7x Colditz met kinderen | Uitjes
In Duitsland vind je ontzettend veel middeleeuwse burchten en kastelen, maar wist je ook dat je in een aantal van die kastelen kunt blijven slapen? Tijdens een vakantie in Saksen logeert Nicole met haar gezin in het kasteel van Colditz, een indrukwekkend slot vol met spannende verhalen. Nicole deelt daarom wat er te doen is in Colditz met kinderen.
Tijdens de voorbereidingen van onze vakantie in Duitsland kom ik Slot Colditz tegen, tot dan toe had ik er nog niet van gehoord. Wat meer over mij zegt dan over Colditz, want dit kasteel is namelijk ontzettend beroemd. Er zijn tientallen boeken over geschreven, de BBC heeft in de jaren zeventig de populaire tv-serie Colditz uitgezonden, er is een Hollywood film genaamd Colditz en er bestaat zelfs een Colditz bordspel. En al die aandacht richt zich vooral op de rol van het kasteel als gevangenis tijdens de Tweede Wereldoorlog.
Inhoudsopgave
Op bezoek in Colditz met kinderen
Vele duizenden geallieerde krijgsgevangenen werden tijdens de oorlog ondergebracht in kampen en gevangenissen door heel Duitsland. De meeste gevangen militairen probeerden de oorlog op een zo rustige mogelijke manier uit te zitten, maar er waren er ook een aantal die probeerden te ontsnappen.

Kasteel van de ontsnappingen
Voor die gevangenen werd een speciale gevangenis ingericht in slot Colditz. Een kasteel met hoge dikke muren, afgelegen in de bossen ver in het oosten van Duitsland bovenop een massief rotsplateau. Het leek onmogelijk om hier uit te ontsnappen. Toch is dat maar liefst 300 keer geprobeerd en nog een aantal keer gelukt ook.
Vandaag de dag kun je in Slot Colditz vrijwillig overnachten en een rondleiding volgen door het kasteel waarbij je alles leert over de spectaculaire ontsnappingspogingen. Als ik het aan zoon van 10 vertel wordt hij enthousiast, dat willen wij meemaken!
Slot Colditz
Slot Colditz vind je in het oosten van Duitsland: in de deelstaat Saksen, tussen de steden Leipzig en Dresden. Het kasteel ligt middenin de kleine stad Colditz en torent hoog uit boven het marktplein in het centrum. En ondanks dat het kasteel zo beroemd is, zien we weinig tot geen toeristen als we aan het eind van de dag aankomen. Sterker nog, het dorpje en het kasteel lijken uitgestorven. We wandelen door de verlaten straten van Colditz en eten als enige gasten bij een van de weinige restaurants in het dorp.
Na het eten trekken we ons terug in onze Spartaanse kamer in het kasteel, we horen en zien niemand. De aardige receptionist die ons heeft ingecheckt is ook al vertrokken. Het lijkt erop dat we alleen zijn vannacht. Een beetje eng is het wel, maar dat maakt het ook extra spannend.
Voor we gaan slapen bekijken we via YouTube een aantal afleveringen van de tv-serie om een alvast in de stemming te komen voor de rondleiding de volgende dag. Het brengt de verhalen en het kasteel al behoorlijk tot leven.
Als we wakker worden schijnt de zon en bij het ontbijt op het terras zien we zelfs dat we toch niet de enige gasten zijn die vannacht in het kasteel overnacht hebben. Dat enge kasteel van vannacht ziet er nu ineens heel anders uit.

Rondleiding door het kasteel
Als we op zoek gaan naar de afgesproken plek voor de start van de rondleiding komen we in heel ander deel van het kasteel uit. Op een mooie binnenplaats staan grote zwart-wit figuren, foto’s van oud-gevangenen. Hier wacht een vrolijke Engelsman ons op die ons meeneemt op een rondleiding door het kasteel. Hij vertelt ons kort iets over de geschiedenis van het kasteel voor de oorlog, de rondleiding gaat daarna vooral over de tijd dat het kasteel als krijgsgevangenkamp werd gebruikt.
Hij vertelt prachtige gedetailleerde verhalen over veel, soms bizarre, pogingen om te ontsnappen uit Slot Colditz. Het overgrote deel van alle pogingen is niet geslaagd, maar bij ruim 30 ontsnappingen is het wel gelukt. Ook een aantal Nederlandse gevangenen zijn daarbij ontsnapt. Zij werden door andere nationaliteiten vaak betrokken bij een ontsnappingspoging omdat veel Duits spraken. Want als je eenmaal uit het kasteel ontsnapt was, dan was je er nog niet. Eenmaal buiten was er nog een lange reis nodig om uit vijandig Duitsland te komen en dan helpt het als je de taal spreekt.
Onze gids neemt ons mee naar de kapel waar Franse gevangenen een 40 meter lange tunnel gegraven hebben met hele eenvoudige gereedschappen. Het roept zoveel vragen op, wat deden ze met al het uitgegraven steen? De gids heeft overal antwoord op: dat werd op het dak van de kapel uitgestrooid.
Ontsnappen met een zweefvliegtuig
We klimmen omhoog, naar de zolder waar we een korte film zien, een deel van een documentaire over een van de meeste spectaculaire ontsnappingspogingen. Engelse piloten hebben hier op deze zolder tijdens de oorlog met behulp van hout en lakens een klein zweefvliegtuig gebouwd. Het plan was om met dit vliegtuig via het dak te ontsnappen. In dit bijzondere verhaal komt ook nog een badkuip vol stenen voor.
Of het ze gelukt zou zijn weten we niet, ze hebben er zo lang over gedaan dat de oorlog al afgelopen was voordat men uit kon proberen of het vliegtuig ook echt zou blijven zweven. In de film zien we hoe de documentairemakers dit alsnog jaren later gereconstrueerd hebben. Een replica van het zweefvliegtuig staat ook op deze zolder.
Dat er zoveel pogingen gedaan zijn om te ontsnappen heeft natuurlijk alles te maken met de gevangenen, het waren vooral hoger opgeleide officieren die al elders geprobeerd hadden te ontsnappen. Maar het had ook te maken met de omstandigheden in de gevangenis, zo mochten de gevangenen post ontvangen en gebruik maken van een bibliotheek. Hier stond, blijkbaar zonder dat de Duitser het wisten, een boek over vliegtuigontwerpen.

Flucht museum
Aan het eind van de rondleiding door Slot Colditz bezoeken we het kleine museum. Een museum met veel foto’s en nog veel meer ontsnappingsverhalen. We lezen ze echt allemaal. Hier zien we ook allerlei attributen die de gevangen zelf maakten om te kunnen ontsnappen. Van alles wisten ze na te maken, zelfs wapens. Er werd ook veel het kasteel binnengesmokkeld. We zien de stenen van een damspel, hierin zaten verf capsules verstopt; om kleding mee te verven.
Het zijn net verhalen uit een spannend boek en dat maakt dit bezoek aan Colditz zo ontzettend leuk voor kinderen.
Terug op de binnenplaats maken we nog wat foto’s met de afbeeldingen van de gevangenen, de meeste van deze dappere mannen kennen we nu.
Slapen in slot Colditz
In het voormalige hospitaal van kasteel Colditz vind je tegenwoordig een Jeugdherberg. Een bijzondere plek om te overnachten, want hoe vaak kun je nu zeggen dat je in een kasteel slaapt?
De kamers van de Jeugdherberg zijn ruim en schoon, maar ook bijzonder eenvoudig en vooral functioneel ingericht. Aan de hoge plafonds en dikke muren zie je nog dat je in een kasteel logeert.

Er zijn kamers met 4 of 6 bedden, allemaal met een eigen badkamer. Kies je voor de familiekamer dan is er in plaats van een stapelbed een tweepersoonsbed voor de ouders. Onze familiekamer voor 4 personen had een aparte kinderkamer met een stapelbed. Beddengoed en handdoeken zijn niet inbegrepen, dit kun je huren of zelf meenemen.
De Jeugdherberg heeft bij de receptie een ruimte waar je kunt zitten, hier staan ook automaten voor een snack of een drankje. Ook buiten is er voldoende ruimte: er is een terras aan de voorzijde dat uitkijkt op de binnenplaats van het kasteel en hier kun je tafelvoetballen of tafeltennissen. Aan de achterkant grenst een terras aan het restaurant en met mooi weer kun je hier buiten ontbijten met uitzicht op de kasteelmuren en het voormalige kasteelpark. Een goed begin van de dag in Colditz!
Colditz met kinderen
Overnachten in een kasteel is natuurlijk al een belevenis op zich, maar wat kasteel Colditz extra leuk maakt zijn de bijzondere verhalen over de dappere krijgsgevangenen die op de meest fantastische manieren probeerden te ontsnappen. Deze spannende verhalen maken van Colditz echt een leuke bestemming voor families met kinderen.

Praktische informatie Colditz
Slot Colditz is bijna het hele jaar door geopend, bekijk op de website de openingstijden.
Bereikbaarheid
Colditz is het eenvoudigst te bereiken met de auto. Het ligt op ongeveer 680 kilometer van Amsterdam in het oosten van Duitsland, niet ver van de grens met Tsjechië en Polen. Vanaf Colditz is het ongeveer 57 kilometer naar Leipzig en 80 kilometer naar Dresden. Bij het kasteel is een gratis parkeerplaats.
Met het openbaar vervoer is de beste verbinding via Leipzig; met de bus doe je er ongeveer 1,5 uur over. Er is geen treinstation in Colditz.
Met het vliegtuig bereik je Colditz via Dresden of Leipzig. Naar Dresden worden vanaf Amsterdam rechtstreekse vluchten aangeboden, naar Leipzig vlieg je vanaf Amsterdam met een overstap in München of Frankfurt.
Omgeving
Vanuit het kasteel wandel je in twee minuten naar het centrum van Colditz. Het is een kleine plaats waar niet zo heel veel te beleven valt. Op het marktplein heb je bij Eiscafe Venezia vanaf het terras uitzicht op het plein en het kasteel. Een goede plek voor koffie of een ijsje. Net om de hoek vind je het eenvoudige Aziatische eethuis Hanoi, wij hebben hier bijzonder lekker gegeten.
Rondleidingen
Het kasteel is alleen te bezoeken met een rondleiding. Deze worden aangeboden in het Duits en Engels variërend van 1 tot 3 uur. Wij hebben een Engelstalige rondleiding van 2 uur gedaan. De prijs van de rondleiding is inclusief entree tot het museum.
Wij combineerden ons verblijf in Colditz met een vakantie in Dresden. Daarnaast bezochten wij de Sächsische Schweiz toen we in Dresden op vakantie waren. Daarvoor verbleven wij aan de Duitse Waddenkust.
