antwoord achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.