Nationaal Militair Museum met kinderen | Review

Kindvriendelijk museum in Soest

Deze kerstvakantie stond een langverwacht tripje op het programma naar het Nationaal Militair Museum met kinderen. We hebben vanuit Zwolle de storm getrotseerd en zijn naar Soest gereden. Ik deel onze ervaringen in dit kindvriendelijke museum.

We kwamen rond 11 uur aan in het museum op de Utrechtse Heuvelrug. Op dat moment was het nog heerlijk rustig. Naast mijn 2 jongens ging er ook nog een vriendje van de oudste mee. Met zijn drietjes stonden ze zich, nog voordat we echt binnen waren, te vergapen aan de enorme hal met vliegtuigen, tanks en allerlei andere “stoere” voertuigen.

Ons bezoek aan het Nationaal Militair Museum met kinderen

We konden de jassen ophangen bij de garderobe en er zijn gratis kluisjes beschikbaar. Rugzakken en andere grote tassen mogen niet mee naar binnen. Hou daar dus rekening mee, mocht je nog iets te snoepen voor de kinderen mee naar binnen willen nemen.

Nationaal Militair Museum met kids
Foto Anne Reitsma

De bovenste etage

We begonnen op de bovenste etage, dat is waar je ook binnenkomt. De start van de route is bij een enorme videowand, waarop filmpjes werden getoond van het leger. Deze etage is het wat meer educatieve deel. In verschillende zalen staan allerlei uitstallingen van verschillende uniformen uit allerlei tijden tot diverse wapens.

In de eerste zaal waren de jongens vooral geïnteresseerd in de rol van het leger in meerdere periodes. De oudste heeft een heel verhaal beluisterd door een koptelefoon wat ging over de koude oorlog. Met name het stuk over de Berlijnse Muur vond hij erg boeiend. Vorig jaar, toen hij 6 was, zijn we met zijn tweetjes naar Berlijn geweest en ik heb toen ook veel verteld over de muur en waarom deze er stond. Sindsdien blijft hij erdoor gefascineerd en dat bleek ook weer in het Nationaal Militair Museum met kinderen.

De jongste heeft een heel verhaal beluisterd over de huidige tijden en het terrorisme. Met name over 11 september 2001. Best heftige onderwerpen voor zulke jonge kids, maar ze waren echt geïnteresseerd! Ik vond het bijzonder om te zien.

Nationaal Militair Museum met kinderen
Foto Anne Reitsma

In een andere zaal stonden allemaal “hokjes” waarin het verhaal van een soldaat door die soldaat verteld werd met filmpjes erbij. Vooral het verhaal van iemand van het Korps Mariniers vonden ze erg interessant. Hij vertelde over de actie waarbij ze gijzelaars hadden bevrijd van Somalische piraten. (ja, piraten bestaan echt en nee ze hebben geen houten been) En ook hadden ze een misdadiger in Bosnië gevangen genomen. Allemaal enorm stoer natuurlijk.

Er was ook een zaal waarin een koepel stond. In deze koepel werd een film vertoond. De koepel was helemaal het filmdoek dus we zaten er middenin. Hierin werd verteld over oorlogvoering door de eeuwen heen. Het begon bij Napoleon tot aan de Nederlandse bijdrage aan verschillende VN Vredesmissies. Deze koepel leende zich na de film uitstekend voor een potje stoeien en schreeuwen. Het was een beetje donker en heeft een bijzondere akoestiek. Tja, ook de energie moet er soms uit.

Net buiten de koepel was ook een tof spel waarbij ze konden proberen een leger uit de tijd van Napoleon te verslaan. Dit kon met de artillerie, infanterie, cavalerie en carré formaties als ik het goed onthouden heb. Niemand won natuurlijk, maar het bleef erg leuk!

De onderste etage

Op de onderste etage van het Nationaal Militair Museum met kinderen staan al die coole voertuigen waar ze van bovenaf al naar gekeken hadden. Heel veel verschillende soorten vliegtuigen, tanks, bommen en ander groot materieel was van dichtbij te bekijken. Erg mooi om te zien!

Ook stond er buiten een Fokker vrachtvliegtuig waar ze binnen konden kijken. Vreemd genoeg hadden ze hier alle drie geen behoefte aan. Dat hebben we dus maar gelaten. Ik denk wel dat veel andere kinderen dit geweldig hadden gevonden. Wel konden ze nog kijken in een ander tank-achtig voertuig. Hier wilden ze wel graag even in. Helemaal leuk! Hier stond een wat oudere man bij te vertellen en hij maakte ook erg leuk contact met de jongens.

Dat is iets wat me in het algemeen is opgevallen bij dit museum zijn de medewerkers. De veelal oudere (vrijwillige?) medewerkers die allemaal enorm vriendelijk en gastvrij waren. Er heerst een erg prettige en ontspannen sfeer in het museum.

Nationaal Militair Museum met kinderen

Het, voor de jongens, meest succesvolle onderdeel van dit leuke museum was de speurtocht. Door allerlei opdrachten te doen die te maken hadden met militaire post (waaronder een kaart kleuren/knutselen voor een overzeese soldaat, het wegen van pakketjes en sorteren van post) konden ze een snoepje verdienen. Erg leuk!

In diezelfde ruimte waren ook workshops waar kinderen bijvoorbeeld (tegen betaling) een tank of vliegtuig kunnen knutselen. Ook was er een hoek ingericht met dozen om mee te bouwen (gooien) en zitzakken op om te zitten (springen). Terwijl ik onder het genot van een kopje koffie even rustig kon zitten, waren zij even lekker aan het spelen.

Als laatste was er ook nog een flinke zaal waar ze zelf van alles konden doen; zware geweren optillen, in een straaljager cockpit zitten, voelen hoe krap een tank zit en allerlei andere leuke activiteiten.

Nationaal Militair Museum: het buitengedeelte

In de hal van het NMM is het informatiecentrum over Park Vliegbasis Soesterberg. Kijk er eens rond, en zie wat er buiten het museum allemaal te ontdekken valt. Ervaar zelf het weidse uitzicht vanaf de voormalige landingsbaan en geniet van de bijzondere natuur. (Bron: website Nationaal Militair Museum)

Onze indrukken van het Nationaal Militair Museum

Al met al hebben we ons bijna 6 uur vermaakt in het museum. Veel langer dan ik verwacht had! Ik moet zeggen dat ik bij sommige zaken me wel afvroeg of deze jongens er wel oud genoeg voor waren. (5 en 2×7) Je ziet en hoort toch echt wel heftige dingen soms en er zijn ook flink wat wapens te zien. Dat is wel iets om rekening te houden denk ik als je daar als ouder niet van houdt. Voor ons was het echter prima en onze jongens vonden het geweldig.

Het was een mooie mix tussen educatief en actief, waardoor ze zich zo lang hebben vermaakt. Qua informatie kun je natuurlijk zover gaan als je wilt. Er liepen ook heel veel mannen met tienerzonen. Ik kan me goed voorstellen dat het voor hun ook super boeiend is. Dit museum laat je goed zien wat het leger doet en wat dit betekent voor dit land. Een heel erg waardevol museum daarom, waar wij ons lang hebben vermaakt.

Laat een antwoord achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.