Museum De Pont met kids in Tilburg | Review

0

Hoe leuk is het om museum De Pont met kids te bezoeken? Drissia bezocht dit museum met twee kinderen van 5 jaar en deelt hun ervaringen.

Museum De Pont is een museum voor hedendaagse kunst in Tilburg en is gevestigd in een gebouw van de voormalige wolspinnerij. De Pont richt zich op het aankopen en exposeren van eigentijdse kunst uit binnen- en buitenland, het organiseren van tijdelijke tentoonstellingen en andere activiteiten in een eigen museumgebouw in Tilburg.

boekwinkeltje entree
Boekwinkeltje bij de entree

Museum De Pont met kids bezoeken

In een museum mag je vooral kijken met de ogen. Kijken naar kunst. En vooral niet aanraken. Dat is nogal een opgave voor kinderen én hun ouders die dat weer goed in de gaten moeten houden.

Maar in De Pont hebben ze daar wel wat op! Want ze proberen ervoor te zorgen dat een bezoek ook voor (jonge) kinderen aangenaam is. Wij waren er afgelopen week en het begint eigenlijk al leuk dat kinderen tot 18 jaar gratis toegang hebben.

Boekenwinkeltje

Naast de entree balie is een boekwinkeltje waar je kunst boeken kunt vinden. Neus eens rond voor of na je bezoek en laat je informeren over de boeken die geschikt zijn voor kinderen. Een boekentip voor de basisschoolleeftijd is Karel en de Grote Kunsthelden van Ira Hopkoper.

Speur- en quizboekje ‘ogen op steeltjes’

Kinderen krijgen bij de balie het speur- en quizboekje ‘ogen op steeltjes’. Hierin staan speur- en raadopdrachten, ‘wist-je-dat’- weetjes en een heuse quiz voor de hele familie. Dit boekje komt ook weer van pas in het atelier@depont.

De Pont in het klein
De Pont in het klein

Hoorspel

De Pont heeft een uniek hoorspel voor kinderen gemaakt. Kinderen worden meegenomen op een spannende tocht door het museum.

De kinderen kregen bij de balie ieder een gratis audiotour mee waarmee ze langs speciale werken werden genomen. De kunstwerken waar wat te beluisteren valt zijn te herkennen aan de afbeelding van een koptelefoon op het informatiebordje van het betreffende kunstwerk.

Wanneer ze het apparaatje tegen het pictogram houden begint de gesproken tekst vanzelf. Dat is leuk! En bijzonder is de bijengang met wanden van bijenwas van Wolfgang Laib waar je kan luisteren én ruiken tegelijk!

Of de licht, kleur en ruimte werken van Ann Veronica Janssens waar je in nevel gehuld wordt. Waar ruimten met kleuren, licht en nevel zich afwisselden met donkere ruimten met nevel of kleurrijke ruimten waar de kinderen een disco nabootsten.

En wat dacht je van de enorme gebogen spiegel Vertigo van Anish Kapoor, afhankelijk van waar je staat zie je steeds weer iets anders geks in deze hele grote en bijzondere spiegel.

Atelier@depont

Het atelier is heel fijn voor kinderen omdat ze naast luisteren ook graag aan willen raken. Door middel van opdrachten kun je je hier samen met je leeftijdsgenoten of begeleiders uitleven. Voor de jongste kinderen is het in elkaar stapelen van het felgekleurde kussen met puzzelvormen een uitdaging en is er een knikkerbaan.

Voor kinderen vanaf een jaar of 8 is er de Kunstkijker met werkblad en werkplank waarmee je langs vijf kunstwerken door het museum wordt geleidt. Ook is er in het atelier@depont een archiefdoosje met opdrachten waar je verder kunt speuren over alle kunstwerken die in het speur- en quizboekje ‘ogen op steeltjes’ staan.

Museum De Pont met kids
Ann Veronica Janssens

Museum De Pont met kids | Een aanrader?

Wij hebben een leuke dag gehad in museum De Pont! Er is veel te doen voor kinderen, wat een bezoek heel leuk maakt. De kinderen hebben zich goed vermaakt en waren nieuwsgierig naar de verschillende ruimtes die je in en uit kunt lopen. Ze wilden weten wat daar te vinden was.

Het museum is een leuke kennismaking voor kinderen met kunst!

Praktische info

Het museum is gevestigd in Tilburg, bekijk de website voor de openingstijden en toegangsprijzen.

Bekijk ook wat er verder te doen is in Noord-Brabant, tips voor de Efteling en doen in Breda

Laat een antwoord achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.