Futureland met kinderen | Review

0

(door Mark) ”Hé, jouw kinderen vinden moderne techniek en containerschepen vast wel interessant, toch? Dan moet je eens naar Futureland op de Maasvlakte!”.

Dat was de tip die ik een tijdje terug kreeg. Nadat we de website bekeken hadden leek het inderdaad wel iets voor ons, dus we hebben gelijk een middagje Futureland met kinderen in de omgeving van Rotterdam gepland.

Informatiecentrum Futureland

Om eerlijk te zijn hadden we nog nooit van Futureland gehoord, en mede daardoor hadden we ook niet echt een goed beeld van wat we er konden verwachten. “Informatiecentrum van de Tweede Maasvlakte”, vertelde de website, en je kon er van alles bekijken. Dat beloofde wat.

Futureland met kinderen

De rit richting Maasvlakte over de A15 langs o.a. Botlek en Europoort bracht ons al een beetje in de stemming van de zware industrie en was gelijk al een aanleiding om onze kinderen Max (10 jr.), Stijn (8 jr.) en Charlotte (6 jr.) plus buurjongen Max (ook 10 jr.), die ook gezellig mee was, al wat te vertellen over de logistiek, de containers, en hoe belangrijk de rol van de haven van Rotterdam hierbij is voor Nederland en Europa. Het uitje was al leerzaam nog voor we er waren.

Prettig binnenkomen

Aangekomen bij Futureland konden de kinderen een keuze maken of ze de makkelijke of de moeilijke speurtocht wilde gaan doen. Max & Max kozen voor de moeilijke tocht, Stijn & Charlotte deden de eenvoudige variant.

Futureland met kinderen
De speurtocht wordt nagekeken

Speurtochten

Beide speurtochten leiden je langs diverse informatiepunten verspreid over twee verdiepingen. Al snel bleek dat de eenvoudige speurtocht voor het leuke eigenlijk een beetje te makkelijk is voor kinderen boven de 5 en dat de moeilijkere speurtocht zelfs voor slimme en stoere jongens van 10 nog wel een flinke uitdaging is. Op zich vond ik dit -als ouder die het thema zeer interessant vindt- jammer want in beide gevallen leidde het af van de informatie die geboden wordt. Maar voor de kinderen mocht dat de pret niet drukken, ze gingen enthousiast op zoek naar de volgende puzzel van de speurtocht.

Na ongeveer een uurtje waren we wel klaar met ‘rondspeuren’ en gingen we de oplossing inleveren bij de receptie. Ondanks dat Max en Max de oplossing niet helemaal goed hadden kregen zij toch ook een prijsje.

Futureland met kinderen
Rondkijken in de toekomst met een VR-bril

Te doen bij Futureland

Los van de informatie die je hier krijgt, is de manier waarop de informatie gebracht wordt ook leuk. Zo is er een ruimte waar in een halve cirkel enkele grote tv-schermen staan waarop je diverse locaties op de Maasvlakte kunt bekijken alsof je er zelf rondloopt. Uiteraard mag ook de VR-bril niet ontbreken (tip voor pappa en mamma: gewoon ook even die VR-bril op doen, is echt leuk!), enkele interactieve filmpjes waarbij je vragen moet beantwoorden op een touchscreen en je kunt ook even heerlijk relaxen op ligstoelen waarbij je dan tegelijkertijd boven je een presentatie te zien krijgt.

Op de tweede verdieping van Futureland was een presentatie over de tot stand koming van de Maasvlakte II. Zeker interessant, maar niet voor de kinderen dus hier waren we na 5 minuten al weer vertrokken.

Futureland met kinderen
Proefje: hoe til je een container op

Extra activiteiten

Eén van de leuke aspecten van Futureland is dat er in de schoolvakanties extra activiteiten georganiseerd worden. Zo worden er b.v. schilder-workshops gegeven, kunnen de kinderen allerlei (natuurkundige) puzzeltjes oplossen door proefjes te doen en worden er ook wandelingen en rondritten over de Maasvlakte georganiseerd. Tijdens ons bezoek konden de kinderen de proefjes doen en dat viel in de smaak

Proefjes bij Futureland

Bij de proefjes (leuk voor kinderen van 6 t/m 12) kregen de kinderen eerst wat uitleg, waarna ze in tweetallen zelf aan de gang konden. Ongeveer 10 stations, en bij elk station was in een verhaaltje een puzzel verwerkt waarvoor je de oplossing moest gaan bedenken. De meeste puzzeltjes gingen over gewichtsverdeling, krachten overbrengen en dergelijke vragen, iets wat onze kinderen erg leuk vinden. Maar hierdoor werd het soms ook wel net even te lastig voor Stijn en Charlotte, die daardoor wel hun interesse verloren. Max en Max vonden het superleuk en hebben keurig alle stations afgewerkt. Aan het einde kreeg iedereen, ongeacht goede of foute antwoorden, een leuk klein prijsje.

Futureland review
Uitleg over een proefje met treinrails

Leuke middag

Alles bij elkaar was het een leuke middag. Het was wel vrij pittig voor de kinderen om de informatie te verwerken, zeker voor Stijn en Charlotte. Ook al behoren ze allebei bij de slimsten van hun klas, deze materie is waarschijnlijk net even te hoog gegrepen voor ze. En zelfs voor Max en Max was het soms net even te moeilijk (of te theoretisch/te saai) waardoor ze afhaakten bij het verhaal.

Futureland met kids
Evenwicht vinden

Futureland met kinderen, een aanrader?

Is het dan wel een aanrader? Ja hoor, zeker wel. Maar wel voor kinderen vanaf 10 jr. die interesse hebben in techniek. Jongere kinderen zullen hier ook echt wel een leuke tijd hebben, maar zullen na afloop waarschijnlijk niet veel kunnen navertellen waar het nou eigenlijk over ging. Maar is dat erg? Nee, ik denk het niet. Juist hier is wellicht een leuk combinatie gemaakt van een leerzaam uitje voor tieners, waarbij de jongere broertjes en zusjes op hun eigen niveau zich ook zullen vermaken.

Bekijk de praktische info op de website
Mark blogt over vakanties naar Curacao
Lees wat er te doen is in Rotterdam met kinderen

Laat een antwoord achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.