Getest: Escher in het Paleis met kinderen

Kunst en wiskunde, niet echt de favoriete vakken van mijn dochtertjes. Ik was dan ook erg benieuwd wat ze van Escher in het Paleis zouden vinden. Escher baseerde zijn kunst namelijk op wiskundige ideeën. In de herfstvakantie ging ik een dag naar Escher in het Paleis met kinderen, dit zijn onze ervaringen.

Escher in het Paleis is gevestigd in Den Haag, vlakbij het Malieveld. Een bezoek aan dit museum combineer je gemakkelijk met een dagje Den Haag!

Ons bezoek aan Escher in het Paleis met kinderen

Meteen nadat we onze jassen en tassen in een kluisje hebben gezet, krijgen de meiden een speurtocht. In bijna alle kamers van het Paleis is er een opdracht voor de kids.

Het gaat van hele simpele vragen als “Kun jij ontdekken welk huisdier Escher had?” tot “Kun je een voorbeeld geven van een prent in deze zaal waarin iets oneindig doorgaat?”. Maar er zijn ook tekenopdrachten. Op deze manier krijgen de kinderen redelijk wat prenten te zien en brengen ze in elke zaal tijd door. Op die manier heb je als ouder ook even de tijd om goed rond te kijken.

optische illusies

Optische illusies

Bijna alle prenten van Escher zijn optische illusies. Dus ik denk dat mijn dochtertjes ook zonder de speurtocht de meeste prenten in Escher in het Paleis wel hadden bekeken. Je wilt op de een of andere manier namelijk ontdekken hoe de tekeningen in elkaar zitten.

Bijvoorbeeld hoe het kan dat water omhoog stroomt en de trappen oneindig door lijken te gaan. Of ontdekken welke dieren er allemaal in elkaar veranderen. Het zijn optische illusies die zowel ouder als kind aanspreken.

Escher in het Paleis

Zelf aan de slag

Heb je alle zalen op de eerste twee verdiepingen van Escher in het Paleis gehad, dan kom je bij het interactieve deel van het Paleis aan. Hier kan je zelf aan de slag met de ideeën van Escher. Op een digibord kan je zelf patronen maken en op de computers kan je de moeilijkstee blokjespuzzels maken. Nou ja, proberen dan, want die blokjespuzzels zijn erg lastig!

Ook is er een ruimte waar je een film kan kijken. Niet doen als je een zwakke maag hebt, want door alle effecten kan je een beetje misselijk worden. Loop dan alleen over de ‘enge’ vloer, met z’n allen op de foto met speciaal effect of kijk in het oneindige gat.

Workshops

In het paleis kunnen kids vanaf 7 jaar op zondagmiddag een workshop linoleum snijden volgen in het Escher Atelier. In de vakanties zijn er soms extra activiteiten. Check dus even de website voor je gaat. Wij waren er op zaterdag, dus of de workshop leuk is hebben we niet kunnen testen.

Escher in het Paleis

Escher in het Paleis: een aanrader?

Wij brachten ongeveer 2 uur door in Escher in het Paleis. Dit museum is leuk voor kids vanaf een jaar of zeven. Zeker als ze van puzzelen en optische illusies houden. De speurtocht zorgt ervoor dat ze geboeid blijven kijken en dat je als ouder ook de rust hebt om rond te kijken.

Zonder workshop vonden wij het zeker al een aanrader, met een workshop is het misschien nog wel leuker.

Lees wat je doet in Leiden met kids
Tips voor Rotterdam
Leuk voor jonge kinderen in Den Haag: Het kinderboekenmuseum

museumbezoek met gezin
cultuur Den Haag met kids
Laat een antwoord achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.