Doe Museum met kinderen | Review

Onlangs was blogger Alyt met haar meiden in het Doe Museum. Wat je hier kan doen deelt Alyt in deze review over het Doe Museum met kinderen.

Voor het bezoekt had ik mij verdiept op de website van het museum. Deze is zo duidelijk dat ik een goed beeld had gekregen wat ik kon verwachten. We gingen er op een zaterdag heen. Je kan gratis parkeren voor het museum. Rond 11:30 kwamen we binnen. Ik had mijn meiden van vijf en acht jaar en een vriendin van mijn oudste dochter (acht jaar) meegenomen.

Doe Museum met kinderen

Bezoek aan het Doe Museum met kinderen

In de hal stond een enorme grote hond (standbeeld), daar vlogen ze direct op af en toen ze LEGO zagen staan waren ze gevlogen. Ik meldde mij ondertussen bij de balie. De baliemedewerkster vond het helemaal niet erg dat de meiden ondertussen het Doe Museum al aan het verkennen waren. Wat een vriendelijke binnenkomst, heerlijk relaxt allemaal.

Ik kreeg bij de balie een A4-tje met aan de ene kant de DOE activiteiten en aan de andere kant de te bekijken EXPOSITIES. Ideaal, zo hoef je niks te missen en kun je je bezoek goed plannen.

Doe Museum met kinderen

Graffiti spuiten

Nadat ik de meiden had verzameld gingen we graffiti spuiten. Dit is een betaalde activiteit  ( € 3,50 per persoon). Een museummedewerkster vertelde hoe je graffiti moest spuiten op een canvasdoek en welke beschermingsmiddelen we moesten dragen. (Graffiti wordt binnenkort vervangen door airbrushen, dit is qua spuiten minder zwaar en je hebt minder beschermingsmiddelen nodig plus het is geschikt voor kinderen vanaf 5 jaar).

Nadat we ons in een overall hadden gehesen, masker, handschoenen en veiligheidsbril hadden opgedaan gingen we aan de slag. We maakten gebruik van sjablonen (figuren/letters) die klaarlagen. Je zou thuis eventueel ook een sjabloon kunnen maken en meenemen.

Mijn jongste dochter had echt mijn hulp nodig, kostte nogal kracht om op de spuitbus te drukken. Na zo’n halfuur lagen er drie super mooie graffiti schilderijen op de tafel.

Doe Museum met kinderen

Paardje rijden / skippyballen / ballenbak

De meiden wilden hun energie wel even kwijt en vlogen vervolgens naar het paardje rijden en de skippyballen. Volwassen kunnen trouwens ook paardje rijden (yep, dat wilde ik natuurlijk ook wel even doen).

Ondertussen bestelde ik een patatje en een kan limonade. De kan konden we op de tafel laten staan, om op een later tijdstip nog een glaasje te kunnen drinken. Het eten was nog niet op of de meiden stonden alweer te popelen om in de ballenbak te spelen, die hadden ze al gespot.  Dus hup de schoenen uit en spelen maar. De ballenbak bevindt zich onder de trap, is niet heel groot, maar met drie meiden prima te doen.

Doe Museum met kinderen

Selfies maken

Er was een expositie over selfies maken: ‘meer dan een selfie’ van Saskia Wagenvoort. Hier was ook een aparte speurtocht voor gemaakt, die hebben we niet gedaan.

Naast de selfie expositie, is er een fotostudio ingericht waar je een selfie kan maken. Bij de Doetafel kun je haarfrutsels maken die je ervoor kunt gebruiken. Je mag ook haarfrutsels pakken, die zijn achtergelaten in het museum. Ook zijn er hoedjes, sjaaltjes, jassen en dergelijke om uniek op de foto te staan. De meiden vielen voor de hoedjes en de haarspeldjes. De fotocamera staat al op een statief en beschrijving staat erbij. De foto’s worden gemaild als je een formulier invult.

We zijn ook nog even vluchtig door de expositie gelopen, maar de meiden vonden het niet zo interessant, het was mooi of niet mooi.

Speurtocht 4 – 7 jaar

Bij binnenkomst werden we gewezen op de speurtochten. Er waren vijf verschillende speurtochten, voor elke leeftijd wat. Wij kozen voor de speurtocht (deze was nieuw) van 5 tot 7 jaar die door het hele museum gaat.

Met duidelijke aanwijzingen en vragen liepen we door het hele museum. We moesten iets op schilderijen zoeken, je eigen mening geven of iets tekenen. Dit was prima te doen voor de meiden.

Halverwege de speurtocht liep mijn mobiel vast (waar ik ook de foto’s meemaak). De meiden hadden ondertussen de filmpjes, Groninger Volksverhalen, ontdekt en vermaakten zich prima.
Een museummedewerker kwam even kijken of alles goed ging.

Na de ‘filmpjesstop’ hebben we de speurtocht afgemaakt. Bij de balie de antwoorden ingeleverd. De antwoorden werden besproken en de meiden kregen een verrassing.

LEGO en Bricks bouwhoek

Tegen 15:00 begaven we ons naar de bouwhoek. Grote bakken met lego/bricks stonden gesorteerd op kleur tegen de muur. En per kleur waren alle blokjes ook weer gesorteerd.

Aan de zijkant was een speelhoekje voor peuters en er staan een aantal tafels met stoeltjes. Voor jongere kinderen was er een bouwtafel met duplo. Mijn jongste dochter had ondertussen een speelkameraadje gevonden waarmee ze een bouwwerk ging bouwen. Mijn oudste meid ging met haar vriendinnetje een huis bouwen. Ondertussen haalde ik een bakje koffie. Ook is het mogelijk om voorbeelden na te bouwen.

Na het bouwen wilden de meiden bij het fotohoekje een foto maken met hun bouwwerk. Daarna zochten we een plekje in het museum om het legobouwwerk tentoon te stellen.

Zeepbellen maken en buitenspeelplaats

Omdat het aan het eind van de dag was, heb ik overlegd wat de meiden nog wilden gaan doen. Ze wilden heel graag nog zeepbellen maken. Bij de balie de benodigdheden opgehaald en buiten op de speelplaats gingen we bellen maken.

Ze zagen toen ook de regentonnen met halve regenbuizen liggen. Dat vonden ze ook wel interessant. Het zeepbellen maken werd al gauw aan de kant gezet om vervolgens met het water te gaan spelen. Ze probeerden van de hoogste regenton naar de laagste regenton een waterbaan te maken m.b.v.. de regenbuizen

Het was al 16:30 (om 17:00 sluit het museum) toen ze voor de laatste keer nog even gingen paardje rijden en skippyballen. Nog even naar de wc en toen weer op naar huis.

Onze indruk van het Doe Museum met kinderen

Ik vond het zo’n gemoedelijke sfeer in het museum, we komen graag nog eens terug. Er is zoveel te doen en te zien, het is bijna niet allemaal te doen op 1 dag. De kinderen mogen het museum op eigen wijze ontdekken. De toegangsprijzen en extra activiteiten zijn niet duur.

Wat gaaf dat je zelfgemaakte kunstwerken (klei, lego, haarfrutsels) kunt laten afwegen en mag kopen en mee naar huis mag nemen. Je kan er ook voor kiezen om je kunstwerk een plekje te geven in het museum. Dat maakt dit museum wel heel speciaal.

Daarnaast werkte de wifi prima, zijn er schone wc’s en is er een voedkamer. Ook is er een lift aanwezig. Bij de balie staan bankjes waarop kinderen mogen staan. Restaurant is ook prima, schappelijke prijzen, staan ook op de website. Ja het Doe Museum met kinderen is zeker een aanrader: ze weten hoe ze hun gasten kunnen vermaken!

Kijk op de website voor de openingstijden
Bekijk meer tips over Groningen met kids en Drenthe met kinderen

Laat een antwoord achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.