10x Onbekende bestemming met kinderen ontdekken
Na veel verre reizen stapten wij in juni 2017 in het vliegtuig naar Nis, Servië. Een voor mij onbekende stad in een land dat nog niet overspoeld wordt door toeristen. Ik zag een aanbieding, kwam erachter dat het een vliegveld in Servië was en boekte. Mijn zus is getrouwd met een Servische man en zij waren in dezelfde periode in het land. Ideaal! Dat we een onbekende bestemming met kinderen ontdekken, betekent ook heel andere voorpret. Ik zet mijn gedachten op een rij!
In het vliegtuig onderweg naar Servië, zette ik mijn gedachten op een rij over het reizen naar een onbekende bestemming met het gezin! Wij vonden het ontzettend leuk om eens niet over gebaande paden te gaan, maar juist allerlei dingen niet te weten of snappen.
Inhoudsopgave
- 1 Onbekende bestemming met kinderen ontdekken
- 1.1 Waar betaal je mee?
- 1.2 Wat voor documenten neem je mee?
- 1.3 Wat gaan we doen?
- 1.4 Kunnen we die menukaart wel lezen?
- 1.5 Hoe zit dat met die wegen?
- 1.6 Is het kindvriendelijk?
- 1.7 Hoe zit het met de gezondheidszorg?
- 1.8 Werkt het openbaar vervoer en zo ja, hoe?
- 1.9 Wat zijn de gewoontes in een land?
- 1.10 Wat voor land is het?
Onbekende bestemming met kinderen ontdekken
Waar betaal je mee?
Binnen de EU betaal je op veel plekken met de euro. Je hoeft niet na te denken over omrekenen en hoeveel geld je opneemt. Nu kon ik mijn zus vragen: hoeveel moeten we pinnen? Of wissel je het geld al in Nederland? Het doet me erg denken aan de tijd voor de euro en ook de tijd zonder mijn verslaving aan internet. Je doet echt nieuwe ervaringen op! En dat al voor vertrek.
In dezelfde vraag zit eigenlijk ook: kan je op veel plekken pinnen? Wat is de wisselkoers? Hoe duur zijn de producten? Als je naar een minder toeristisch land gaat ga je er vanuit dat het leven goedkoper is dan in Nederland en België. Mijn zus maakte voor ons een inschatting over hoeveel geld we nodig hebben voor de eerste dagen. Als we niet met een local op pad gaan dan maken we zelf een inschatting van wat we nodig hebben. In reisgidsen of op de site van de ANWB lees je informatie over het prijspeil en de mogelijkheid tot pinnen of het gebruik van een creditcard. Een reisgids is vaak een grote hulp als je naar een onbekend land reist. Naast reisinformatie zit er een kaart van het land in, een woordenlijst en je leest de praktische informatie over het land.
Wat voor documenten neem je mee?
Als je een onbekende bestemming met kinderen gaat ontdekken, dan is het verstandig om uit te zoeken welke documenten belangrijk zijn. Zoals het paspoort: hoelang moet dat geldig zijn en heb je andere documenten of een visum nodig? En mag je langer in het land blijven dan 30 dagen of drie maanden? Wij bleven maar een aantal dagen maar evengoed is het wel makkelijk dat je zeker bent dat je de juiste papieren bij je hebt.
Wat gaan we doen?
Zo’n heerlijke vraag: wat gaan we doen? We zijn veel op meer bekende plekken geweest, zoals Florida en Curacao. Voor vertrek kon je al een enorm overzicht maken van wat je echt moet zien. In Servië zijn wel een aantal bekende plekken, waaronder Belgrado. Maar het land is zoveel groter dan een aantal steden. Heerlijk om echt op avontuur te gaan!
Niets zo’n afknapper als op Bali in een uiterlijk authentiek restaurant een menukaart die in het Nederlands geschreven is voor je neus te krijgen. Maar wat meer toerisme houdt wel in dat je weet wat je kan bestellen.
Nu hebben wij in Servië een groot deel van de tijd een eigen tolk mee, want mijn zwager is opgegroeid in dit land. Maar het heeft echt wat als je niet weet wat je bestelt. Zo bestelde ik in Maputo, Mozambiqua, ooit een droge boterham. Puur omdat ik het eerste gerecht van de kaart aanwees omdat we weinig idee hadden wat er stond.
Hoe zit dat met die wegen?
Na autorijden in Thailand en Zuid-Afrika (allebei goed te doen als je wat voorzorgsmaatregelen neemt) en scooteren op Bali (vrij gevaarlijk ondanks voorzichtigheid), weten wij: wij rijden het liefst zelf. Op die manier zijn we vrij om te stoppen waar we willen en te zien wat we willen. Groot voordeel van rondrijden met een local is dat die echt de mooie en bijzondere plekken kan aanwijzen.
Bij rondrijden met een tour krijg ik altijd het gevoel dat je een vaste route rijdt zonder ruimte voor een omweg. Maar als je zelf gaat rijden is het fijn om vooraf te kunnen inschatten of het te doen is. Hoe zijn de wegen, hoe rijden de mensen e.d. Ik lees hierover meestal op fora en probeer in te schatten wat de lijn is in de recensies. Over Thailand las ik bijvoorbeeld dat mensen schreven dat het niet te doen was, maar zij bleken zelf ook niet graag in Nederland te rijden. Daarna las ik reacties van mensen dat het te doen is maar dat je bepaalde situaties wilt vermijden. Kortom, ga op onderzoek uit voordat je een onbekende bestemming met kinderen gaat ontdekken en ga na of jij (of je partner) dit aandurft.
Is het kindvriendelijk?
Een nieuwe vraag nu we kinderen hebben: is het kindvriendelijk? Natuurlijk, in ieder land wonen kinderen. Maar het ene land is veiliger dan het andere land, in sommige landen heb je veel vaccinaties nodig of er heerst Malaria. Over Servië hadden we vooraf geen idee. Omdat mijn zus er regelmatig komt dachten we: we gaan gewoon! (Servië blijkt overigens hartstikke kindvriendelijk te zijn)
Hoe zit het met de gezondheidszorg?
Altijd goed om na te gaan wat de kwaliteit is van de zorg, voordat je een onbekende bestemming met kinderen gaat ontdekken. In Zuid-Afrika hoorde ik van mijn huisarts dat de kwaliteit verschilt maar dat er plekken zijn waar de zorg heel erg goed is. Over Servië lazen we dat je beter naar een ziekenhuis in een buurland kan gaan als er echt wat aan de hand is. (Update: het is nu ruim 5 jaar later en ik zou deze info zelf nagaan!)
Werkt het openbaar vervoer en zo ja, hoe?
Mozambique is het land waar ik geweldige herinneringen aan heb. Urenlang stuiteren in minibusjes die hun beste tijd tien jaar geleden al gehad hadden. De busjes deden eindeloos over relatief korte afstanden. En op goed geluk stapte je in een busje. We begrepen weinig van de taal en waren echt op avontuur. Tegelijkertijd is het ontzettend makkelijk als je in een land bent waar het openbaar vervoer wel goed geregeld is. Je weet dan hoe je van A naar B komt, hoe duur het is en wat de reistijd is.
Wat zijn de gewoontes in een land?
In Azië hebben de mensen vaak andere gewoontes dan bij ons. Op Bali offeren ze bijvoorbeeld veel en je doet je schoenen uit als je naar binnen gaat. In reisgidsen lees je de belangrijkste informatie over dit soort onderwerpen. Als je je niet aan deze gewoontes houdt wordt dat gezien als erg onbeschoft.
Wat voor land is het?
Als je echt weinig weet over een land, dan kan je alleen maar verrast worden. Met het internet is die verrassing al een stuk kleiner dan vroeger, maar het is erg leuk om niet te weten wat je te zien krijgt. In plaats van bezienswaardigheden afstrepen ga je op zoek naar de mooie plek en leuke bezienswaardigheden.
Mijn vraag is nu: wat is het volgende nog vrij onbekende land dat we moeten ontdekken? Lees ook over vliegvakantie met peuter en winterzon met baby