7x Gezinsvakantie Slovenië | Uitjes + kamperen

2

Een gezinsvakantie Slovenië is absoluut een aanrader. Het land is zo mooi en heeft veel te bieden, met bergen, meren, kusten en leuke activiteiten. Een gastblogger van Reistipsmetkids was hier met haar gezin en deelt haar ervaringen met kamperen in Slovenië!

Wij zijn een samengesteld gezin met 4 kinderen, in de leeftijd van toen 3, 6, 7 en 10 jaar. De plek waar we naartoe gingen op vakantie moest dus voor allerlei leeftijden geschikt zijn. Daarbij ben ik al in heel veel landen geweest en wil ik graag veel van de wereld zien. Daarom was het wel een uitdaging was om een land te vinden waar we nog niet geweest waren.

We wilden met de auto, want met 4 kinderen vliegen tijdens de zomervakantie is behoorlijk kostbaar. Na wat zoekwerk kwamen we uit op Slovenië. Met een overnachting in Oostenrijk, in ons geval in Salzburg, reden we naar Slovenië. Reis jij ook met de auto naar Slovenië? Voor motoren, auto’s en campers <3.500 kg is een e-vignet (elektronisch tolvignet, e-vinjeta) verplicht. Deze kan je hier aanschaffen, betalen kan o.a. via Ideal.

Gezinsvakantie Slovenië

Slovenië is een land waar je nog niet heel veel, maar wel steeds meer over hoort. En terecht! Want wat is het een supermooi land!! Wat een prachtige natuur en ook cultuur, maar ook een supercamping (en ik hou totaal niet van campings). We gingen naar de camping Terme Catez. Dit is een van de weinige complete campings in Slovenië. Het is een grote camping, met heel veel zwembaden en glijbanen, voor alle leeftijden geschikt en ook nog een groot binnenbad. Ideaal, want in Slovenië gaat het weer alle kanten op. We zijn 2 weken geweest in juli vorig jaar en we hebben temperaturen gehad tussen de 12 en 37 graden, zon en regen.

De regenachtige dagen en koudere dagen waren uitstekend geschikt voor het binnenzwembad. Maar goed, zwemmen kunnen we in Nederland ook. Daar kwamen we niet voor! Wat is dan geschikt om iets van het land te zien, maar wat de kinderen ook interessant zullen vinden? Ik denk dat het gelukt is!

Doen in Slovenië met kinderen

De eerste aanraders om te doen tijdens een gezinsvakantie Slovenië?

 • Het meer van Bled;
 • de grotten van Postojna;
 • de Vintgarkloof;
 • de Plitvice meren;
 • het kasteel van Predjama;
 • een dagtrip naar Kroatië!

Kasteel van Predjama

Van het kasteel van Predjama had ik zeker niet verwacht dat de kinderen het leuk zouden vinden, maar ze waren volledig geboeid (ik iets minder, maar ik heb niet zoveel met geschiedenis). Dat ze het zo leuk vonden had er waarschijnlijk vooral mee te maken dat iedereen een telefoon meekreeg en bij elk stukje waar iets over te vertellen was konden ze een nummertje indrukken (een gids op een telefoon) en het was in het Nederlands!

Meer van Bled

Het meer van Bled viel in de smaak, doordat het er gewoon heel idyllisch uitziet. Je kan met een bootje varen naar het kerkje in het meer en er rijdt een treintje rond het meer! Verder is het een gezellig stadje met leuke restaurantjes, waar de kinderen veel aandacht kregen.

 • Kamperen bij Bled? Ga naar camping Sobec. Deze ligt 3 km ten oosten van Bled. Voordeel is dat deze veel leuker, knusser, groener, intiemer (wel nog steeds groot) is dan de andere camping. De camping ligt aan de rivier.

Grotten van Postojna

De grotten van Postojna maakten ook veel indruk. Ook daar weer in een treintje, maar dan dus onder de grond in de grotten. Vervolgens lopen door hele mooie stenen en ‘diamanten’. Nadeel daar was dat het eventjes duurde voordat je bij het toilet was. Iets te lang voor mijn dochter die ik op mijn rug droeg.

Vintgarkloof

De Vintgarkloof bezoeken is behoorlijk actief! Het is 5 kilometer lopen, maar onze kinderen hebben het allemaal zonder zeuren gelopen. Het is gewoon heel mooi om te zien en voor de kinderen best avontuurlijk, doordat je over planken, bruggetjes en door de kloof heen loopt. Maar wat een schitterende natuur!

Terugblik op onze gezinsvakantie Slovenië

Eigenlijk is wel duidelijk geworden dat dit land (en dus net over de grens, maar in elk geval voormalig Joegoslavië) gewoon heel veel natuurschoon heeft. Het is echt wonderbaarlijk mooi, adembenemend! Foto’s zeggen meestal veel te weinig helaas. Wij hebben tijdens deze vakantie totaal geen negativiteit meegemaakt. De kinderen hebben het prima naar hun zin gehad, op de camping ook zeker, maar ook daarbuiten!

Wees er wel op voorbereid dat het weer dus alle kanten op kan gaan, maar voor de kinderen is het ook wel fijn dat het niet elke dag bloedje heet is en er is genoeg te doen om je te vermaken!

Extra tips voor Slovenië met kinderen

Een moeder met een tiener geeft deze extra tips mee:

 • Er zijn veel actieve buitensporten (canyoning, raften) om te doen.
 • Huur een fiets en ontdek Ljubljana, dat kan via Bajabikes!

Lees ook: een familiereis in Slovenië!

2 Comments
 1. Susan zegt

  Wat een toffe site! Vraag: wij gaan deze zomer 4 weken met onze camper naar Slovenië. Ik heb camping Sobec bekeken maar als wij daar met hond en 3 kinderen willen slapen, dan betalen we voor de meest eenvoudige plek 83,- per nacht. Ik vind dat erg duur.
  Heb jij een idee of dit een gangbaar tarief is voor campings?

  Groeten! Susan

  1. Karlien zegt

   Ben even op zoek gegaan, via deze site https://www.campercontact.com/nl/slovenie?countrycode=si kom ik wel goedkopere plekken tegen. Je kan op bepaalde faciliteiten, als speelgelegenheid, filteren.

Laat een antwoord achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.