Jonge kinderen voorbereiden op de vakantie? Zo doen wij dat!

Wij gaan regelmatig met de kinderen op vakantie. En of dit nou een weekendje naar Terschelling is, een korte vakantie naar Servië of een verre reis naar Thailand, wij bereiden onze kids altijd voor op de reis. De ene keer wat uitgebreider dan de andere keer. Dat betekent voornamelijk dat we de ene keer al vrij vroeg aankondigen dat we op een reis gaan, dat is met name bij verre reizen. Bij korte trips vertellen we het vaak pas 1 of 2 dagen ervoor. Hoe we dat doen? Ik deel mijn tips over jonge kinderen voorbereiden op de vakantie.

Toen mijn dochter nog een baby was merkte ik al dat zij het prettig vond als ik haar vertelde wat we gingen doen. Ze was dan minder onrustig dan wanneer ik haar niets vertelde. Hoe gek dat misschien ook klinkt. Daarom zijn wij al vroeg begonnen om onze kinderen voor te bereiden op een lange reis.

Jonge kinderen voorbereiden op de vakantie, vijf tips

1. Vertel waar je heen gaat en wat je gaat doen

Onze kinderen zijn erg benieuwd naar het land waar we heen gaan en wat we er gaan doen. Ik pak Google maps er meestal bij. Eerst laat ik zien waar we wonen en dan laat ik zien waar we heen gaan.

2. Leg uit hoe de reis gaat

Net als bij punt 1 laat ik via Google maps zien waar we wonen en waar we heen gaan. Dan vertel ik hoe ver dat is, ik vergelijk het met andere landen waar we waren. We rijden regelmatig naar mijn zus in het noorden van Frankrijk. Dat is een lange rit, maar niet zo ver als vliegen naar Curacao. Ik vergelijk de reis die we gaan maken met eerdere trips.

Ook vertel ik ze hoe we reizen: met het vliegtuig, de trein, boot of de auto. Als we met de auto gaan is er weinig uitleg nodig, behalve dan de duur van de rit. Vliegen we, dan zijn ze benieuwd of we meerdere vluchten nodig hebben, of ze eten krijgen en of ze een eigen schermpje krijgen. Na al die lange vluchten zijn ze redelijk verwend geraakt. Ik leg uit dat we eerst naar het vliegveld gaan, dan door de douane moeten en dan naar het vliegtuig lopen. Op die manier weten ze waar ze aan toe zijn. (Eerder blogde ik erover dat het lastigste gedeelte van een vliegreis met kinderen voor mij is na het landen tot en met de aankomst in het hotel)

vliegtuig wolken

3. Laat ze hun eigen rugzakje inpakken

Onze kinderen hebben allebei een heel klein rugzakje. Hierin mogen zij wat speelgoed doen. Ik laat ze dit zelf uitkiezen, vol is vol. Daarna controleer ik wel wat er in zit en vaak wissel ik wat dingen om (een pop waar ze nooit mee spelen laat ik thuis, auto’s, kaartspelletjes en kleurtjes gaan wel mee). Op deze manier hebben de kinderen het idee dat ze helpen bij de voorbereidingen.

4. Beloof niet te veel

Het is me een keer gebeurd. Ik beloofde mijn dochter dat we na de vluchten (twee, in totaal 24 uur onderweg) zouden gaan zwemmen. Na aankomst in het hotel zijn we eerst gaan eten en daarna mocht je het zwembad niet meer in. Ik hoef waarschijnlijk niet te vertellen dat ze overstuur was.

Sindsdien controleer ik voordat de reis begint of er een zwembad is en of het open is. Ook geef ik aan dat we misschien gaan zwemmen. Iets leuks beloven om te gaan doen maakt de reis overigens wel makkelijker voor de kinderen. Wel is het zo dat ze dat dan direct na aankomst willen doen. Ideaal is het als er een speeltuintje is bij de accommodatie. Dat is voor onze kinderen al leuk genoeg om naar uit te kijken.

5. Maak er een toneelstukje van

Deze tip komt van de gastouder. Toen wij op vakantie gingen naar Curacao was onze dochter een peuter. Zij was veel bezig met de vakantie en het vliegen naar het eiland. De gastouder is toen met alle kindjes een spelletje gaan doen. Ze gingen zogenaamd een koffer inpakken, naar het vliegveld met de auto, de koffer inleveren en in de rij bij de douane staan. Daarna zaten ze “heel lang” in het vliegtuig.

Jonge kinderen voorbereiden op de vakantie, hoe doe jij dat?

Laat een antwoord achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.