Hostel met kind, ja of nee? Onze ervaring!

Naar een hostel met kind? Als je me dit een jaar geleden had gevraagd, had ik niet zeker geweten of ik daar ja of nee op moest zeggen. In het afgelopen half jaar ben ik in drie verschillende hostels geweest met mijn kinderen. Ik deel mijn ervaring!

Wij waren op Terschelling, in Den Haag en in Berlijn met onze kids in een hostel. De hostels in Den Haag en op Terschelling zijn van de keten StayOkay, die in Berlijn van A&O hostels.

Mijn overnachtingen in hostels met kinderen

Het eerste hostel dat wij bezochten was die op Terschelling en dit was echt te gek! Een enorm grasveld voor de deur, met grote speeltuin. In de achtertuin duinen, uitzicht op de vuurtoren en over het wad. Daarna waren we in Den Haag met de kids en dat was een hostel in het centrum van de stad. Ideaal als je de stad wilt ontdekken en toch op een kindvriendelijke plek wilt overnachten. Het hostel waar ik in Berlijn met de kids was, verschilde wat dat betreft niet veel van het hostel in Den Haag.

Daarom is een hostel met kind een goed idee

Wat ik dacht bij een hostel? Ik ben vaak in hostels geweest, toen ik maandenlang in Zuid-Afrika was (voor “de studie”) en ook tijdens mijn reis door Nieuw-Zeeland en Australië sliep ik altijd in hostels. Ik kwam daar soms gezinnen tegen maar ik stond er nu ik moeder ben nooit bij stil dat je ook kan overnachten in een hostel.

Waarom niet? Ik zag hostels echt als onderdeel van mijn goedkope reizen. Met kinderen gaan wij ook het liefst op goedkope verre reizen maar wij kiezen dan meestal voor een appartement. Bij hostels denk je toch snel aan jongeren, feesten, alcohol en veel lawaai. Maar toen bedacht ik: vooral in Nieuw-Zeeland waren er zoveel leuke hostels waar er ook jonge kids rondliepen.

stayokay Den Haag met kinderen
Speelhoek in stayokay Den Haag

Voordelen van een hostel met kind

  1. De ruimte
    De ruimte valt echt op bij een hostel. In een hotel heb je vaak ook veel ruimte (restaurant, zithoek e.d.) maar het is ook wat luxer. Dus je bent continue op je kinderen aan het letten. Bij een hostel kan je kind gerust rondlopen of rennen. Vaak is er een grote zithoek en een speelruimte. Ideaal met kleine kids: na een dag op pad kan jij rustig zitten en je kind kan spelen.
  2. Ontbijt
    Bij de hostels waar ik was, was er een uitgebreid ontbijt. Ideaal vind ik met kleine kinderen, dan kan je eerst goed ontbijten en daarna ga je op stap. In de tijd dat ik zonder kids op reis ging, haalde ik vaak bij de bakker wat brood. Met de kinderen werkt het toch beter als ze rustig ontbijten.
  3. Speelhoek of speeltuin
    Dit is wat ik vaak echt mis als we in een appartement verblijven. De meeste zijn niet zo op kinderen ingericht. Bij de hostels was het ideaal dat er veel speelgoed was. De kinderen gingen lekker hun gang.
  4. De bar
    Wat we als jonge ouders echt misten was de gezelligheid aan het eind van de dag. Met kleine kinderen leef je, ook op vakantie, een beetje op jezelf. In de hostels waar wij waren was een bar. Je kan dan aan het eind van de dag nog wat drinken, kletsen met andere gasten, zonder dat je weer op pad moet naar een café terwijl je kids al te moe zijn.
  5. Gezelligheid
    Valt een beetje gelijk met punt 4, maar het is erg fijn om tussen de reizigers te zitten. Wij kwamen bij alle hostels oudere echtparen tegen, waar de kinderen een soort “opa en oma” in zagen. Met de reizigers maak je een praatje en je wisselt natuurlijk je tips uit.
  6. Familiekamers
    Ruimte! Alweer. Maar gewoon voldoende bedden in een kamer, een eigen badkamer met douche en toilet en daarbij een waterkoker. Heel erg fijn.
  7. Zelf koken
    Niet bij alle hostels kan dit trouwen. Wil je zelf koken, bekijk dan de mogelijkheden van het hostel.
  8. Het is schoon
    Hostels hebben nog weleens de naam dat ze vies zijn. Bij de hostels waar wij waren was dit absoluut niet het geval. De hostels werden goed schoongemaakt!
A&O hostel Berlin Hauptbahnhof
Hostel in Berlijn

Nadelen van een hostel met kind

Wat zijn dan de nadelen van een hostel met kind?

  1. Drukte
    Ik vond het heerlijk, veel mensen bij de bar in de avond. De kinderen die kunnen spelen. In een hostel in de stad merk je dat er laat op de avond wat meer lawaai op de gangen is. Mijn kids slapen daar doorheen. Als jouw kinderen niet zo diep slapen, is dat misschien wel onhandig. Het was trouwens niet ontzettend druk op de gangen, geen dronken toestanden, maar het is wel iets om rekening mee te houden.
  2. Prijs
    Wil je echt goedkoop op reis, dus spotgoedkoop? Dan ben je met een klein appartement op een minder goede locatie waarschijnlijk goedkoper uit.
  3. De feesten
    Niet ieder hostel is geschikt voor gezinnen. Als je in een hostel terecht komt waar feesten de belangrijkste prioriteit is van de gasten, dan zit je op de verkeerde plek. Zoek dus een goed hostel uit.
Hostel Terschelling uitzicht
Uitzicht vanaf het hostel op Terschelling

Waar let je op bij het kiezen van een kindvriendelijk hostel

In de kop van deze alinea geef ik het al aan. Als je naar een hostel gaat met je gezin, kies dan voor een kindvriendelijk hostel. Ik let hierbij op een aantal factoren. De eerste is wat het hostel zelf aangeeft: zijn ze ingericht op families? Is er een familiekamer, houden ze rekening met kleine kinderen doordat er bijvoorbeeld een aankleedkussen is. Is er een speeltuintje of een speelhoek, dan weet je vrij zeker dat je goed zit. Sommige ketens richten zich op gezinnen, of hebben een groot aantal hostels dat bedoeld is voor gezinnen. Ga dus per hostel na of het geschikt is voor (kleine) kinderen!

Daarnaast bekijk ik ook altijd de recensies van andere gezinnen (je kan bij de recensies vaak aangeven van welke doelgroep je deze wilt lezen). In deze recensies lees je terug hoe deze families het verblijf ervaren hebben en of ze dit aanraden aan andere gezinnen.

Zou jij overnachten in een hostel met kind?

Laat een antwoord achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.