Eenoudervakantie in Frankrijk | Dordogne en Lacanau

Na een weekje testen vorig jaar in de Ardennen, gaan mijn zevenjarige zoontje en ik dit jaar voor de full-experience: twee weken op een eenoudervakantie met de organisatie Estivant. In deze blog deel ik (Anouk) mijn ervaringen met een eenoudervakantie in Frankrijk. 

Estivant organiseert verschillende eenoudervakanties volgens hun beproefde recept: een paar laantjes op de camping zijn speciaal voor Estivant gereserveerd. De huurtenten met inhoud staan klaar en het team van enthousiaste meiden/jongens is aanwezig! Dat is trouwens aardig overweldigend als je aankomt: de tenten zijn heel herkenbaar, er staan Estivant vlaggen bij de ingang van ‘ons’ gedeelte. Dus toen we aankwamen voelde ik de ‘ik ben een alleenstaande ouder stempel’ best wel. Dat is even wennen.

Mijn ervaringen met een eenoudervakantie in Frankrijk

De eerste week zijn we op vakantie geweest in Lacanau, een mooie surf-en badplaats aan de Atlantische Westkust in de Aquitaine. Dit ligt op een uurtje rijden vanaf Bordeaux. De camping, Airotel l’Océan, is aardig groot, en (voor ons) een luxe ervaring: het zwembad is prachtig, er is een uitgebreide winkel, een restaurant en natuurlijk het Estivant team.

De Estivant teams zijn niet te vergelijken met de animatie op campings die zorgen voor wat kleurplaten of een kinderdisco van 15 minuten. Zij zijn echt het aanspreekpunt voor de kinderen en de ouders, zorgen voor gezelligheid en doen allerlei activiteiten. Het hoogtepunt is het pannenkoekenfeest, waarbij de ouders zonder kinderen uiteten gaan.

De kinderen mogen aanschuiven in de gezamenlijke partytent, waar stapels pannenkoeken klaar liggen. Ze gaan los met spekkies, snoep, stroop en dergelijke. Na de pannenkoeken verkleden de oudere kinderen zich voor een echte vossenjacht. De kleinere kinderen gaan vervolgens in het donker op zoek. ‘Het was echt spannend mam!’, wist mijn zoon uit te brengen.

eenoudervakantie samen eten

Lacanau met kinderen

Lacanau in de Gironde is een leuk plaatsje met verschillende restaurantjes en een uitgebreide wekelijkse markt. Maar iedereen komt hier natuurlijk voor de zee. oftewel, de oceaan! Je kunt hier surfen, bodyboarden en zwemmen natuurlijk. De zee is wel echt ruig, als mijn zoontje ouder is komen we graag een keer terug om alsnog te surfen (daar was hij nu te klein voor).

In de omgeving van Lacanau kun je verschillende dingen doen: er is een bloomklimpark en je kunt bijvoorbeeld de grootste duin van Europa bedwingen, de Dune de Pilat. Ook zijn we naar het Splashpark geweest, op het meer van Lacanau. Hier staat een groot luchtkussen-parcours in het water waar je op kunt klimmen en klauteren, erg leuk!

Splashpark

Voor de ouders is een wijntour natuurlijk interessant, we zijn ten slotte in de Bordeaux streek. Het fijne van een vakantie met Estivant is dat ouders met deze tour mee kunnen gaan, terwijl de kinderen samen met het Estivant op stap gaan. Er wordt van alles voor hen georganiseerd, voor de kinderen alleen of juist samen met de ouders. Maar het is niet verplicht, dus je vormt je eigen vakantie met alle mogelijkheden die er zijn.

Bordeaux met kinderen

Met z’n tweeën hebben we een dag Bordeaux bezocht. Een mooie oude stad, goed te doen in een dag. We zijn gestart met de prachtige kathedraal St-André. Indrukwekkend om daar rond te lopen, en er is veel te zien. Mijn ervaring is dat kinderen kerken erg interessant vinden, en deze is gratis te bezoeken (dus een bliksembezoek kan ook). Van het orgel tot aan de glas in lood en de preekstoel: het is allemaal mooi en groots!

Na een rondwandeling in de stad langs statige gebouwen en verschillende poorten, komen we uiteindelijk uit op de Place de la Bourse, waar de Miroir d’Eau gelegen is. Deze ‘waterspiegel’ is een bijzonder plein waar stoom omhoog komt, een waterlaag vormt en ook weer wegstroomt. Dit alles tot grote verbazing van de kinderen (en volwassen). En de dag eindigt natuurlijk met een crêpe op het terras, heerlijk in de zon! Lees mijn tips voor Bordeaux met kind.

Bordeaux met kind
Bordeaux

Laatste dag van de eerste week

De vakantie in Lacanau sloten we af met een gezamenlijke barbecue, samen met het Estivant team en alle eenouders met de kinderen. Erg gezellig! De stempel-drempel van de eerste dag was trouwens dezelfde avond al verdwenen. Iedereen gaat zijn eigen gang, maar herkent de situatie van de ander ook. Dus hier en daar wordt er even op de kids gelet als je boodschappen moet doen, of even naar de apotheek bijvoorbeeld. En ’s avonds een wijntje drinken in de gezamenlijke partytent brengt veel gezelligheid met zich mee!

Week 2 van de eenoudervakantie in Frankrijk

De tweede week van de eenoudervakantie was in de Dordogne, op Camping Châteu du Gibanel (Argentat). Vanuit de zonnige kust slingerde we onderweg met steeds meer motregen richting de Dordogne. Daar aangekomen troffen we hetzelfde Estivant concept aan. De gezamenlijke partytent stond al klaar om de nieuwe gasten te ontvangen.

De combinatie van Lacanau en Gibanel tijdens een eenoudervakantie in Frankrijk wordt vaker gedaan. Mijn advies is om eerst naar Gibanel te gaan en dan naar Lacanau. Dat komt vooral omdat beide campings prima zijn, maar Gibanel is in alles wat eenvoudiger. De plek is prachtig, aan de Dordogne omringt door Bos. Maar het zwembad en andere faciliteiten zijn wel echt minder dan in Lacanau. Ook hier had Estivant alles goed voorbereid, met een extra hamburgerparty op de eerste avond, zodat je na de reis niet meer hoeft te koken.

eenoudervakantie Frankrijk

Dordogne met kinderen bezoeken

De omgeving van de Dordogne is prachtig. Kanovaren is zeker een must om hier te doen, en dat kan op de meeste plaatsen met kinderen vanaf 6 jaar. De rivier wisselt in stroming en kracht van plek tot plek, dus dat is zeker goed om op te letten met (kleinere) kinderen. Wij zijn ook naar de waterval van Vierge geweest, die ligt op ongeveer een kwartier rijden vanaf de camping. De kinderen doken gelijk het water in en een groep ouders zijn eerst naar boven gewandeld om de waterval vanaf die hoek te zien, erg mooi.

De omgeving in de Dordogne met kids

Argentat zelf is een leuk plaatje. Aan de oever van de Dordogne liggen verschillende leuke restaurantjes. En naast een praktische plaats met verschillende supermarkten, tankstation en wat winkeltjes, is het ook een mooi oud stadje om doorheen te wandelen en ergens lekker een crêpe te eten.

In de Dordogne is het weer wat onvoorspelbaarder: we gingen van superzonnig naar een druilerige herfstdag. Op die dag zijn we naar Beaulieu-sur-Dordogne gereden. Dit is een erg mooi uit stadje aan de Dordogne. De oude kerk is de moeite waard en een rondwandeling in het dorpje ook. In de wirwar van oude straatjes vonden wij creperie Le Beau Lieu Breton, met een terras buiten en veel keuze aan bijzondere crêpes.

eenoudervakantie in Frankrijk

Tijdens de laatste paar dagen van de vakantie was het weer echt wat minder, waardoor helaas het kreeftvissen in de rivier niet door kon gaan. Dat staat hoog op het verlanglijstje van mijn zoontje! Deze vakantieweek was, door het weer en ook door alle activiteiten in de eerste week, voor ons wat rustiger. Voor de kinderen heeft Estivant ook hier vanalles georganiseerd: een gezamenlijk zeskamp met de ouders en afsluitende barbecue. Ook hier het pannenkoekenfeest voor de jongere kinderen, terwijl de oudere kinderen een nacht op bivak gaan samen met de Estivant begeleiders.

Terugblik op de een eenoudervakantie in Frankrijk

Ik vind het handig dat je voorafgaand aan het boeken van de vakanties, al op de site kunt zien hoeveel jongens/meisjes (inclusief leeftijden) meegaan. Dat, in combinatie met een welkomstborrel aan het begin van de week, zorgt gelijk voor vriendschappen. Aanvankelijk, de eerste momenten op de camping, voelde ik me wat opgelaten. Omdat het toch wel erg duidelijk was dat ik nu een eenoudergezin vorm met mijn zoontje. Maar dit gevoel zakte snel weg en ik vond het veel voordelen te hebben om met andere eenoudergezinnen op een camping te zijn.

Je kan je eigen dagplanning maken, dus je bent echt niet op een kamp. Maar tegelijkertijd zijn er veel ouders die jouw situatie herkennen, en je helpt elkaar net wat sneller. Let op elkaars kids als de ander een boodschap wil halen en ’s avonds vind je (met een wijntje erbij) veel herkenning.

Op de terugweg naar Nederland hebben mijn zoontje en ik alvast wat gebrainstormd over de volgende vakantie: weer met Estivant, of een stedentrip, of echt een verre reis? Dat zijn nog eens fijne dagdromen! Heb jij ervaringen met een eenoudervakantie in Frankrijk of een ander land? Deel ze hieronder! 

Laat een antwoord achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.