Cuba met kids | Praktische tips

0

Blogger Esther reisde met haar man en twee kinderen een maand door Cuba. In haar eerdere blog las je haar reisroute, in deze blog geeft ze een paar praktische tips voor je reis over dit bijzondere eiland. Want reizen met kinderen kan prima op Cuba met kids!

Praktische tips voor Cuba met kids

Overnachten op Cuba met kids: Casa particulares

In Cuba verblijf je het beste in een casa particulares; bij Cubanen thuis. Dat is overigens vaak niet in hun huis. Meestal is er een aparte opgang waar jouw kamer zich bevindt.

Ideaal is dat er altijd twee bedden in een casa staan (meestal ook nog eens twee tweepersoonsbedden). Perfect als je met twee kinderen reist! Je hebt er altijd een eigen badkamer bij en casas serveren vrijwel altijd ook ontbijt. Je betaalt meestal zo’n 25 CUC (1 CUC is iets minder dan 1 euro) voor een casa, met 5 CUC per persoon voor ontbijt.

Cuba met kids

Casas kun je vooraf boeken, maar dat hoeft niet. Wij reisden in het hoogseizoen (augustus 2019) en overal waar we kwamen vonden we vrijwel meteen een casa. We lieten ons droppen in het centrum en belden aan bij een casa. Als die vol zat, regelen ze voor jou een casa in de buurt. Werkte perfect!

Overigens zijn er weinig casas met een zwembad. Een tip is om in elke stad een hotel te zoeken met een zwembad, waar je voor een paar CUC toegang tot het zwembad krijgt. Meestal zijn die hotels een tikje shabby (je zit leuker in een casa), maar zo kunnen de kids wel lekker afkoelen en spelen.

Cuba met kids

Babyspullen

In Cuba kun je niet zomaar even een winkel inlopen en verwachten dat ze er alles hebben. Het is een socialistisch land, en behalve wanneer je perfect Spaans spreekt (wat wij niet doen), is het erg lastig om specifieke spullen zomaar te vinden.

Ga je naar Cuba met kids, neem dan ook zoveel mogelijk babyspullen en reisproducten mee. Je kunt er wel luiers vinden in de steden, maar wij hadden voor vrijwel de hele reis luiers mee voor onze jongste. Idem dito voor zonnebrand en antimuggenspul. Ik heb alleen in Varadero poedermelk gezien, dus als je kind nog een fles krijgt zou ik die ook zeker meenemen!

verre vakantie met kinderen

Eten

Ik kan daar kort over zijn: voor het eten hoef je niet naar Cuba te gaan. Je kunt er prima eten (en soms zelfs enorm goed) maar gemiddeld gezien is het niet al te top.

Ik ben vegetariër en dan bestaat je menu vooral uit eitjes (in allerlei varianten), rijst, broodjes met kaas, pizza, pasta, fruit en groenten. Voor de kinderen bleek dit overigens geen enkel probleem. Zij vinden al die eieren en rijst prima (met voor hen af en toe een gebraden kippetje erbij).

Voor snacks tijdens het reizen zoek je het best in een stad een paar supermarkten op, ze hebben er soms wat koekjes. Maar ook hier geldt; soms is er wel iets te vinden en soms niet. Wij hadden vanuit Nederland dan ook flink wat rollen Mentos meegenomen en wat ‘gezonde’ fruitsnoepjes, daar was ik af en toe erg blij mee!

Onderhandelen

Cuba = onderhandelen. Als je altijd de prijs betaalt die ze je opgeven, dan ben je honderden euro’s duurder uit aan het einde van je reis. Het helpt als je een beetje Spaans praat (zo niet: muy caro roepen, moeilijk kijken en dan kan het vaak al voor de helft).

Wij hebben veel gehad aan het boekje Cuba Conga, wat ook nog eens enorm vermakelijk is om te lezen.

Lees je ook even in in de munteenheden van Cuba, want ook daarmee wordt nog wel eens gesjoemeld door de Cubanen. En reken altijd de rekeningen na, ook als je iets afrekent in een supermarkt! Zo werd me vrolijk 24,55 CUC in rekening gebracht, terwijl het werkelijke bedrag 17,55 was.

Vervoer op Cuba met kids

Een huurauto is redelijk duur in Cuba, daarom dat wij besloten ander vervoer te regelen. Het busvervoer schijnt best goed te zijn, maar de bus was bij ons steeds ‘vol’ en vertrok op dusdanige tijden dat we geen zin hebben een plekje te regelen. Daardoor waren we aangewezen op taxi’s. Die zijn overigens heel wisselend in Cuba want elke Cubaan met een auto klust bij als taxi.

Vonden wij heel leuk – we zaten in de meest fantastische oldtimers (ging soms maar net de berg op), maar ook in spiksplinternieuwe taxi’s. Autozitjes en gordels zijn een niet bekend fenomeen in Cuba, dus als je dat belangrijk vindt moet je zelf een zitje meenemen en enkel officiële taxi’s boeken.

Cuba met kids

Internet

Er is prima internet op Cuba, maar in 2019 is het wel beperkt beschikbaar. Bij de meeste casas is geen internet en als het er is, heb je een internetkaartje nodig. Die koop je voor 1 CUC bij telefoonwinkel Etesca, die je in ieder stadje wel vindt. Vaak is het er erg druk, dus als je een rustig kantoor hebt doe jezelf een lol en koop meteen flink wat kaartjes voor de rest van je vakantie.

Een wifizone is vervolgens zo gevonden; dit zijn meestal parkjes en je ziet er allemaal mensen op hun telefoon zitten. Vergeet vooral ook niet uit te loggen. Anders loopt je kaartje gewoon door en is je tegoed de volgende keer op.

Geen of weinig internet betekent ook meteen dat je weinig kunt regelen onderweg. Wij hadden voor de kinderen dus flink wat filmpjes gedownload op Netflix en luisterboeken paraat (zo houd je het leuk op vakantie met kinderen). Ook handig om te downloaden is Maps.me, een soort Google Maps waarbij je offline routebegeleiding kunt doen.

kokosnoot

Geld

Door wat horrorverhalen op internet besloten wij toch maar flink wat euro’s mee te nemen naar Cuba. Want pinnen zou soms erg lastig zijn. Dat is totaal niet waar, onze Rabobank pas werkte overal prima.

Pinnen is een stuk goedkoper dan wisselen, dus uiteindelijk sleepten we de hele maand ruim 800 euro cash met ons mee. Zorg wel voor wat euro’s voor je aankomst, want daarmee betaal je de taxi van het vliegveld naar hotel. Die taxi’s accepteren overigens ook euro’s, als de rij voor het wisselkantoor gigantisch lang is.

Zorg ook dat je naast de CUC’s in Cuba wat CUP (pesos nacional) wisselt, de munteenheid waarmee de lokale bevolking betaalt. Zeker op marktjes of in minder toeristisch gebied accepteren ze niet altijd CUC’s. Of het wordt gewoon gewaardeerd als je met CUP betaald.

Heb je nog vragen over een vakantie op Cuba met kids? Dingen die niet duidelijk zijn? Stel je vragen vooral in de comments hieronder, Esther beantwoordt ze graag! En wil je inspiratie voor een mooie reisroute door Cuba? Lees dan vooral haar blog hierover met tips!

Laat een antwoord achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.