Museum Speelklok met kinderen (Utrecht) | Review

0

In de voorjaarsvakantie, op de koudste dag van het jaar, trokken wij naar Utrecht om het Museum Speelklok met kinderen te testen. Het museum ligt middenin de leuke binnenstad van Utrecht, dus het bezoek is goed te combineren met een dagje shoppen! (in ieder geval als het niet zo koud is…) Het gebouw valt op tussen alle winkels. Het is een prachtige middeleeuwse kerk. Dat is buiten en op veel plekken binnen goed te zien.

Bij de garderobe kunnen je de jassen en tassen kwijt, zodat je lekker door het museum kunt lopen zonder dat je van alles mee moet slepen. Het meeste is op de begane grond en er is een lift, dus de buggy kan eventueel gewoon mee.

Museum Utrecht met kinderen

Ons bezoek aan Museum Speelklok met kinderen

Bij de kassa (koop hier je tickets) kregen de vier kids met wie we het museum testten (2 jongens van 7 en een jongen en een meisje van 5) een kaart. Voor kinderen tot en met 7 was de opdracht om de 9 aapjes op te zoeken in het museum. Oudere kinderen konden met dezelfde kaart de vragen verspreid door het museum beantwoorden. Als je dan helemaal klaar bent met zoeken of beantwoorden, worden er gaatjes in de kaart geprikt, zodat er een melodietje gespeeld kan worden, net als bij een draaiorgel! Hoe leuk is dat!?

Onze kinderen vonden het aapjes zoeken erg leuk! Zo leuk dat ze alleen minder oog hadden voor alle mooie orgels en instrumenten die overal stonden uitgestald. Dat was aan de ene kant jammer, maar aan de andere kant laat het zich ook niet dwingen en hadden ze samen erg veel pret.

Ieder uur kun je in museum Speelklok meelopen met een muzikale rondleiding; een gids vertelde dan wat meer over de verschillende zelf spelende muziekinstrumenten en we konden er ook naar luisteren. Tussen het aapjes zoeken door hebben ze hier af en toe wat van meegekregen. Vooral het enorme dansorgel (waaruit dus dansmuziek werd gespeeld) vond een deel van het gezelschap toch wel mooi.

Belle en het Beest

In deze vakantie was er ook nog de mogelijkheid om tegen een kleine toeslag een voorstelling te bekijken. Iedere schoolvakantie wordt er wat anders gedaan. Deze vakantie was het de beurt aan Belle en het Beest. Deze voorstelling duurde ongeveer 45 minuten en de kinderen vonden het alle vier erg leuk! Het is kleinschalig dus het podium voor de kids erg dichtbij. Ze zaten met zijn allen op kussens vooral en de ouders daarachter op stoelen. Het sprookje van Belle en het Beest werd gespeeld met veel humor en het gebruik van bijvoorbeeld een pianola (wat een verbazing over die toetsen die zelf bewogen….) en andere instrumenten. Als er je in een schoolvakantie bent, is dit zeker een aanrader!

Museum Speelklok met kinderen, een aanrader?

Van vrienden kreeg ik al de vraag of het ook een aanrader zou zijn met hun kinderen. Ik denk dat dat verschilt per kind. Als je kinderen de rust hebben om te kijken en luisteren, dan zeker. Maar ook als je het prima vindt dat de kinderen aapjes zoeken terwijl jij rustig kijkt, is het prima.

Er hangt een fijne sfeer waarbij ik me niet bezwaard voelde om de kinderen ” los” te laten. Er waren een aantal plekken waar de kinderen konden klimmen en door buizen kruipen. Dat is ook altijd fijn als je energieke kinderen hebt.

Als ik er alleen met mijn jongste geweest was, hadden we zeker meer gezien van de instrumenten. Wij vonden het allemaal helemaal leuk zo! En zoals gezegd: helemaal ideaal als je het combineert met een dagje shoppen. Het bezoekje aan de grote M vlakbij het museum maakte de leuke middag tot een TOPmiddag! (koop hier je tickets)

Praktische info
Bekijk de openingstijden en toegangsprijzen op de website
Dit doe je in Utrecht met kinderen

Laat een antwoord achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.