LEGiO museum met kinderen | Review

0

Hoe leuk is het LEGiO museum met kinderen in Grootegast, Groningen? Blogger Alyt testte het met haar kinderen.

Ooit was hier het LEGO distributiecentrum van Nederland gevestigd. Nu zitten er drie museums onder één dak, namelijk: LEGiO- en Victorymuseum, een Museum Drukkerij en een American Diner restaurant.

We stapten als eerste de LEGO shop binnen. De meiden stormden op de dozen LegoFriends af, maar er is bijvoorbeeld ook Lego City en Duplo te koop. Via de kassa kom je de musea en het restaurant binnen. Het was erg rustig toen wij er waren.

Het LEGiO museum met kinderen

Mijn jongste dochter (7 jaar) nam direct plaats aan een legobouwtafel om met legoblokjes te bouwen. Er stond ook een tafeltje met duploblokjes. Terwijl zij lekker aan het bouwen was verkende ik met mijn oudste dochter (9 jaar) het museum. Heel groot is het niet, maar er is wel veel te zien en te doen.

legio museum met kinderen

Voor kinderen is er een speurtocht. Er zijn in alle drie de musea LEGOpoppetjes verstopt. Op de poppetjes staat een letter, die vervolgens een woord vormen. Als je de speurtocht na afloop inlevert krijg je een kleine attentie bij de kassa.

In vitrines staan LEGObouwwerken door de jaren heen, de jaartallen staan erbij. Van duplo, tot technisch LEGO, van LEGO City tot Fabuland. De meiden vonden dit niet interessant, totdat ze de LegoFriends ontdekten. Sommige LEGOwerken kun je handmatig laten draaien of de verlichting aandoen.

Daarnaast staan er in het LEGiO museum vitrines met bouwwerken van particulieren. We ontdekten een gebouw dat bij ons in de stad staat, maar ook de smederij van Klinkhamer (Kameleondorp) , het Woudagemaal en het Groninger treinstation. We moesten natuurlijk even op de knopjes drukken om lichtjes aan te doen of om een treintje te laten rijden.

Helemaal achterin is een kleine bioscoop. Er draait een tekenfilm over de bedenker van LEGO die in Billund woonde. Echt een aanrader. Interessant om te zien hoe LEGO is ontstaan, waarom er in Billund een vliegveld is gemaakt en hoe LEGOland is ontstaan. LEGO komt van de Deense woorden (Leg godt) wat “speel goed” betekent.

Eenmaal terug in de speelhal gingen de meiden verder met bouwen en doken ze een bak met grote foam LEGO blokken in. Voor kinderen onder de zes jaar is er een ballenbak. Na 1,5 uur hadden wij dit museum wel gezien.

American Diner Groningen

American Diner

Even bijkomen van alle (LEGO)indrukken in het LEGiO museum, kan in de American Diner. Dit restaurant is op z’n Amerikaans ingericht. In de hoek staat het vrijheidsbeeld, er zijn servetten met de Amerikaanse vlag, blikken reclameborden aan de muur en de retrobankjes en tafeltjes maken het helemaal in Amerikaanse sferen.

Natuurlijk gingen we voor een echt Amerikaans hapje, de hotdog. Voor kinderen is er een kinder hotdog. Een kopje koffie of een taartje is er ook te krijgen.

Zowel het personeel in het restaurant als bij de kassa is zeer vriendelijk. Ze willen je graag helpen.

Museum Drukkerij

Na de lunch gingen we door naar het Museum Drukkerij. Vanwege omstandigheden was er geen vrijwilliger aanwezig, dus we hebben de machine niet in werking gezien. Ook in dit museum hebben we LEGOpoppetjes gevonden voor de speurtocht van het LEGiO museum.

Je mocht aan een tafeltje typen op een ouderwetse typemachine. Dat vonden de meiden een leuke bezigheid.

Victorymuseum

Victorymuseum

Daarna gingen we naar het Victorymuseum. We liepen langs verschillende diorama’s, waar de meiden natuurlijk op zoek gingen naar de LEGOpoppetjes. Ze vonden het gelukkig ook de moeite waard om de verschillende (leger)voertuigen en (soldaten)poppen te bekijken. De Duitse diorama vonden ze het interessants.

De info die er is gaat onder andere over de bevrijding van Noord-Nederland, de strijd in de Sahara, het vliegveld van de RAF en de geallieerde aanvoerroute. In vitrines liggen (militaire) voorwerpen uit de Tweede Wereldoorlog tentoongesteld. We zijn er even langs gelopen.

Het leukste aan dit museum was dat de meiden de motor van een legertruck mochten starten. Voor de legertruck staat een paneel met een gebruiksaanwijzing. Contact inschakelen, oliedruk controleren, gas geven etc. Als het goed is start de motor en gaan de lichten aan. Dit wilden de meiden natuurlijk een paar keer herhalen.

We waren een uur kwijt aan het bekijken van de Museum Drukkerij en het Victorymuseum.

LEGiO museum met kinderen | Een aanrader?

Buiten op het terrein zagen we trapautootjes staan, Willy’s (de Wily was een Amerikaans legervoertuig . Een halfuur lang hebben de meiden zich rot getrapt op het uitgezette parcours. Een leuke afsluiting van ons bezoek aan het LEGiOmuseum.

We vonden het LEGIOmuseum erg leuk om te bezoeken, zeker vanwege de diversiteit aan musea en de American Diner maakt het extra leuk.

Praktische info

Adresgegevens:
Legolaan 1c
Grootegast

Openingstijden
Ma, di, do gesloten
Wo en vr 13:00 – 15:00
Za en zo 10:00 – 17:00
Ruimere openingstijden tijdens vakanties. Gratis parkeergelegenheid.
Website

Meer lezen na deze blog over het LEGiO museum?
Doen in Friesland met kinderen
Leuk uitje in Friesland is de AquaZoo
Deze zomer was Alyt in Middelfart.

Legio Museum
Laat een antwoord achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.