Museumdorp Orvelte met kinderen | Review

0

Hoe leuk is het Museumdorp Orvelte met kinderen? Nathalie ging erheen met haar gezin tijdens een weekendje weg en deelt haar indrukken.

Toen ik aan mijn jongens (6 en 8) vertelde dat we naar een heel oud dorpje in Drenthe zouden gaan om daar rond te kijken, kreeg ik niet direct de uitzinnige reacties waar ik op hoopte. Het is immers geen Efteling of Walibi, maar wel echt de moeite waard.

Museumdorp Orvelte met kinderen bezoeken

Orvelte noemt zichzelf een museumdorp en zo voelt het ook als je er rondloopt. Prachtige oude boerderijen, mooie bomen, ouderwetse winkeltjes en straatnaambordjes. De zaterdag dat wij er waren, kwam ook net de Sint aan in ons land. We hadden daarom het rijk bijna voor ons alleen. Heerlijk! En dat droeg extra bij aan het museumgevoel.

Zoo Bizar

Onze eerste stop in museumdorp Orvelte met kinderen was Zoo Bizar. Een mini dierentuin in een oude boerderij. Allereerst zagen we de super schattige eekhoorntjes die de ruimte hadden om te rennen door een enorm kooienstelsel.

Jeroen en Iris geven er twee keer per dag uitleg over de verschillende dieren en we mochten sommige dieren aaien of vasthouden. Onze jongste hield een baardagame en een rode rattenslang vast. De oudste durfde nog wel een tenrek vast te houden. Hij zag eruit als een schattig mini-egeltje.

Jeroen vertelde ons erg enthousiast en met veel kennis over deze dieren. Ook het tamme stinkdier mocht nog even loslopen en we mochten hem aaien. Gelukkig was hij niet bang voor ons, dus is ons een stinkgeur bespaard gebleven!

We hebben daarna de andere diertjes nog bekeken. Bij de zoo is een leuk winkeltje en zijn er ook kinderfeestjes en familie activiteiten mogelijk.

Lunchen bij De Schenkerij

In zo’n schattig dorp hoort natuurlijk ook authentieke horeca. We hebben geluncht bij de Schenkerij. Het eten smaakte erg goed en het werd geserveerd door een dame in ouderwetse klederdracht.

De Schenkerij is ook de galerie voor de lokale schilder Henk Renting. Hij maakt prachtige stillevens. 

Orvelte Poort

In de Orvelte Poort is alle info over Orvelte te vinden en het is daarom een goede plek om je bezoek aan museumdorp Orvelte met kinderen te starten. Bij de Orvelte Poort is het Ottenshoes; een oude boerderij die vanbinnen nog grotendeels is zoals het er vroeger (rond 1860) uit zag. Onze gids vertelde het vol enthousiasme.

Leuk was ook de film die we daar te zien kregen. Deze gaat over een Amerikaans meisje dat een dagboek van haar overgroot oma heeft gevonden en in Orvelte op zoek gaat naar haar geschiedenis. We leren daarbij ook over de hunebedden die natuurlijk door heel Drenthe te vinden zijn en horen de reden waarom oma uiteindelijk naar de Verenigde staten is vertrokken.

Tijdens de film zijn in de zaal nog meerdere “speciale effecten” te zien. Het is erg mooi gemaakt en zeker een aanrader als je meer over de geschiedenis wilt leren.

Het houten pad van Theodoor

“Zo begint het verhaal van varkentje Theodoor.
Op een dag kwam er een meisje langs,
die het hok voor hem openmaakte.
Theodoor was ineens vrij en zijn avontuur in de wijde wereld kon beginnen”

Net buiten het dorp ligt het houten pad van Theodoor. Het vertelt het avontuur van Theodoor in de wijde wereld. Het is een leuk wandelpad om met de kinderen te lopen. Ook kinderen die misschien minder van wandelen houden zullen zich zeker even vermaken op dit pad. Heerlijk om even wat energie kwijt te raken.

De ambachtentuin

Wij bezochten museumdorp Orvelte met kinderen in november. Helaas was het seizoen voor de ambachtentuin al afgelopen. Tot en met de herfstvakantie zijn ze het hele zomerseizoen in het weekend en de vakanties geopend.

Er is een smederij, houtzagerij en klompenmakerij en van alle 3 ambachten kun je live zien hoe het vroeger allemaal gedaan werd.

Museumdorp Orvelte met kinderen – een aanrader?

We hebben een erg leuke en gezellige middag gehad in het museumdorp Orvelte met kinderen. Op zo’n prachtige herfstdag waan je je helemaal in tijden van weleer.

Het zal net van de interesse van je kinderen afhangen hoe ze het gaan beleven. Doordat alles kleinschalig en gemoedelijk is zullen de meeste kinderen zich hier goed vermaken. Er is voldoende ruimte om te rennen, zowel in het dorp als op het pad ban Theodoor.

Dit in combinatie met de toffe mini Zoo, helemaal leuk! Kom je eerder in het jaar, is het bezoek natuurlijk uit te breiden met de ambachtentuin, wat zal bijdragen aan het “ik loop hier in de vorige eeuw’ gevoel. Ook wel eens fijn in deze – voor veel gezinnen – vaak drukke tijden!

Lees ook: Laat een antwoord achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.