MuZIEum met kinderen | Review
Anouk bezocht in Nijmegen een bijzonder museum, waar weinig te zien is, maar wel veel te ervaren! Hoe leuk is het muZIEum met kinderen?
In het muZIEum in de provincie Gelderland ervaar je hoe het is om blind of slechtziend te zijn. Op verschillende manieren ervaar je wat er gebeurt als je niet kunt zien, maar als je je andere zintuigen wel kunt gebruiken.
Bij binnenkomst wordt gelijk duidelijk dat het muZIEum niet alleen een letterlijk museum is: het is ook de werkplek van zo’n 40 blinde en slechtziende mensen. Hiermee is het muZIEum ook een ontmoetingsplek, en het geeft ons bezoek een verdieping.
Inhoudsopgave
Bezoek aan muZIEum met kinderen
We starten met een aantal ‘spelletjes’ in de centrale hal, dit is de Blikopener. Probeer maar eens blind ‘boter-kaas-eieren’ te spelen, dat valt niet mee! Ook kun je hier een brief in braille typen.

Belevingsroutes
In het muZIEum kun je verschillende belevingen uitproberen. Zo kun je een rondleiding volgen in de stad, waarbij je door een virtualrealitybril (tijdelijk) slechtziend wordt. Op deze manier ervaar je hoe het is om op die manier in de stad rond te lopen. Dit is de Expeditie ribbelroute.
In het museum zijn er twee ‘donkerbelevingen’: ‘Een dag uit het leven van’ en ‘Op vakantie met’. In beide gevallen word je in een klein groepje (6/7 mensen) onder leiding van een van de (slechtziende/blinde) gidsen een route doorgeloodst. De gids die je rondleidt is zelf slechtziend en vertelt uit eigen ervaring. Wij kozen voor de vakantieroute.
De donkerbeleving is niet geschikt voor kinderen jonger dan 8 jaar. De minimumleeftijd voor de Expeditie ribbelroute is 13 jaar. Deze belevingen zijn voor maximaal 7 personen tegelijk.
Voordat de route start, krijg je een introductieshow in een soort bioscoop, geblinddoekt en met een koptelefoon op. Daarmee ga je gelijk ‘aan’. Het geluid lijkt direct harder te staan als je er niets bij ziet. En hoewel je zit en nog niks hoeft te doen, voel je al wel gelijk hoe intensief het is als je je ogen niet kan gebruiken.
Op vakantie met…
Onze beleving start in een voorruimte waar iedereen een taststok krijgt. En dan is het vooral gaan en kijken wat er gebeurt. Het is onwennig om het volledige donker in te stappen. Tegelijkertijd schakel je gelijk over op tast en gehoor en volg je de gids. Zonder al teveel te verklappen, brengt de route ons via de bagageband op het vliegveld naar een hotel op Bali. We lopen onder andere over een bruggetje en de markt.
Het is lastig om in woord en foto’s uit te leggen hoe dat is, want het zit echt in de ervaring zelf. Waarbij onze gids Hans, heel open vertelt over zijn leven en de impact van slechtziendheid.

Wist je bijvoorbeeld dat het bobbeltje (op het cijfer 5) wat op sommige telefoons en pinautomaten zit, helpt om het midden te bepalen, zodat je gemakkelijk kan bellen of pinnen?
Of bijvoorbeeld kleding uitzoeken, terwijl je helemaal geen idee hebt hoe de kleding zelf en de kleuren eruit zien. Ook vertelt Hans dat mensen die ooit wel gezien hebben, nog steeds dromen in beelden en kleuren, ook jaren later nog. Terwijl mensen die vanaf de geboorte blind zijn, daar geen voorstelling van hebben.
MuZIEum met kinderen | Een aanrader?
Ik vind het muZIEum een indrukwekkende aanrader, waarbij je realistisch ervaart hoe het is om niet te kunnen zien. Je merkt hoe gewend we zijn om onze ogen te gebruiken voor zien, interpreteren en kiezen. Na de route, deze duurt ongeveer een uur, voelde ik me echt moe van alle geluiden en de inspanning van het aftasten en concentreren om toch de weg te vinden. Het was een intense ervaring, die gelijk ook veel respect afdwingt voor de mensen voor wie dit de realiteit is.
Het muZIEum is geschikt voor kinderen vanaf een jaar of 8. Het ligt midden in Nijmegen, op loopafstand van het station en parkeergarages.
Bekijk de praktische info op de website.
Ook leuk: In de buurt van Nijmegen zit het Amusementspark Tivoli, lees onze review! En bekijk wat je verder doet in Nijmegen met kids of ga een dagje naar Apeldoorn!