Getest: M-Museum met kinderen in Leuven

0

Op een druilerige dag in maart trokken we met onze meiden naar het M-Museum in Leuven. Wat valt er te beleven in het M-Museum met kinderen van 6 tot 12 jaar? Wij probeerden het uit en delen onze ervaring in deze blog.

Leuven is gelegen in Vlaams-Brabant en wordt dé studentenstad genoemd omdat ze de oudste universiteit van de Lage Landen bezitten.

Maar wat kan je nog meer doen in Leuven? De bierdrinkers linken Leuven vast aan Inbev, dé brouwer van vloeibaar goud. Maar Leuven bezit nog zoveel meer. Het historisch centrum is prachtig en de Oude Markt staat vol met imposante bouwwerken zoals het oude Stadhuis. We noemden Leuven niet voor niets als een van de steden in het overzicht van de leukste kindvriendelijke stedentrips in België. Wij liepen een rondje door de stadskern en hielden halt in het M-Museum.

Leuven met kinderen

Bezoek aan het M-Museum met kinderen

Het M-Museum is gelegen in het hart van Leuven temidden gezellige winkelstraatjes. Het kolossale museumgebouw is een mix tussen historische en hedendaagse kunst en nodigt je echt uit om een kijkje te komen nemen.

Het oude Leuvense stadsmuseum “Vander Kelen-Mertens” werd prachtig geïntegreerd in dit vernieuwde museumcomplex en is nu the place to be om je kind allerlei deelaspecten van kunst bij te brengen. Meer praktische info vind je hier.

M-Museum met kinderen

Het M-Museum is erg kindvriendelijk en dat merk je meteen. Het personeel van het M-Museum geniet van de kleine speurneuzen en geven de kinderen de ruimte om van alles te ontdekken.

Hoe merk je dat ze kindvriendelijk ingesteld zijn?

  • Kinderwagens zijn overal toegelaten en je kan er zelfs eentje gratis ontlenen.
  • Er zijn kubussen, creahoekjes, waar de kids zich kunnen uitleven.
  • Doorheen het museum vind je geurflessen, deze fungeren als kindermagneet.
  • Ook buiten zijn een aantal zaken op kindermaat zoals de klimmuur.
  • Zowel binnen als buiten vind je zitbankjes waar de kinderen (of ouders) even kunnen uitrusten.
  • De kinderen kunnen het museum verkennen aan de hand van een gezinsparcours.
M-Museum met kinderen

Gezinsparcours

Een museum ontdekken hoe pak je dat praktisch aan met kinderen? Wij kozen voor speurtochten. Kinderen op pad sturen met een bepaald doel werkt altijd goed.

In het M-Museum bieden ze gratis twee gezinsparcours aan. “M-emories” voor kinderen van 4 tot 7 jaar en “de reis van Dobedo in M” voor kids vanaf 8 jaar. Wij splitsten ons op en probeerden beide zoektochten uit.

Mama trok met de jongste twee op verkenning. Gewapend met een rugzak vol opdrachten en spelletjes doken we het pand in. Eén rugzak en twee kinderen, u raadt het, we konden pas vertrekken na discussie wie de rugzak eerst mocht dragen. Alle begin is moeilijk, haha.

Het opdrachtenboekje bracht ons in alle museumzalen van het eerste verdiep. De kinderen mochten fantaseren, spelen, tekenen: kortom allerlei leuke opdrachten doen rondom de kunstobjecten.

M-Museum

Papa trok met de oudste dochter door de zalen en dit aan de hand van het boek Dobedo. Dobedo staat symbool voor ieder van ons en laat je nadenken over je gevoelens. Lees een passage uit het boek, ga langs de diverse kunstwerken en probeer uit te leggen wat je ziet, voelt, ervaart.

Aan de hand van de zoektochten trek je samen met je kids door het museum zonder gezeur.

M-Museum met kinderen: onze ervaring

Het M-Museum is een museum waar kinderen echt welkom zijn. Op diverse vlakken proberen ze de aandacht van de kinderen te triggeren en dat werkt echt. Een klein puntje van kritiek is dat de zoektochten enkel in het Nederlands beschikbaar zijn. Tijdens onze speurtocht hebben we dan ook geregeld anderstaligen moeten helpen met het vertalen van de opdrachten.

De zoektochten zijn ook meer toegespitst op gevoelens en dingen herkennen en niet zo zeer op de inhoud van de kunstobjecten zelf. En dat is wel jammer. Want dan kom je als ouder buiten, maar weet je eigenlijk niks over het M-Museum op zich. Wie weet komt er een nieuwe zoektocht waar ze zich meer toespitsen op het museum zelf.

Natuurlijk is er nog meer te doen in prachtig Leuven met het gezin. Meer musea? Lees onze tips voor kindvriendelijke musea België en lees over de leukste uitjes van België!

kunst Leuven
M-Museum
M-Museum
Laat een antwoord achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.