Kamperen met peuters in Nederland

1

Kleine kinderen en kamperen, gaat dat samen? Ik ging kamperen met peuters in Nederland en in deze reisblog vertel ik alles over hoe dat ging.

Als kind heb ik heel veel gekampeerd, dus ik weet hoe je een tent op moet zetten en ik kan omgaan met “wat” minder luxe. Alleen, de laatste keer dat ik ging kamperen kon ik mij eigenlijk niet meer herinneren. Het idee om te kamperen met mijn kleine kinderen te gaan kamperen had ik al langer, alleen mijn man wilde niet mee.

Kamperen met peuters in Nederland

Op een dag vertelde ik aan mijn schoonzus dat ik graag wilde kamperen met mijn kleine kinderen in Nederland, alleen dat mijn man dat echt niet zag zitten. Ik gaf aan: “dan ga ik zelf kamperen, ik red me wel.” Waarop mijn schoonzus zei, dan ga ik mee met mijn drie kinderen.

Vijf kinderen tussen de 0 en de 5, twee volwassenen, 2 tenten en een paar stoelen. Samen een weekend kamperen. Van idee naar uitvoering, hieronder het verslag.

Verhalen over kamperen met peuters in Nederland

We hoorden direct van mensen in onze omgeving dat kamperen met kleine kinderen helemaal niet zo leuk is. Je bent schijnbaar constant bezig en je hebt geen rust. Dat klinkt net als een dag thuis met je kinderen dachten we, dus dat hield ons niet tegen.

Wel moest er veel geregeld worden: waar gaan we kamperen, wat nemen we mee, is er een paklijst, wanneer gaan we. We kwamen op een camping in Hilversum uit, voor ons allebei ruim een half uur rijden.

Deze camping was naast het vliegveld en er was een speeltuin. Tenten, slaapzakken en matjes werden geregeld, en op het laatste moment werden er wat stoelen gevonden. Daarnaast: heel veel pakjes drinken, fruit, koekjes en brood.

Kleine kinderen kamperen ervaring camping verslag verhaal

Inladen auto voor een weekend kamperen

Het weekend dat we hadden uitgekozen bleek een weekend met alleen maar zon, ideaal. Het inladen van de auto was zo gebeurd (door Johan). Aangekomen bij de camping werden we direct naar onze plek gebracht.

Het opzetten van de tent was snel voor elkaar, terwijl de jongste lag te slapen en de oudste het terrein aan het verkennen was. Als je nog geen ervaring hebt met tenten opzetten, zou het begin wat minder ontspannen kunnen zijn. Vervolgens begon ik met het inrichten van de tent.

Lees ook mijn inpaklijst voor kamperen!

Tent opzetten en inrichten

Wat ik gewend ben is om in de ochtend de tent te luchten en aan het begin van de middag alle spullen voor de nacht klaar te leggen. Je bent niet in een hotel met licht, dus als je het ’s nachts koud hebt is het fijn als je alvast wat spullen klaar hebt liggen. Het bleek goed vooruit gedacht: de jongste moest helemaal verschoond worden en het was fijn dat ik de spullen al klaar had liggen.

Peuters

De eerste dag van het kamperen met peuters in Nederland zijn we bij het vliegveld om de hoek gaan kijken en hebben we bij de speeltuin gespeeld. Daarna kwam mijn schoonzus aan en vanaf dat moment heb ik mijn oudste dochter niet meer horen piepen, ze heeft eindeloos gespeeld met haar nichtje en neefje.

De jongste, waarvan ik bang was dat hij alleen maar weg zou lopen, was zo bezig met de omgeving, dat hij best vaak in de buurt van de tent bleef. En de jongste van mijn schoonzus, nog geen jaar, heeft zich goed vermaakt met dennenappels en rondkijken.

Slapen

De eerste nacht was wennen voor de kinderen. Niet willen slapen, in de nacht een paar keer wakker. De tweede, en helaas ook al laatste nacht, sliepen ze heel diep en vast. Wel waren ze een stuk vroeger wakker dan thuis. We hadden geen kookspullen mee, dus hebben niet kunnen koken: we hebben eten besteld.

Met vijf kinderen misschien ook wel zo veilig. En het scheelde de drukte van het eten voorbereiden, koken, opdienen, afwassen, opruimen. We hadden wat groente en fruit meegenomen, om toch het idee te hebben dat we gezond aten.

Kleine kinderen kamperen ervaring camping verslag verhaal

Ervaring

De oudste drie kinderen hoorden we amper en de echt Kleine kinderen ging ook lekker hun gang. Af en toe moesten we even iets anders gaan doen, om te zorgen dat ze het leuk bleven vinden. Maar goed, is dat thuis anders?

Wat ons betreft is dit weekend kamperen met peuters in Nederland voor herhaling vatbaar. Wel is het inpakken, opzetten, afbreken en dan vooral thuis alles wassen best wat werk. We hadden de mazzel dat het niet regende met afbreken, want dan mag je thuis de tent nog gaan uithangen. Ben je het kamperen niet gewend, of hou je heel erg van luxe, dan zou ik er niet voor kiezen om met kleine kinderen op een camping te zijn. In alle andere gevallen, zoek een camping in de buurt zodat je het kan proberen!

Lees ook: Kamperen in IJmuiden met kleine kinderen, de leukste uitjes met peuters, goedkoop overnachten met het gezin en kamperen in Slowakije. Wel kamperen met kleine kinderen maar niet zo primitief? Ga luxe kamperen op de boerderij met Farmcamps!

Volg mij op Facebook om op de hoogte te blijven!

1 reactie
  1. Miriam zegt

    Leuke blogpost. Keek er zelf eerst ook tegenop, maar kamperen met onze drie jongens gaat prima in de praktijk. Jij doet het zelfs met nog meer kids. Wel blijven wij ook graag dichtbij huis. Niet verder dan België in ieder geval.

Laat een antwoord achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.