Dode Zee met kinderen bezoeken | Vakantie Israël

0

Nicole was in de voorjaarsvakantie met haar gezin in Israël en maakte een prachtige reis door dit indrukwekkende land. In deze blog deelt ze haar ervaringen bij de Dode Zee met kinderen.

We reisden onder andere naar Tel Aviv, Jeruzalem, de Dode Zee, natuurpark Ein Gedi en het bergfort Masada. In verschillende blogs deel ik wat er op deze bijzondere bestemmingen in Israël te doen is voor gezinnen met kinderen. In dit blog lees je waarom de Dode Zee een geweldige ervaring is met kinderen.

Dode Zee met kinderen bezoeken

De Dode Zee ligt op de grens tussen Israël en Jordanië en maar liefst 429 meter onder zeeniveau. Het is daarmee het laagste punt op aarde. En dit meer, want het is helemaal geen zee, is ook nog eens het zoutste meer op aarde. Het is maar liefst 8x zo zout als de gemiddelde zee. En in een meer dat zo zout is, is geen leven. Vandaar de naam Dode Zee.

Maar dat zout zorgt er ook voor dat de Dode Zee een van de meest populaire bestemmingen is in de regio. Want in de Dode Zee blijf je drijven en dat is echt een hele unieke ervaring.

rondreis Israël met gezin
Uitzicht op de Dode Zee

De rit naar de Dode Zee

De rit naar de Dode Zee over de 31 vanaf Arad is ook al een belevenis. Borden die waarschuwen voor kamelen langs de weg worden opgevolgd door borden die aangeven hoeveel meter je je nog boven zeeniveau bevindt.

Terwijl de weg verder naar beneden slingert verandert dat al snel in borden die vertellen hoeveel je je nu onder zeeniveau bevindt. En dan ineens zie je in de verte de Dode Zee liggen. Strakblauw met een rimpelloos wateroppervlak. Er zijn een aantal uitzichtpunten waar je kunt stoppen om het even goed op je in te laten werken.

Drijven in de Dode Zee

Nadat wij onze bagage achtergelaten hebben bij ons hotel gaan we gelijk naar het strand. Het is aan het eind van de middag in februari en nog steeds is het 27 graden. Hoe warm moet het hier in de zomer wel niet zijn?

Het strand lijkt een strand zoals menig ander strand, er zitten families lekker te zonnen en te kletsen en kinderen spelen in het zand. Er wordt alleen niet gezwommen in zee, iedereen drijft een beetje rond.

Ik loop er als eerste in en ga wat ongemakkelijk achterover liggen. Ik verwacht toch echt dat ik koppie onder ga. Maar dat gebeurt dus niet en dat is echt een hele rare gewaarwording: je ligt in het water ligt en je zinkt niet. Je hoeft echt geen enkele moeite te doen om te blijven drijven. Het is daardoor ook een ontzettend ontspannen gevoel, ik lig op mijn rug met mijn hoofd in het water en kijk naar de lucht.

Drijven in de Dode Zee

Het duurde wel even voor mijn zoon ook echt durfde te gaan liggen, hij heeft minutenlang staan aarzelen, maar is toen met een beetje hulp gaan drijven en vond het geweldig. En daar lagen we dan als twee ottertjes hand in hand drijvend naast elkaar in de Dode Zee. Echt heel bijzonder!

Na een lekkere douche op het strand zijn we weer teruggegaan naar ons hotel om daar even lekker in het zwembad te plonsen, want daar mag je gelukkig wel lekker met het water spetteren.

Zonsondergang

Niet alleen overdag is de Dode Zee leuk om te bezoeken met kinderen, als de zon ondergaat kun je heerlijk langs de kust struinen op zoek naar mooie zoutkristallen. Het is een leuk souvenir om mee naar huis te nemen.

En sta vooral ook eens vroeg op om de zon op te zien komen aan de overkant van het meer, achter de bergen van Jordanië. Het doodstille wateroppervlak is dan zo mooi in de opgaande zon. Zeker in het warme seizoen is dit een aanrader, want dan kan het later op de dag behoorlijk warm worden.

Praktische tips Dode Zee met kinderen

Drijven in de Dode Zee is een geweldige ervaring, maar er zijn wel een paar dingen waar je even op moet letten.

  • Blijf niet te lang in het water, maximaal een kwartier.
  • Als je uit het water komt, ga gelijk douchen en drink veel water.
  • Doe je sieraden af om verkleuring te voorkomen.
  • Het zoute water van de Dode Zee kan behoorlijk prikken. Zorg dat je je niet scheert in de twee dagen voor je gaat drijven. En probeer voor zover je het kan beschadigingen van je huid te vermijden, want geloof me: eenmaal in het water voel je wondjes waarvan je niet wist dat ze er waren.
  • Waterschoenen zijn aan te raden vanwege de scherpe zoutkristallen op de bodem.
  • Voor kinderen is het verstandig om een zwembril te dragen, want een paar spatjes Dode Zee water in je ogen is heel pijnlijk.
  • Voor met name jonge kinderen kan het zout erg prikken op de huid, geef ze de kans om snel weer het water te verlaten en gelijk te douchen.
  • Let op dat je alleen op de aangegeven plekken het water in gaat en niet zomaar ergens langs de kust. Door de snelle daling van het water in de Dode Zee zijn er de laatste jaren veel sinkholes ontstaan en daar wil je niet in vallen.

Hoe kom je er

Je kunt de Dode Zee als excursie bezoeken vanuit Jeruzalem of Tel Aviv, vaak wordt dat gecombineerd met een bezoek aan Ein Gedi en Masada. Maar als het even kan zou ik er zelf heen reizen en overnachten zodat je de Dode Zee en de omgeving in je eigen tempo kunt verkennen.

Dat kan het beste in Ein Bokek, hier zijn verschillende kindvriendelijke hotels met een eigen strand en een zwembad. De meeste hotels hebben ook een spa, deze zijn vaak alleen toegankelijk zijn voor volwassenen.

Ein Bokek
Ein Bokek

Ein Bokek

Ein Bokek is een badplaats aangelegd rond een paar grote hoogbouw hotels. Ondanks dat de plaats niets authentieks heeft is het een prima plek om te overnachten. Het is mooi aangelegd met veel palmbomen en er is een mooi strand. De voorzieningen aan het strand zijn erg goed, er zijn overal douches, badmeesters en voor de hotelgasten parasols en strandstoelen.

In Ein Bokek zijn er twee kleine winkelcentra met wat eenvoudige winkels waar je vooral veel Dode Zee producten kunt kopen.Veel restaurants zijn er niet in Ein Bokek, je bent in de avond echt aangewezen op de restaurants van de hotels of de McDonalds.

Ook als je niet in Ein Bokek logeert zijn de stranden gratis toegankelijk. En dat is fijn, want er zijn niet zoveel plaatsen meer waar je veilig de Dode Zee in kunt. Ein Bokek is daarvan waarschijnlijk de beste keus.

De Dode Zee met kinderen

De Dode Zee met kinderen bezoeken is echt een geweldige ervaring. De omgeving is schitterend, de prachtige bergen, de blauwe zee. Het drijven in dit meer is een bijzondere ervaring die je nooit vergeet. En doordat je niet alleen de zee hebt, maar ook een fijn zwembad bij het hotel voelt het als een minivakantie in een vakantie.

En wat een bezoek aan dit bijzondere meer met kinderen extra leuk maakt is dat je op nog geen half uur rijden nog een paar hele gave dingen kunt doen: wandelen naar de David waterval in Ein Gedi of de berg op naar het fort van Masada.

Ook een aanrader om te doen in Israël is een stedentrip Jeruzalem.

Lees verder na deze blog over een vakantie in Israël met gezin:

  • Op vakantie naar Siem Reap in Cambodja
  • Tips voor het Franse gebied de Savoie
Laat een antwoord achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.