Grotten van Neptunes met kids | Ons bezoek

0

De Grotten van Neptunes met kinderen bezoeken, is dat een aanrader? Anke bezocht deze grotten toen ze met haar gezin in de Ardennen was. In deze blog deelt ze hoe ze het er vonden.

Aan het eind van de 19e eeuw werd de Neptunusgrot ontdekt. Door de inwoners van het dorp werd de grot altijd al “Grotte de l’Adugeoir” genoemd: “grot van het verdwijngat”.

Grotten van Neptunes

De Neptunusgrot is een grot in het Belgische Petigny. De rivier heeft een ondergronds traject uitgesleten. Tussen de natuurlijk uitgesleten trajecten werd handmatig een gang gemaakt.

Grotten van Neptunes

Deze wordt de “Kaboutergang” genoemd. Dit spreekt natuurlijk tot de verbeelding voor de kinderen. De kaboutergang heeft zijn naam niet gestolen, op sommige plaatsen is hij erg laag en moet je echt bukken. Onze kinderen konden met hun vingertoppen het plafond aanraken. Aangezien een stuk van de rondleiding door de grotten gebeurt met een boottochtje over de ondergrondse rivier is het aantal deelnemers per rondleiding beperkt.

Aan de start van ons bezoek vertelt onze gids eerst een stukje belangrijke informatie (niks aanraken, geen flits).

Langs een reeks trappen gaan we naar beneden in de Grotten van Neptunes. Geregeld stoppen we. We krijgen uitleg en we mogen vragen stellen.

Ongeveer halverwege is er een iets groter “plein” waar we stoppen en alle lichten gaan uit. We krijgen een prachtig klank – en lichtspektakel; de mooiste plekjes van de plaats plaatsen ze één voor één in de spotlights.

Boottocht door de grot

Een klein stukje verder wordt de groep verdeeld om in twee (wankele) bootjes plaats te nemen. Eerlijk is eerlijk: dit is echt het mooiste stukje van de grot. Ook hier houden we even halt en horen we plots water stromen. Lichten worden aangedaan en vestigen onze aandacht op een heuse waterval. We moeten toegeven, we hebben echt al verschillende grotten bezocht, maar dit hadden we nog niet eerder gezien.

Na het boottochtje door de Grotten van Neptunes komen we via een aantal trappen weer uit waar we begonnen zijn. Het bezoek aan de grotten duurt een klein uurtje.

uitje Ardennen

Speeltuintje en wandeling

Zoals hierboven reeds vermeld is het aantal bezoekers per rondleiding door de Grotten van Neptunes beperkt. Maar ook hier werd over nagedacht. Voor de grotten vind je een kleine speeltuin waar de kinderen kunnen ravotten tot het tijd is om de grot te bezoeken of je kan een wandeling maken.

Aan de inkom zijn de medewerkers zo vriendelijk om je over deze mogelijkheid te vertellen. Indien je interesse hebt krijg je een informatieblad mee. “Mont des sens” is een wandeling van ongeveer drie kwartier en gaat over de heuvel boven de grot. Onderweg zijn er allemaal opdrachtjes te doen. Denk aan wist – je – datjes, een blotevoetenpad, klankboom, verschillende houtsoorten.

Voor ons was dit de ideale oplossing om het wachten te verzachten.

Grotten van Neptunes met kinderen bezoeken | Een aanrader?

Eerder bezochten we al een aantal grotten met onze kinderen, maar deze Grotten van Neptunes steken daar echt wel bovenuit. Het wachten op de boottocht en de tour door de grotten is mooi opgelost met het speeltuintje en de mogelijkheid om erbuiten een wandeling te maken. Wij vonden dit zeker een geslaagd bezoek en we raden dit aan! Bekijk de praktische informatie zoals de openingstijden en de entree op de website.

Lees ook:
Leukste kindvriendelijke vakantieparken van de Ardennen
Doen in de Hoge Venen
De Grotten van Han bezoeken

grotten België
Laat een antwoord achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.