Van Cluj naar Brasov met kids | Vakantie Roemenië

0

Afgelopen zomer maakten wij met onze (toen) 4-jarige dochter een bijzondere roadtrip door Roemenië. In deze eerste blog daarover deel ik over de reis van Cluj naar Brasov met kids.

Roemenië met kinderen bezoeken is niet echt een voor de hand liggende bestemming misschien? Bijna iedereen in onze omgeving is oprecht verbaasd als we over onze nieuwe reisplannen vertellen. Bij Roemenië denken de meeste  aan een grauw en arm land, vol grijze betonnen flats en armoedige boerderijen, maar niets is minder waar.

Na een bezoek aan Boekarest, de hoofdstad van Roemenië, is mijn nieuwsgierigheid geprikkeld en willen we heel graag de rest van dit onbekend(e) stukje van Europa ontdekken.

Van Cluj naar Brasov met kids | Roadtrip

Roemenië is een uitgestrekt land. Daarom hebben we 3 weken uitgetrokken om een roadtrip te maken dwars door het land. Omdat ik Boekarest al uitgebreid verkend heb, startten wij onze trip in Cluj Napoca, in het hart van Transsylvanië. Transsylvanië is misschien wel de bekendste provincie van Roemenië en dat komt natuurlijk door de verhalen van Dracula.

Na lang twijfelen besluiten we om vanaf Eindhoven naar Cluj te vliegen. Natuurlijk kun je ook met de auto naar Roemenië rijden, maar omdat we graag een groot deel van het land willen verkennen en we ‘maar ‘3 weken hebben, lijkt dit de beste optie.

naar Brasov met kids

We huren onze auto via Klasswagen, een Roemeense autoverhuurder. Bij aankomst op de luchthaven in Cluj staat er een medewerker van Klasswagen op ons te wachten en met een busje zijn we binnen een paar minuten bij de verhuurlocatie. Nog geen half uur na aankomst op de luchthaven hebben we de sleutels in handen van onze auto.

Een auto met rode oortjes zegt onze dochter wijzend naar de rode zijspiegels van de verder zwarte auto.

Studentenstad Cluj

Cluj is een echte studentenstad doordat er veel universiteiten zitten. Het heeft een compact centrum en je vindt hier een flink aantal mooie historische panden. We overnachten aan de rand van het oude centrum in een leuk appartement, geboekt via AirBNB.

Ondanks dat onze vlucht een behoorlijke vertraging heeft opgelopen, ontvangt de verhuurder ons met open armen bij het appartement. Inmiddels is het al na tienen  in de avond, dus na een drankje op ons balkon, met een mooi uitzicht op het oude centrum van Cluj, zoeken we ons bed op. Morgen gaan we Cluj verkennen.

De volgende ochtend lopen we vanuit ons appartement in een kleine 10 minuten naar het hart van het oude centrum. Cluj staat vol leuke koffietentjes en restaurantjes. Wij beginnen onze dag met een ontbijtje in één van deze tentjes in de buurt van het centrale plein, Piata Unirii. Het is zondagochtend en we doen het rustig aan, gewoon even acclimatiseren en de drukte van de afgelopen weken achter ons laten.

Na het ontbijt is het tijd om de stad te verkennen. Het is flink warm en op het plein zien we in de fonteinen kinderen rondrennen en spelen met water. Dat wil onze dochter natuurlijk ook. Dus hup, kleren uit en in haar ondergoed lekker spetteren. Ruim 1,5 uur vermaakt ze zich met het water en wij genieten van het zonnetje.

Brasov met kids

Central Park in Cluj

Daarna maken we een wandeling door de smalle straten rondom het plein. Overal vind je hier leuke hippe cafeetjes en restaurantjes. Tegen het einde van de middag zoeken we een van de parken van de stad op, Central Park. Een groot levendig park in het centrum van de stad. Een park vol speeltuintjes (groot en klein), natuurlijk een fitnessplein en een grote vijver met gekleurde waterfietsen.

Wij maken in de vijver een ritje met een waterfiets in de vorm van een roze flamingo. Na een pizza bij een restaurantje  aan de rand van het water en een aantal speelsessies in de speeltuinen van het park, nemen we een Uber-taxi terug naar ons appartement.

Van Cluj naar Brasov met kids: Salina Turda

De volgende ochtend reizen we alweer door, richting het platteland van Transsylvanië. We reizen iets meer zuidwaarts en ongeveer halverwege de route maken we een heel bijzondere stop bij Salina Turda. De mijn is sinds 2010 in de huidige staat geopend voor toeristen, nadat de zoutwinning hier gestopt is. Het is een bijzonder complex, dat ondanks dat het behoorlijk druk kan zijn, een bezoek waard is.

Na de ingang daal je langzaam af naar beneden, dit kan met een trap of een lift. Bij de lift staat een wachtrij, dus wij kiezen voor de trap. Het zijn vrij smalle trappen, maar ze zijn wel goed toegankelijk. Het enige nadeel: dalend en stijgend verkeer maakt gebruik van dezelfde trappen, dus soms is het echt krap!

De mijn heeft verschillende kamers en de grootste kamer is ongeveer 112 meter diep (of hoog). Diep onder de grond is in de kamer een mini-pretpark gemaakt, met verschillende spelletjes, een reuzenrad en bootjes die varen door een klein ondergronds meer.

De attracties zijn misschien niet heel bijzonder. Maar de sfeer in de mijn zorgt wel voor een unieke ervaring, diep onder de grond. Het is in de mijn wel fris, dus een warme trui en eventueel een lange broek, zijn zeker in de zomer geen overbodige luxe.

Richis
Richis

Saksische dorpje Richiș – platteland van Transsylvanië

Na een bezoek aan Salina Turda vervolgen we onze reis van Cluj naar Brasov met kids. Eindbestemming vandaag: het Saksische dorpje Richiș. Een klein dorpje met slechts 700 inwoners op het platteland van Transsylvanië. Ook hier hebben we via AirBnB een mooi plekje gevonden om te overnachten, Casa Noah.

Dorpen op het platteland in Roemenië hebben het moeilijk, mensen trekken naar de steden omdat daar meer werk is.

Casa Noah

Casa Noah runt een community project, waarbij ze de lokale economie te ondersteunen en met een deel van de omzet investeren ze in lokale voorzieningen.

Lees er hier een interview over, druk op vertalen in het Nederlands.

Als reiziger krijg je met een verblijf in een van de mooi gerenoveerde Saksische huizen van Casa Noah ook een kijkje in het leven op het platteland. Waar paard en wagen nog een heel normaal vervoersmiddel is.

Bij aankomst worden we weer hartelijk ontvangen met een glaasje pălincă en door de vrolijke blaffende hond Noah. De Casa is basic maar enorm sfeervol ingericht en vooral bedoeld om lekker te ontspannen, het liefst ook offline te gaan en in contact te komen met medereizigers. Voor ons een perfecte uitvalsbasis om de verschillende historische stadjes en dorpen in de omgeving te ontdekken.

Brasov met kids

De volgende ochtend gaan we voor het ontbijt naar een familie iets verderop in het dorp. Restaurantjes zijn hier niet, maar lokaal ontbijten is ook veel leuker. We krijgen een traditioneel ontbijt met veel worst en kaas, vers brood en huisgemaakte jam.

Helaas valt het niet helemaal in de smaak bij onze kleuter, maar de vrouw des huizes trekt alles uit de kast om het ook haar naar haar zin te maken. Van alle kanten komt speelgoed en een geroosterde boterham met een beetje jam gaat er toch wel in.

Overigens gaat communiceren hier in het dorp met handen en voeten, veel inwoners spreken alleen Roemeens en sommige spreken ook een soort oud-Duits. Na het ontbijt verkennen we het dorp en stoppen we onderweg bij een aantal bewoners voor verse eieren en honing. En we verbazen ons toch iedere keer weer als er een paard en wagen voorbij komt. Als je zo door het dorp loopt dan ga je echt even 50 jaar terug in de tijd.

Historische stadjes en kleurijke huizen

Tijdens ons verblijf in Richis verkennen we verschillende historische stadjes en dorpen. Waaronder Sighișoara, flink toeristisch maar een kort bezoek aan dit stadje met de vele kleurrijke huisjes is toch leuk. Daarnaast ontdekken we Biertan, een schattig dorpje met een van de bekendste weerkerken in de regio en Sibiu.

Sibiu is een iets grotere stad, maar wel met een compact een mooi gerestaureerd centrum. Deze stad staat vol met huizen die typisch zijn voor deze streek. De dakramen zijn zo gevormd dat het net ogen lijken. In de hele stad zie je dus huizen die ogen lijken te hebben.

Het is heerlijk om gewoon even een paar dagen rustig aan dit gedeelte van Roemenië te verkennen. Roemenië heeft geen echte snelwegen, dus een route van de ene naar de ander plaats neemt soms aardig wat tijd in beslag.

Sighișoara
Sighișoara

Roemeense platteland

De wegen zijn over het algemeen wel goed onderhouden. Wanneer je van de hoofdwegen afwijkt is het een iets ander verhaal. Op deze wegen rijd je afwisselend over gravelwegen en asfalt en zijn er zo nu en dan flinke kuilen.

Je rijdt iedere keer dwars door kleine dorpjes, met kleurrijke huizen en je krijgt een inkijkje in het lokale leven. Ook zien we hier regelmatig Roma families op paard en wagen voorbij komen met vrouwen in kleurrijke kleding.

Op onze laatste avond in Richis dineren we bij 1 van de buren in het dorp. Een echte Roemeense maaltijd met soep en koolrolletjes, maar ook met huisgemaakte wijn en pălincă. Het is zo leuk om gewoon bij mensen aan te schuiven en een inkijkje te krijgen in hun leven. Ook al communiceren we met handen en voeten en een combinatie van Roemeens, Nederlands, Engels, Duits en Frans. We worden zo hartelijk ontvangen en het eten is heerlijk.

Van Cluj naar Brasov met kids: Transfăgărășan

Na vier dagen verlaten we het platteland en rijden we door, op weg naar Brasov met kids. Om in Brasov te komen kunnen we de mooiste weg ter wereld nemen, de Transfăgărășan. Iets waar ik al vanaf het moment dat we concrete plannen maakten voor een reis door Roemenië naar uit kijk.

De weg die de Karpaten doorkruist, kronkelt door de bergen en biedt echt prachtige uitzichten. Vooral als de laaghangende wolken mysterieus over het landschap trekken. Je kunt de weg alleen in de zomermaanden rijden, want in de winter is de weg door sneeuw en ijs ontoegankelijk.

Natuurlijk zijn we niet de enige die deze route rijden en vooral op de top is het vrij druk en het lijkt een klein beetje op een toeristische kermis. Maar tijdens de route heb je voldoende plekken waar je kunt stoppen om in alle rust te genieten van de uitzichten of om een wandeling te maken. En met een beetje geluk spot je onderweg nog een bruine beer.

Bovenaan vinden we ondanks dat het zomer is nog wel een flink restant van de sneeuw. Toch leuk om even in je korte broek sneeuwballen te kunnen gooien.

Brasov met kids

De totale weg is 90 kilometer lang, maar omdat we daarna alleen met een enorme omweg Brasov kunnen bereiken, besluiten we vanaf de top weer dezelfde weg naar beneden te nemen. Vanaf daar nemen we de kortste weg naar Brasov.

We zitten deze reis al genoeg in de auto. Niet eens omdat de afstanden enorm zijn, maar omdat je gemiddeld slechts 50 kilometer per uur rijdt. En zo komen we aan het begin van de avond aan in Brasov, een stad waar we eigenlijk meteen een beetje verliefd op worden.

Rondreis Roemenië met gezin

Het vervolg van onze reis door Roemenië en ons verblijf in Brasov met kids lees je in mijn volgende blog. We hebben na de eerste dagen Roemenië zoveel zin om de rest te ontdekken.

Het is heerlijk om te reizen door een land dat nog niet ‘platgelopen’ wordt door toeristen. De mensen zijn hier super vriendelijk, staan voor je klaar en gastvrijheid is oprecht! De natuur is indrukwekkend en de vele historische stadjes en dorpen zijn absoluut een bezoek waard.

Lees verder in het tweede deel over de Danube Delta.

Lees ook:

Laat een antwoord achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.