Oorlogsmuseum Medemblik met kids | Review
Het Oorlogsmuseum Medemblik in Medemblik, is dat aan te raden voor een bezoek met kinderen? Blogger Alyt ging er met haar gezin heen in de zomer van 2020 en deelt haar ervaringen.
Sinds 2019 is dit educatiecentrum geopend voor publiek. Het oorlogsmuseum bestaat uit een jaren ’40 dorpje. In dit dorpje staan de verhalen uit West-Friesland over de Tweede Wereldoorlog centraal. Zo is er een winkel, woonhuis, café, drukkerij, klaslokaal en een dorpsplein. Zodra je het museum binnenstapt waan je je in de jaren ’40. Het leuke is dat veel spullen mogen worden aangeraakt.
Inhoudsopgave
Bezoek aan het Oorlogsmuseum Medemblik
Je kunt alle plekken ontdekken door middel van een speurtocht volgens het escaperoom-concept. Naast de speurtocht kun je ook met een medewerker bij diverse Tweede Wereldoorlog voertuigen kijken en er uitleg over krijgen. Ook is het mogelijk om een ritje te maken in een WOII-truck, als je dit vooraf bespreekt.
Wij bezochten het oorlogsmuseum tijdens de coronatijd (juli 2020). Van tevoren hadden we een tijd gereserveerd. Op het moment dat wij er waren, waren er meerdere groepjes aanwezig. We hielden keurig afstand van elkaar. De museummedewerkers zorgden ervoor dat tijdens de speurtocht één groepje per ruimte aanwezig was.

Speurtocht
Hoewel er staat dat de speurtocht van het Educatief WOII Centrum voor alle leeftijden is, is de geheime gang wel erg krap en je moet geen last hebben van claustrofobie. Dit geldt ook voor de zolderverdieping in het huisje. Via een steile trap kom je op de zolder, ook hier is ergens een verborgen ruimte. Om er te komen moet je wel een beetje behendig zijn.
In het café kregen we uitleg over de speurtocht. Je bezoekt alle plekken in het dorpje, je kan zelf de route kiezen. We kregen een tasje met enkele benodigdheden en het speurtochtboekje mee. In het speurtochtboekje staat naast wat je moet doen ook informatie over hoe het was om tijdens de Tweede Wereldoorlog te leven.

Zo komt de hongerwinter, radio Oranje, verduistering, onderduiken, illegale kranten en distributiebonnen aan bod. De kinderen hebben er een hoop van geleerd.
Alle vertrekken zijn in de jaren ’40 stijl ingericht. In het dorpscafé liggen dikke kleedjes op de tafel, op het plein staat een ouderwetse kinderwagen, in de winkel staan allerlei potten met etenswaren.
Geheime gang en dorpsplein
Het begon direct al spannend, via een puzzel kregen we een aanwijzing waar in het café een verborgen gang zou zitten. De meiden vonden het erg leuk en gingen direct op zoek, maar zo gemakkelijk was de “geheime gang” nog niet te vinden. Toen we ‘m gevonden hadden zijn wij er met z’n allen doorheen gekropen.
Op het dorpsplein van het Educatief WOII Centrum zijn een aantal (Oud Hollandse) spelletjes te doen, zoals hinkelen en er staat ook een koprolstang. De meiden gingen direct spelen.
In het huisje mochten de meiden koffiebonen malen (zat in het tasje) en met deze gemalen koffiebonen konden ze er later in het winkeltje iets tegen ruilen.

In een hoekje van de woonkamer van het Educatief WOII Centrum stond een handwerkmand waar je mee aan de slag kon gaan, maar wij wilden graag de speurtocht vervolgen. Via een steile zoldertrap kwamen we op de zolder terecht. Voor deze opdracht moesten we iets uit de tas pakken. Via de aanwijzing konden we de geheime schuilzolder ontdekken. Super leuk bedacht. De meiden vonden het maar een kleine ruimte, “Anne Frank had een grotere verstop plek”, aldus de oudste.
In het winkeltje, konden de meiden de gemalen koffiebonen ruilen tegen: dat moet jezelf maar gaan ontdekken! In de drukkerij stond een hele grote ladekast met diverse (illegale) krantjes. Ook hier konden de meiden een leuke opdracht doen. In een van de lades lagen stempeltjes waarmee ze woordjes in het boekje konden stempelen. Na ruim anderhalf uur hadden we de speurtocht volbracht. Na afloop kregen wij nog een leuke attentie mee van de museummedewerker.

Onze indrukken van het Educatief WOII Centrum
Na een drankje in het dorpscafé nam een medewerker ons mee naar een ruimte achter het dorpje waar allerlei legervoertuigen stonden opgesteld. Hij vertelde er iets over en de meiden mochten ook nog even in zo’n legervoertuig zitten. Super cool. Ook liepen we door de belevingszaal/eetruimte waar grote groepen kunnen worden ontvangen.
In de toekomst willen ze bezoekers ook vermaken met films/toneelstukken die ze in hun eigen bioscoop/theater willen gaan draaien/opvoeren. Op de website staat ontzettend veel informatie over de diverse arrangementen die ze aanbieden voor groepen en/of schoolklassen. Zoals het rondrijden in een echte WO2 truck.
We vonden het een heel mooi museum. Alsof je even terug in de tijd gaat. Erg leuk en herkenbaar om oude spullen te zien die je ook bij je oma en opa misschien nog wel in huis hebt zien staan. En kinderen kunnen veel leren over het leven in de WO2.
Adresgegevens
Educatief WOII Centrum
Zeldenrust 5
Medemblik
Kijk op de website voor de actuele openingstijden en toegangsprijzen
Verder lezen?
- Eerder bezocht Alyt het Museum Broekerveiling in Noord-Holland
- Lees onze tips voor Noord-Holland met kinderen
- En combineer je bezoek aan dit centrum bijvoorbeeld met een bezoek aan de stad Hoorn.
