10x Kinderactiviteiten aan de Belgische kust | Uitjes

0

Op vakantie naar de kust van België? Wij delen de leukste tips voor kinderactiviteiten aan de Belgische kust. Zodat je goede ideeën hebt voor gezinsuitstappen tijdens je weekend weg of vakantie in dit gebied.

De Belgische kust is zo’n 67 kilometer lang en er zijn 13 badplaatsen. Er zijn brede zandstranden met daarnaast meestal een smalle duingordel. Wat is er hier te doen voor gezinnen? Dit zijn onze beste tips.

Leukste kinderactiviteiten aan de Belgische kust

Kusttram

Ok, het is geen klassieke kinderactiviteit. Maar het reizen met de kusttram is wel de manier om de Belgische kust te verkennen met het gezin. Startpunt van de kusttram is station Knokke en het eindpunt is station De Panne. In de zomer rijdt de Kusttram elke 10 minuten en in de winter rijdt de tram om de 20 minuten.

Met een dagkaart, of een drie-dagen kaart, reis je gemakkelijk langs alle leuke uitjes langs de kust. Ontdek een strandtent in de ene plaats en ga naar een kindvriendelijk museum in een andere plaats. Zonder stress over het parkeren van de auto!

Ideaal trouwens om deze tramrit te combineren met een wandeltocht. Met de Kustwandelroute stel je aan de hand van knooppunten zelf je route samen. Er is altijd een Kusttramhalte in de buurt. Veertig Kusttramhaltes zijn geselecteerd als ‘instappunt’ voor de Kustwandelroute. Deze haltes hebben een herkenningsbord.

kinderactiviteiten aan de Belgische Kust
Kusttram

ZWIN Natuurpark

Volgende van de kinderactiviteiten aan de Belgische kust is een bezoek brengen aan het ZWIN Natuurpark. Het Zwin is een Slufter: een vlakte achter de duinen die in directe verbinding is met de zee. En dit is een prachtig grensoverschrijdend natuurgebied tussen Knokke-Heist in België en Cadzand in Nederland.

Het prachtige bezoekerscentrum geeft info over het gebied en wat er te doen is. Tevens is er een taverne, een speeltuin en hier zijn al veel vogels te spotten. De huttentocht bij het Zwin Natuurpark is een pad van ongeveer 1 kilometer. Het neemt je mee langs een tiental kijkhutten waar van alles te beleven valt. 

In het Sincfala Museum van de Zwinstreek krijg je een indruk van de geschiedenis van deze streek.

Sealife Blankenberge

Een Sealife bezoeken is met de kinderen vaak een goed idee en dat kan in Blankenberge. In het aquarium is er veel van de onderwaterwereld te zien. In Sealife Blankenberge zijn er onder andere zeehonden & zeeleeuwen te zien, je kan een zoektocht doen met de kinderen en er zijn voedermomenten. En het SOS Rescue Team van SEA LIFE Blankenberge vangt jonge zeehondjes op en verzorgt ze in het eigen opvangcentrum.

Naast de dieren en aquaria is er een klimavontuur en een speeltuin.

Serpentarium

We blijven nog even in Blankenberge met de tips voor kinderactiviteiten aan de Belgische kust. Op de dijk van Blankenberge vind je deze indoor dierentuin. Je loopt rond door een wereld van reptielen, spinnen, hagedissen en kikkers.

Atlantik Wall Museum in Raversijde

Bij het openluchtmuseum in Raversijde ligt ook het Atlantik Wall museum. In dit museum staan de overblijfselen van de Duitse verdedigingslinie centraal. Het is deels ondergronds en het complex bestaat uit zo’n zestig bunkers en observatieposten. Onderweg kom je voorraadkamers tegen, een ziekenhuis, een commandopost, een munitiekamer en nog een aantal ruimtes. Ook met de kinderen is dit interessant: er valt zoveel te ontdekken en er zijn allerlei familievriendelijke activiteiten.

Combineer je bezoek met een wandeling in het natuurpark in Raversyde.

For Freedom Museum

Een ander museum dat over de Tweede Wereldoorlog gaat is het For Freedom Museum in Knokke-Heist. Zeker een van de meer historisch interessante kinderactiviteiten aan de Belgische kust.

Hier komt de geschiedenis tot leven. Het is een goed opgezet, mooi en informatief museum. Je ziet kostuums, voertuigen en oorlogssènes. Met een audiotoer ga je door het museum heen. Heel mooi gedaan en zeer interessant!

Oostende

Fort Napoleon in Oostende

In de zomer van 2019 mocht geluksvogel Eva op persbezoek in Oostende met haar zoon. Hoogtepunt van dit bezoek was wel het Fort Napoleon volgens hem.

Je gaat met een bootje (gratis) naar de overkant, naar het fort. In de zomer was er de tentoonstelling van Kapitein Winokio in het Fort Napoleon. Een interactieve tentoonstelling is heerlijk om te bezoeken met kinderen die de liedjes van de kapitein van voor naar achter kennen. 

Plopsaland De Panne

Denken wij aan uitjes in België, dan denken we ook zeker aan Plopsaland. En in De Panne vind je het park Plopsaland De Panne. Dit is echt een attractiepark voor kinderen, gericht op de thema’s van studio 100. Denk aan Maya de Bij en Bumba. Er zijn shows en attracties. Met achtbanen en kleinere attracties plus speeltoestellen voor de kleintjes. Zeker een van de leuke kinderactiviteiten aan de Belgische kust!

Aqua Mundo

Wil je zwemmen, dan is de leukste plek daarvoor misschien wel de Aqua Mundo in De Haan. Hier vind je onder andere een golfslagbad, wildwaterbaan, jacuzzi’s, twee glijbanen (ook een Black Hole) een Kinder-doe-bad en een buitenbad. Inbegrepen als je hier verblijft, en anders kan je een dagticket kopen. Lees ook wat je verder doet in De Haan!

MuseOs in Koksijde

Zijn je kinderen fan van Freek Vonk of de natuur? Dan is het MuseOs in Koksijde wellicht een leuk uitje. Je ziet hier allerlei natuurhistorische objecten, zoals schedels en skeletten. Bijvoorbeeld van een potvis! Voor de kinderen is er een zoektocht beschikbaar.

Lees hier verder voor meer activiteiten aan de kust voor gezinnen!

Kinderactiviteiten aan de Belgische kust: waar overnachten?

Wil je je uitstap aan de kust verlengen? Dan hebben wij enkele tips voor waar je kan overnachten met het gezin:

#1 Beginnen we met het Center Parcs De Haan, in De Haan, met de aqua mundo.

  • Subtropisch zwembad met een golfslagbad, nieuwe wildwaterbaan, jacuzzi’s, twee glijbanen waaronder de interactieve Black Hole, een Kinder-doe-bad en natuurlijk ook nog een buitenbad
  • Speelplezier in indoor speelwereld BALUBA

#2 Bijzonder verblijven met de kinderen kan in het Plopsa hotel in De Panne. Inbegrepen is sowieso het ontbijtbuffet, het avondbuffet en toegangstickets voor Plopsaqua De Panne (dagelijks geopend) en Plopsaland De Panne of Mayaland Indoor.

#3 Ibis De Haan heeft familiekamers en een buitenzwembad.

#4 Het Upstairs Hotel in Oostende heeft een hele gave mooie inrichting en een coole glijbaan. Gezinnen gaven het hotel een 9,6!

#5 Hoeve den Overdraght ligt in het zuiden van Vlaanderen in Poperinge. Op dit moderne landbouwbedrijf wonen Filip, Ann en hun kinderen samen met hun Jerseykoeien en schapen. De tenthuisjes met warme privédouche in de tent staan in een boog rond het speelterrein.

  • Kleinschalig: 5 tenthuisjes
  • Boerenzwembad
  • Dichtbij het strand en het bos

Verder lezen na deze blog?

Laat een antwoord achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.