El Torcal de Antequera met kids (Natuur bij Malaga)

0

El Torcal de Antequera bezoeken in de omgeving van Malaga, wil je dat met kinderen doen? En is het gebied de moeite waard? Wij waren er van de winter en ik deel onze ervaringen.

Onderweg van Sevilla naar Malaga stopten we in het natuurpark El Torcal de Antequera. Johan vroeg zich af of het wel zo’n goed idee was: het natuurgebied lag nog een stukje van de hoofdweg af. Zijn gemopper stopte toen we de bergen inreden.

El Torcal de Antequera

Dit natuurgebied heeft een bijzondere bijnaam, namelijk het Pannenkoekgebergte. Het gebied heeft deze naam te danken aan de bijzondere bergen, of eigenlijk de pieken ervan. Het ziet eruit alsof iemand allerlei platte, ronde stenen op elkaar gestapeld heeft.

Dit park is al lang geleden ontstaan, in de Jura. Onze kinderen konden er niet over uit dat hier miljoenen jaren geleden nog zee was. Ze hadden het idee dat het water ieder moment weer terug kon stromen. Het volgende wat ze echt fantastisch vonden was dat de kalkstenen zijn ontstaan uit fossielen. Deze stenen zijn over de vele jaren heen geërodeerd vanwege het water en de weersomstandigheden.

Het landschap dat is ontstaan is uniek! Vanwege de bijzondere rotsformaties heb je het gevoel dat je op een hele aparte plek bent.

Onderweg kom je heel wat dieren tegen, zo zagen we een grote groep berggeiten en een aantal roofvogels. Daarnaast kwamen we veel verschillende soorten planten tegen.

El Torcal de Antequera

Wandelen met kinderen

Vanaf het bezoekerscentrum wandelen we eerst naar het uitkijkpunt. Op dat moment is het vrij mistig. We krijgen wel een goede indruk van hoe de rotsen gevormd zijn.

Vervolgens starten we een wandeling. Waar wij staan starten twee wandelingen: een korte (groen) en een lange (geel). Op divere sites lees ik dat er nog een langere wandeling is, een rode. Die is 4,5 kilometer.

De korte wandeling is 1,5 kilometer, de langere is 3 kilometer. Wij kiezen voor de laatste optie en gaan op pad. Op de borden staat dat deze route ongeveer 2 uur duurt en dat is ook exact onze ervaring. Onze kinderen waren op dat moment 4,5 en 6 jaar, wel hebben ze redelijk wat ervaring met wandelen.

De gele en de groene route komen allebei langs het uitkijkpunt ‘Mirador Las Ventanillas’. Is het een mooie, heldere dag, dan kan je zelfs tot een Afrika kijken!

Het wandelen is goed opletten: het is geen geasfalteerd pad dat rechttoe rechtaan loopt. Het is klimmen en de makkelijkste route zoeken op het pad. Erg leuk! Waar de kinderen aanvankelijk geen zin hadden (niet gek na de lange wandeldag door Sevilla de dag daarvoor), slaat hun stemming al snel om. Ze vinden het prachtig.

WIj zijn er in de winter, in de lente is het hier waarschijnlijk nog mooier als alles in bloei staat. Een kleine waarschuwing is dat je beter niet van het pad afwijkt. Het is heel makkelijk om hier te verdwalen.

El Torcal de Antequera

Bezoekerscentrum

Wij parkeren bij het bezoekerscentrum. Er is een grote parkeerplaats maar het is duidelijk dat er al snel te weinig plaats is om te parkeren. Dan zet je je auto het best langs de weg.

Het Centro de Recepción, het bezoekerscentrum, is het startpunt van de wandelingen. In dit centrum is een souvenirswinkel gevestigd: de prijzen liggen hoog. Wat wel interessant is zijn de wandelgidsen die je hier kan kopen.

Ook is er een restaurant, met schappelijke prijzen. In ieder geval, als je let op de hoeveelheid aan toeristen.

Daarnaast is er ook een sterrenwacht, hier zijn avonden waar het publiek mag kijken naar de sterren. Je meldt je vooraf aan. Omdat het weer snel kan veranderen word je op de hoogte gehouden of de kijkavond wel of niet doorgaat.

Omgeving

In plaats van lunchen in het restaurant bij natuurpark El Torcal de Antequera, kan je er ook voor kiezen om dat verderop te doen. Het dorp Antequera ligt iets verderop, wij kwamen hierlangs op de weg naar het natuurpark vanaf Sevilla. Je bezoekt hier het Moorse kasteel en de stadsmuren. Daarnaast geniet je van een drankje op een van de leuke terrasjes.

Dat was het, ons bezoek aan natuurpark El Torcal de Antequera met kinderen. Het park in Andalusië is absoluut een bezoek waard. Zoals al eerder in het artikel gezegd: wij komen zeker eens terug in het voorjaar. Na het bezoek reden we verder naar de volgende stop van onze rondreis door Spanje: Malaga met kinderen!

El Torcal de Antequera
Laat een antwoord achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.