JUTLAND met kinderen | 11x Leukste uitjes

Wat is er te doen in Jutland met kinderen? Heel erg veel! Een aantal bloggers van Reistipsmetkids waren op vakantie in dit deel van Denemarken. Daarom delen we onze tips voor kinderactiviteiten in Jutland.

Er zijn in Jutland ontzettend veel leuke uitjes voor gezinnen te bedenken, wij delen een aantal tips. Heb jij een ander kindvriendelijk uitje in Jutland getest en vond je het een aanrader? Laat het ons weten, dan zetten we jouw tip erbij!

Jutland met kinderen – Tips per regio

Noorden

We starten dan met het belichten van het noorden van Jutland: wat is hier te doen? Het noorden van Jutland ligt het verst af van Nederland. Dit gebied staat bekend als een heel kindvriendelijke regio. Er zijn veel grote stranden en er zijn veel leuke activiteiten. Daarnaast zijn er allerlei mooie natuurverschijnselen: er zijn twee zeeën die elkaar treffen en Rabjerg Mille is een wandelende zandduin. Hier lijkt het alsof je in een woestijn bent!

  • De stad Aalborg is de hoofdstad van Noord-Jutland en het is ook de grootste stad van het gebied. Een bezoek aan deze stad is ook met kinderen leuk. Zo is er de Aalborg dierentuin, het grote speelcentrum Leo’s Legoland en het Marinemuseum.

Løkken is een mooie badplaats in het noorden van Jutland. Toeristen gaan hierheen vanwege de zee, duinen en stad met zand op de grond. Voor gezinnen is er ook het een en ander te doen, bekijk de tips hier.

Een van de aanraders om te verblijven met het gezin is verblijven in het Skallerup Seaside Resort. Dit ligt helemaal in het noordelijkste deel van Jutland. Hierheen ga je vanwege de rust en de ruimte en de lange zandstranden. En tegelijkertijd is het vakantieparken van veel gemakken voorzien, als een groot binnenzwembad met glijbanen.

Skallerup Seaside Resort

Midden van Jutland met kinderen

Dan gaan we verder met het midden van Jutland met kinderen: wat is hier te doen en waar verblijf je in dit gebied? Midden-Jutland staat onder andere bekend om het merengebied (Søhøjlandet). Een gebied met veel groen en veel water. Daarnaast zijn er in Midden-Jutland allerlei leuke steden en dorpen als Ry, Gjern, Silkeborg en Truust.

Leuke activiteiten in deze regio zijn het Aquarium van Silkeborg, Safaripark Givskud Zoo, kalkgrotten van Daugbjerg en Labyrinthia. Of beklim de 147 meter hoge ‘Himmelbjerget’, vanaf waar je een mooi uitzicht hebt op het merengebied.

Aarhus

Een van de leukste steden in dit gebied is de stad Aarhus. Meerdere bloggers van Reistipsmetkids waren in Aarhus met kinderen en ze waren ontzettend enthousiast. Met een bezoek aan de kleurrijke cirkel van het ARoS kunstmuseum, het openluchtmuseum ‘Den Gamble By’ en pretpark Tivoli Friheden zit je al snel goed! Ga ook langs bij het mooie straatje Mollestien.

  • Verblijf bijvoorbeeld in het vakantiepark Lalandia, om de hoek bij LEGOLAND en met een enorm waterpark.
Lalandia

West-Jutland met kinderen

Het westelijk deel van Jutland is er een met vissersdorpen, de stad Ribe, waddeneilanden en badplaatsen. Deze regio staat bekend om de lange zandstranden en het duinlandschap. Je gaat in dit deel op vakantie omdat je op zoek bent naar een vakantie met strand. En tegelijkertijd zijn er veel leuke uitstapjes mogelijk.

  • Bijvoorbeeld naar het Ribe Vikingecentret, een openluchtmuseum dat in het teken staat van de Vikingen.
  • Andere leuke uitjes zijn bijvoorbeeld een bezoek aan Jyllands Akvariet, een klein aquarium en je kan op een zeehondensafari gaan!
Jutland Lego house
Lego house

Zuid-Jutland met kinderen

En dan Zuid-Jutland, het stuk van Denemarken dat het snelst aan te rijden is vanuit België en Nederland. Blogger Eva was hier op vakantie en schreef daar de uitgebreide blog over Zuid-Jutland met kinderen, die lees je hier. De regio Zuid-Jutland bestaat uit kusten, stranden, bossen, heuvels, fjorden en zeepolders. Het is een bestemming voor natuurliefhebbers.

  • Een van de leuke dingen in het zuiden van Jutland met kinderen om te doen is een bezoek aan het bezoekerscentrum van Nationaal Park de Waddenzee. Of bezoek de badplaatsen Blåvand en Henne Strand met de brede zandstranden. En ook zijn er hier de waddeneilanden!
  • Of breng een bezoek aan de oudste stad van Denemarken: Ribe, met het leuke openluchtmuseum.

Wil je meer weten over wat je doet in Aarhus? Lees dan de blog over Aarhus met kinderen.

Rømø met kinderen
Rømø

Jutland met kinderen – Waddeneiland Rømø

Als Waddenfans konden onze gastblogger de Deense waddeneilanden niet overslaan. Zij kozen voor Rømø, omdat je daar eenvoudig kunt komen vanaf het vasteland. Je rijdt gewoon met de auto over de 9 km lange dam. De inwoners van Rømø zeggen trouwens dat ze het breedste zandstrand van Europa hebben, maar dat moeten ze nog even uitvechten met de Schiermonnikoogers want die beweren dat ook. Het strand Lakolk wordt het meest bezocht door gezinnen. Reden hiervoor is dat er geen hoge golven zijn.

Als je naar Rømø met kinderen gaat dan ga je sowieso eens naar het strand. Hier kan je onder andere racen op een blokart, kitesurfen en vliegeren. Een eigen vlieger bouwen kan in het Tønnisgård Nature Center. Je kunt ook een mooie strandrit maken met je eigen auto. Heel normaal op Rømø, want iedereen doet het. Neem wel warme kleding mee naar Rømø want toen wij er waren was het erg koud.

  • In het dorp Ballum kan je voetbalgolf spelen.
  • In Havneby wil je naar het Rømø Lege-og Labyrintpark, waar je spelletjes kan spelen en door een doolhof kan lopen.
  • Het Rømø Play & Horse Park is een attractiepark dat je zelf in gang moet zetten. Wil jij in het reuzenrad, dan moet een ander fietsen om ervoor te zorgen dat er beweging in komt. Er is ook een klein binnenzwembad met glijbanen.
  • Op het eiland zijn meer dan vijftig bunkers. Je komt ze overal tegen, via de VVV kan je een rondleiding boeken.
Een van de speeltuintjes op de dakterrassen van LEGO House

LEGO House

Blogger Eva was bij het LEGO House met haar gezin en zij vond dit een fantastisch uitje en raadt het aan iedereen aan die naar Denemarken op vakantie gaat. LEGO House, ook wel Home of the Brick, is nog het best te omschrijven als een interactief LEGO-beleveniscentrum. Je kunt er eindeloos spelen met en leren over LEGO. En niet alleen spelen met fysieke LEGO-stenen, maar ook digitaal. 

In de Masterpiece Gallery vind je de meest geweldige LEGO-creaties. Niet te geloven dat je zulke bouwwerken kunt maken met LEGO. We waren enorm onder de indruk van de gigantische dino’s waar we oog in oog mee stonden. Of oog in oog. Je moet behoorlijk de lucht in turen wil je ze in de ogen kunnen kijken. Een groep fans heeft meegedacht over de ontwerpen, die van LEGO DUPLO, System en TECHNIC zijn. Heel indrukwekkend!

Het allerleukst aan LEGO House vonden de kinderen toch wel het Story Lab, ook in de Green Zone. Daar kun je een LEGO-film maken met zelfgekozen karakters en special effects. Natuurlijk mochten de unicorn en de dinosaurus meedoen en vonden er de nodige ontploffingen plaats. En via de armband werden de films opgeslagen en konden we ze later downloaden op onze telefoon. 

Bij de LEGO Brick Builder en in het Creative Lab, beide in de Red Zone, kun je je creativiteit lekker de vrije loop laten. Een plek om eindeloos te bouwen met LEGO.

In tegenstelling tot veel andere attracties in Jutland is het in de winter geopend. Zorg ervoor dat je vroeg bent: er is zoveel te zien en te doen dat je aan een dag nauwelijks genoeg hebt. Het is niet het goedkoopste uitje, online boeken zorgt voor wat korting, maar volgens Eva is dit uitje wel het geld waard.

LEGO House
LEGO Brick Builder

Legoland

Bij het bekende pretpark Legoland zijn er meer dan 50 spannende attracties. Onze gastblogger was hier op vakantie en schreef onder meer:

“Het is er kindvriendelijk en wij raden een bezoek aan Legoland Denemarken met kinderen zeker aan. Legoland is super kindvriendelijk. Ze hebben er een prachtige ruimte om de allerkleinsten te verzorgen: inclusief gratis luiers. In Legoland zijn er achtbanen en wildwaterbanen. Ook kan je op onderwaterexpeditie gaan. Voor peuters en kleuters is er onder andere DUPLO Land en Miniland. Hier ontdek je in de kleurrijke attracties per trein, brandweerauto of vliegtuig de wondere wereld van LEGO. Wij hebben ons alle vier ontzettend goed vermaakt. En opa en oma zijn later nog met oom, tante, neef en nicht geweest. Zij vonden het ook geweldig. Voor groot en klein is Legoland Billund dus leuk.”

Uitje Jutland met kids
Universe Science Park

Leukste uitjes Jutland met kinderen

Universe Science Park

Een van de kinderactiviteiten in Jutland die blogger Alyt testte met haar gezin is het Universe Science Park in Nordborg. Net voorbij de kassa’s staan op een bord de shows van de dag aangegeven, en ook in welke taal de shows zijn. Tijdens een enorme regenbui doken wij de 360° Fulldome Show in. We zagen heel veel, waaronder filmpjes van hoe planten groeien van slow tot fast motion en knallende popcorn.

We begonnen onze dag bij het Universe Science Park in de VR-ruimte. Als eerste stapten we in de VR-achtbaan. Op een touchscreen kon je je eigen achtbaan tekenen. Vervolgens stap je in je eigen ontworpen achtbaan. Per keer kunnen er vier mensen in de achtbaanstoeltjes plaatsnemen. We kregen een veiligheidsbeugel om en een VR-bril op. Toeschouwers kunnen meekijken op een scherm, ze zien dezelfde achtbaan als die waar je in zit. Het was net echt. Onze dochter van 6 had in haar achtbaanontwerp alleen maar loopings getekend, we kwamen er zowat misselijk uit. Het doet echt wat met je blijkbaar, terwijl je niet echt over de kop gaat. De stoel schudt wel heen en weer.

Ook kon je parachute vliegen. Je hangt dan in een stoel, die omhoog en omlaag gaat. Je zweeft door de bergen heen en je moet ook sturen. Dit vond mijn oudste dochter erg leuk, ook omdat je door virtuele ringen kon vliegen en daarmee punten kon verdienen. We zijn ook gaan VR-racen en dit was best moeilijk. Daarnaast kon je nog diverse VR-spellen spelen (zoals lopen over een plank met afgrond) Ons eerste uur bij het Universe Science Park was zomaar voorbij gevlogen.

Uitje Jutland met kids

5d Simulator en klimparcours

Toen we gingen zitten bij de Engelse versie van de 5d simulator wisten we niet precies wat we konden verwachten. We kregen een 3D-bril en de show begon met dat we werden afgeschoten in een raket, richting de maan. We hebben een maanwandeling gedaan en rond geracet in een maanvoertuig. Ondertussen voelden we wind en water in ons gezicht. Uiteindelijk zijn we weer geland met de capsule. We landden “hard” op de grond en dat voel je omdat je stoel beweegt.

Universe Science Park

Volgende stop in het Universe Science Park was het grote klimparcours, de Sky Trail. Mijn dochter van 6 wilde dit dolgraag met mij doen. Het is een gesloten klimsysteem waar je niet uit kan vallen. We kregen een harnas om en met de kabel die eraan vastzit werd je in het gesloten systeem geklikt. We konden veilig op pad. Het klimparcours is 11 meter hoog en heeft 25 klimuitdagingen. Je mag je eigen route bepalen. Op de plateautjes kun je kiezen welke kant je op wil gaan en je kan ook van de zip line.

Dit interactieve park biedt ontzettend veel aan, en wij vervolgden onze dag in de filmstudio. De filmstudio is ook weer zo leuk om te doen. Je kunt met poppetjes en diertjes je eigen filmpje maken, dat gaat shot voor shot. Daarnaast kun je met passende kleding een echte scene opnemen in een filmdecor. Dit kost helaas veel tijd en we wilden zo graag nog meer zien op het park.

Verder doen in het Universe Science Park

Er is nog veel meer te doen. Zo zijn er elektrische autootjes, je kan segway rijden, er is een speeltuin waar je spelletjes kunt doen met water, in een echte kraan zitten en zand uitgraven met de grijper en een bubble lab, workshop raket bouwen en afschieten. Als laatste hebben we de Ball Factory bezocht. Deze hal is opgebouwd uit vijf zones. De ballen vliegen je letterlijk om de oren. Laat een bal zweven op lucht, ballen verzamelen en in diverse machines gooien, met ballen schieten. De meiden waren er niet bij weg te slaan.

Ideaal aan het Universe Science Park is dat je veel dingen binnen kunt doen. Zo was er een gebouw waar je heel veel experimenten en belevenissen kon doen. Zoals op een spijkerbed liggen, onder een rots liggen, mindball spelen, een heuse berg beklimmen, laserstralen ontwijken en met vier mensen aan een tafel een voertuig in beweging moet zien te krijgen.

Op de website staan de openingstijden, deze variëren nogal. Parkeren is gratis.

We hadden aan een dag niet genoeg. Dit is echt een aanrader als je op vakantie naar Denemarken gaat met kinderen. Dit park vonden wij als gezin de leukste activiteit die wij in Jutland hebben ondernomen!

Blogger Alyt over Universe Science Park
Jutland met kinderen

Hjemsted Openluchtmuseum

Blogger Alyt was in het Openluchtmuseum Hjemsted tijdens een vakantie in Jutland met kinderen. Zij hebben het park bezocht buiten het hoogseizoen van de Deense zomervakantie. In het museum zijn allerlei dingen te doen. Zo kan je door een nagebouwd dorpje uit de ijzertijd lopen. Je ontmoet mensen uit die tijd, kunt hun huisjes bekijken en je kunt meedoen aan activiteiten en workshops. Daarnaast is er een ondergronds museum.

Als eerste hebben we het ondergrondse museum bezocht. Er draaide een film in het Deens over het dagelijks leven in het dorpje. Die was erg leuk om te zien, je kreeg een goed beeld hoe het leven er aan toe ging in de ijzertijd.

Openluchmuseum Hjemsted

Vervolgens. gingen we schatgraven. Met een houten spade woelden we in het zand. We vonden helaas geen schatten. Ik denk dat de schatten buiten het hoogseizoen niet meer worden verstopt, want de andere bezoekers konden ook niks vinden. Verderop lagen twee zwaarden en houten schilden. Als een Romeinse krijger konden we met elkaar een gevecht aangaan, maar het schild was voor de meiden te zwaar om op te tillen.

Een lesje boogschieten was de volgende stop. Na de uitleg in het Engels mochten wij proberen de pijlen af te schieten. Wij, de ouders, hadden de grootste lol.

Het afvuren van een “echte” kogel uit een grote katapult was het spectaculairst die dag in openluchtmuseum Hjemsted. Echte krijgers maakten het tot een waar spektakel.

Varen in een uitgeholde boomstam

Ook kun je varen in een kano, een uitgeholde boomstam. Allereerst een reddingsvest aangetrokken. Toen we met z’n vieren in de kano zaten, was het behoorlijk wiebelig. We vertrouwden het niet en zijn weer uitgestapt. We hadden geen zin om in het water te vallen. Wij zijn er nog even een rondje alleen in wezen varen, zonder de kinderen, maar ik vond het behoorlijk wiebelig.

Wij hebben ons er zo’n vier uur vermaakt in dit museum en aan het eind van de dag hebben we nog even wat gedronken in het restaurant. De medewerkers zitten volledig in hun rol en dragen kledij uit de ijzertijd. Ze zijn vriendelijk en spreken voldoende Duits en/of Engels. Helaas was de informatie in het openluchtmuseum Hjemsted in het Deens. Wel lagen er mappen die je kon pakken met de Engelse of Duitse vertaling. Er zijn heel wat dingen te doen in dit openluchtmuseum, wat erg leuk is. Niet ieder onderdeel is even geschikt voor kinderen maar er zijn voldoende dingen die zij wel kunnen doen. Er is een kleine speeltuin en ook een aantal dieren, zoals een ezel en pony’s. (Website)

Doen in Jutland

Ribe Vikingecenter

Een ander Openluchtmuseum in Jutland is het Ribe Vikingecenter. In dit museum zijn er allerlei vrijwilligers die laten zien hoe de Vikings jaren geleden woonden en leefden. Een aantal van deze vrijwilligers komt uit Nederland, waardoor je ook in de eigen taal wat vragen kan stellen.

Het domein is redelijk uitgestrekt, waardoor je zeker een dagdeel nodig hebt om dit museum in Ribe met kinderen volledig te ontdekken. Kinderen kunnen zich onder andere uitleven in bepaalde oude ambachten zoals het slaan van houten spijkers en het maken van een speer of pijl.

Dit museum is niet het gehele jaar geopend, dus bekijk de openingstijden op de website voordat je erheen gaat.

Living history bij Den Gamle By – foto Eva uit de blog over Zuid-Jutland

Vadehavscentret

Een andere aanrader onder de kinderactiviteiten in Jutland is een bezoek aan het Vadehavscentret. Meerdere bloggers van Reistipsmetkids bezochten dit bezoekerscentrum tijdens hun vakantie in Denemarken. Dit bezoekerscentrum gaat over het Nationaal Park de Waddenzee. Je komt er allerlei dingen te weten over de Waddenzee, de dieren die daarin leven en over trekvogels. Het is op een interactieve manier opgezet, waardoor het geschikt is voor heel het gezin.

Kids kunnen onder andere een eigen liedje mixen met vogelgeluiden en ze mogen met een microscoop aan de slag. Combineer je bezoek met een tochtje naar Mandø, het kleinste bewoonde eiland van Denemarken. Dit kan enkel bij eb!

Den Gamle By

Ook een openluchtmuseum dat de moeite waard is is Den Gamle By in Aarhus. In dit museum staan ongeveer 75 historische gebouwen uit verschillende gemeenten in Denemarken. Je ervaart het leven in Denemarken in drie verschillende tijden: in de negentiende eeuw, in 1927 en in 1974.

Tof om rond te lopen in de verschillende periodes en voor de ouders, opa’s en oma’s zijn de jaren zeventig natuurlijk nog heel herkenbaar. Er lopen diverse acteurs rond in het museum en er zijn een aantal activiteiten en workshops te doen. In een van de gebouwen in de winkelstraat was een tentoonstelling die de geschiedenis van Aarhus vertelt.  Ergens op een pleintje stond een prachtige VW kever, hing de was buiten en in de brommerwerkplaats waren mannen aan het sleutelen aan een van de brommers. We vonden het een erg leuk museum en we hebben ons zo’n 2,5 uur ontzettend vermaakt.

Jutland met kinderen gratis

Fiskeri- og Søfartsmuseet

Een andere aanrader Eva voor je vakantie in Jutland met kinderen is het Fiskeri- og Søfartsmuseet in Esbjerg. Hier breng je met gemak een aantal uren door. Zo is er een Waddenzeepaviljoen en het Sealarium. In het Sealarium zijn vier zeehonden en twee keer per dag vertelt een medewerker van het museum over de zeehonden en worden ze gevoerd.

Daarnaast zijn er walvisskeletten en het Aquarium, er is een buitenmuseum met boten en een bunker uit de Tweede Wereldoorlog, die onderdeel uitmaakte van de Atlantikwall. Ook is er een speeltuin.

Nordsøen Oceanarium

Een van de grootste attracties in het noorden van Jutland is het Nordsøen Oceanarium. Er zijn hier zo’n 7.000 vissen en natuurlijk zijn er ook een hoop andere zeedieren. Buiten zijn er twee leuke speeltuinen voor de kinderen. Ook kan je in de 12 meter lange onderwatertunnel de grijze zeehonden en de gewone zeehonden zien. Bij het The Whale Researcher’s Hut kom je het een en ander te weten over het leven en werk van een walvisonderzoeker.

Jutland met kinderen

Vakantie in Jutland met kinderen

Waarom ga je op een gezinsvakantie naar Jutland? Dit Deense schiereiland biedt veel voor de actieve vakantieganger: lange zandstranden, mooie steden en dorpen, verschillende natuurgebieden en heel wat toffe kinderactiviteiten. Denemarken ligt niet al te ver weg van Nederland en België en leent zich daarom ook uitstekend voor een wat kortere gezinsvakantie.

Deze bestemming is makkelijk aan te rijden: vanaf Utrecht is het zo’n 600 kilometer, vanaf Antwerpen iets meer dan 700 kilometer. Meerdere bloggers van Reistipsmetkids waren een nacht in Hamburg met kinderen als tussenstop naar Denemarken.

Niet zelf je rondreis plannen? ANWB vakanties heeft een rondreis voor een familievakantie, met verblijf in vakantieparken. Bekijk die hier.

Overnachten in Jutland met kinderen

Interesse in al deze kinderactiviteiten in Jutland en wil je weten waar je kindvriendelijk kan overnachten? Dit zijn enkele aanraders voor een vakantie in Jutland met kinderen:

SKALLERUP SEASIDE RESORT is een kindvriendelijk vakantiepark in Denemarken. Dit ligt in het noordelijkste puntje van Jutland en hier vind je ruimte en rust. Maar er is gelukkig ook een waterpark, kinderboerderij en een toffe activiteitenclub.

Een andere optie van kindvriendelijk overnachten in Jutland is bij Landal. Voordeel is dat je de keten (waarschijnlijk) al kent en dat het vaak redelijk betaalbaar overnachten is, met voldoende aandacht voor kinderen. Dit zijn de vijf opties in Jutland:

  • Landal Ebeltoft ligt letterlijk in het water en het ligt bij het Nationaal Park Mols Bjerge. Er is een binnenzwembad.
  • Landal Rønbjerg ligt bij strandduinen, strand en rotsen. Op het park is er een indoorspeelparadijs en een zwemparadijs.
  • Landal Seawest, in het westen van Jutland, is een modern vakantiepark. Er is een grote indoorspeelplaats en een subtropisch waterparadijs.

Meer tips voor Jutland met kinderen

Attractieparken in Jutland

Hierboven noemden we al LEGOLAND, een attractiepark waar mensen speciaal voor naar Denemarken rijden. In Jutland zijn er meer leuke attractieparken die genoemd mogen worden in de aanraders.

  1. Faarup Sommerland in Blokhus ligt in het noorden van Jutland. Dit pretpark heeft diverse achtbanen en een groot aquapark, dat is geopend op warme dagen.
  2. Djurs Sommerland ligt in Nimtofte. Dit pretpark wordt goed beoordeeld door bezoekers. Qua thema’s en inrichting is het niet te vergelijken met de Efteling maar qua achtbanen en leuke attracties wel.
  3. Tivoli Friheden is een groot amusementspark voor openluchtconcerten en er is een attractiepark. Er zijn zowel attracties voor kleine kinderen als volwassenen. Alyt was hier en schrijft erover in de blog over Aarhus.

Dierentuinen

Een van de activiteiten die mijn kinderen erg waarderen is een dierentuin bezoeken. In Jutland heb je een aantal hele mooie dierentuinen, daarom lichten we er een paar uit:

  • Aalborg Zoologiske: deze dierentuin staat bekend als een van de leukste attracties van de stad Aalborg. Er zijn dieren vanuit de hele wereld, waaronder flamingo’s en kangoeroes. Deze dierentuin is niet heel groot, wel zijn er veel verschillende dieren.
  • Givskud Zoo in Give is een combinatie van een safari- en een dierenpark en ook is er een grote dinosaurustentoonstelling. Dit is een van de populairste dierentuinen van Scandinavië.
Frøslev concentratiekamp

Frøslev concentratiekamp

Een indrukwekkend bezoek in Jutland met kinderen is een bezoek aan het Frøslev kamp. Blogger Alyt was hier met haar gezin. In januari 1944 werd het Frøslev gevangenkamp door de Duisters opgericht. Van augustus 1944 t/m mei 1945 werden hier communisten, politieke gevangenen en verzetsmensen opgesloten. Zo’n 1600 gevangenen werden overgebracht naar Duitse concentratiekampen, waarvan er 230 zijn overleden. In totaal hebben er ongeveer 12.000 gevangenen gezeten.

Nu is het kamp te bezoeken en zijn er diverse musea en tentoonstellingen in de barakken gehuisvest.  Zo is er een tentoonstelling te zien van de Tweede Wereldoorlog geschiedenis van Denemarken tot het huidige leven, de historie van het Frøslev kamp, een tentoonstelling over Amnesty International en een UN-museum. We zijn er zo’n twee uurtjes geweest. We zijn een aantal barakken binnengelopen en hebben een rondje over het terrein gelopen. Prima te doen, ook met kinderen.

Adres: Lejrvejen 105 te Padborg. Entree is gratis. Voor een aantal musea op het terrein moet worden betaald (t/m 18 jaar gratis). Gratis parkeren voor de ingang.

Lille Vildmose centre

Het Lille Vildmose centre ligt in het natuurgebied van Lille Vildmose. Dit is een van de kinderactiviteiten in Jutland die in het bijzonder geschikt is voor de natuurliefhebber. Dit gebied is het grootste natuurreservaat in Denemarken.

In het centrum zijn diverse tentoonstellingen te zien die over de natuur gaan. Daarnaast kan je de natuur natuurlijk zelf ervaren. Er leven in het gebied allerlei wilde dieren. Van elanden tot herten. Er zijn daarnaast veel vogelsoorten. Je kan het gebied wandelend verkennen of met een treintje. Er is nog meer te doen: er zijn vogeltorens in het bos van Høstemark, en uitkijktorens in het paringsgebied net ten noorden van Øster Hurup (de plek met het meest kindvriendelijke strand van Denemarken), in Tofte en Lille Sø.

Koldinghus

Een van de andere leuke activiteiten in Jutland met kinderen is een bezoek aan het Koldinghus in Kolding. Dit was ooit een koninklijk kasteel, gebouwd in de dertiende eeuw. Nu is het een museum. Voor de kinderen is er een speurtocht uitgezet in het kasteel. Deze speurtocht is niet heel ingewikkeld, maar het zorgt er wel voor dat je langs allerlei mooie kamers komt. Leukste deel van dit museum was de verkleedkamer.

grafheuvels in Jelling

Museum, grafheuvels, kerkje en runenstenen van Jelling

De twee grafheuvels in Jelling zijn de grootste uit de Vikingstijd en Alyt bezocht ze met haar gezin. Ze zijn zo’n 8 en 10 meter hoog. De twee runenstenen en het kerkje stammen uit het jaar 1100. De grafheuvels zijn koninklijke graven. Het kerkje, de grafheuvels en de runenstenen zijn Werelderfgoed van UNESCO. Je kunt de grafheuvels beklimmen en een kijkje nemen in het kerkje.

Het Kongernes Jelling Belevingsmuseum staat tegenover de kerk van Jelling en geeft inzicht in de geschiedenis van de Vikingen. En je kunt er dingen doen! Het museum is gratis te bezichtigen. We kregen bij binnenkomst een informatieblad in het Nederlands. Daarnaast heeft het museum een mooie giftshop met onder andere Vikingartikelen.

Tirpitz Bunkermuseum

Tijdens haar vakantie in Denemarken bezocht blogger Alyt het Tirpitz Bunkermuseum. Het Tirpitz Bunkermuseum bestaat, naast de geschutbunker, uit vier ondergrondse tentoonstellingsruimtes die in de duinen zijn verscholen. Wij waren met name geïnteresseerd in de geschutbunker en de tentoonstelling over ‘het leger van beton’. De bunker maakte onderdeel uit van de Atlantikwall.

Bij binnenkomst in het Tirpitz Bunkermuseum krijg je een polsbandje: dit is je toegangsbewijs. De museummedewerkster kon een beetje Nederlands spreken. We kregen een audioapparaat mee, want er valt niks te lezen op informatiebordjes. Alle informatie moet je via je audioapparaatje beluisteren. Deze zijn te verkrijgen in het Deens, Duits en Engels.

De meiden hebben we niet er een gegeven, want we hadden de indruk dat ze deze materie niet zouden begrijpen. Er zijn heel veel audiopunten in het museum, teveel om ze allemaal te beluisteren en weer te vertalen voor de meiden.

museum Denemarken

Tentoonstelling Verhalen van de Westkust

In deze tentoonstelling worden verrassende en aangrijpende verhalen over de geschiedenis van de westkust over 20.000 jaar vertelt. Eens in de zoveel tijd wordt het donker in de zaal. Je neemt plaats in de oude reddingsboot om een 4D-film te zien op de muren en het plafond. Je maakt een tijdreis die over Blavand gaat, van mammoeten in de Noordzee, vissers tot aan scheepsrampen. De licht- en geluidseffecten maken het heel gaaf.

Goud van de Westkust is een tentoonstelling over barnsteen. Barnsteenvondsten, barnsteen met insecten erin en objecten waarin barnteen is verwerkt. Je ontdekt hier hoe je zelf barnsteen kunt vinden. Je kon ook voorwerpen voelen door je hand in een gat te steken. We zijn er even doorheen gelopen, maar het zei ons niet zoveel.

We gingen door naar de volgende tentoonstelling in het Tirpitz Bunkermuseum. In een landschap van bunkers – een leger van beton – verken je aan de hand van levensverhalen de westkust in de Tweede Wereldoorlog. In elke bunker ontmoet je een nieuwe persoon die zijn of haar versie van het verhaal beschrijft. Voor ons was dit leuk, maar we moesten alles vertalen voor de meiden. De meiden hielden het al gauw voor gezien. Ze konden zelf niet zoveel doen of ontdekken. Wel konden ze in een bunker kruipen en deze barricaderen met zandzakken.

Tirpitz Bunkermuseum

De Tirpitz bunker

Via een ondergrondse tentoonstellingstunnel loop je de bunker in. In augustus 1944 begon de Duitse bezettingsmacht met het bouwen van de enorme Tirpitz-batterij ten westen van Blavand. De twee enorme geschutbunkers maakten deel uit van de Atlantikwall en waren bedoeld om de ingang van Esbjerg te verdedigen. Maar de oorlog eindigde voordat de bunkers waren voltooid.

De bunker is heel sober, niet ingericht en het is vrij donker. In het midden staat een groot zoeklicht. Het is dat andere kinderen ons voor waren, anders hadden we niet geweten wat de bedoeling was. Je kunt het zoeklicht richten op enkele plekken op de muur en draait er een filmpje af. Je ontdekt de geheimen van de bunker. De tijdelijke tentoonstelling over mijnen vonden we interessant. Je kon vanuit een “echte bunker” uitkijken op het strand van Normandië waar je de invasie kon zien. En er lagen allerlei mijnen tentoongesteld.

museum gezin Denemarken

Tirpitz Bunkermuseum met kids bezoeken, een aanrader?

De Tirpitz bunker was heel sober, niet ingericht en dat vonden we jammer. We hadden graag gezien hoe het eruit had moeten zien. We vonden het erg warm in het museum en het was druk (we waren er op een zondag), daardoor hebben we niet alles goed kunnen bekijken.

De tentoonstellingen zijn mooi opgezet er is genoeg te zien en te beluisteren. Alleen voor de meiden was er niet zoveel aan, alles moest worden vertaald en in de bunker kun je niet veel ontdekken. De 4D-film vonden ze wel heel gaaf. Na 2 uurtjes hielden wij het voor gezien. (Website)

Tot slot over Jutland met kinderen

Dat waren ze, onze tips voor een vakantie in Jutland met kinderen. Natuurlijk valt er nog zoveel meer te delen qua uitjes en leuke steden en dorpen om te bezoeken. Ook in de rest van Denemarken uiteraard.

Nog meer lezen over Denemarken? Hieronder enkele blogs die we eerder schreven over Jutland met kinderen en de rest van Denemarken.

Camping Sandersvig & Tropeland

Tijdens de vakantie van blogger Alyt in Jutland kozen ervoor om een blokhut op een camping te huren. (Website) Op de camping is een binnenzwembad, receptie, winkeltje en diverse speelplekken, waaronder een groot springkussen. Je kan tennissen (tegen extra kosten) en er lopen verschillende dieren als kippen, geitjes, paarden en konijnen rond. En er is een hertenkamp! In het hoogseizoen worden er activiteiten georganiseerd als het voeren van de herten, lol met zeepbellen, bingo of een pool party.

Camping Sandersvig & Tropeland
Blokhut op de camping

De campingplaatsen zijn omgeven door heggen en er staat hier en daar een boom. De meeste plaatsen zijn 12 x 12 meter groot. Op de camping zijn vier gastenkeukens., voorzien van elektrische fornuizen, magnetrons, wasbakken, tafels en stoelen. Dit alles is gratis te gebruiken, het zag er schoon uit. De sanitair gebouwen zijn ook netjes en schoon. Er zijn zelfs 32 familieruimtes. De baby/kinder badkamers zijn erg handig als je kleine kinderen hebt. Een wasruimte met was- en droogmachines is er ook.

Het strand

Vanaf de camping Sandersvig & Tropeland loop je zo naar het strand. Dit kan over de weg of door het bos. Op het strand is een trailerhelling en een zwemsteiger. Vanaf de steiger kun je krabben vangen. Het strand is smal, schoon, het water is helder en er staat een openbaar toiletgebouw. Op de camping kun je eventueel een boot huren. Wij hebben toen in die twee weken dat wij er waren niet gezwommen, daarvoor was het te koud.

zwembad Jutland

Campinggasten van Camping Sandersvig & Tropeland kunnen een keer per dag gratis gebruik maken van het zwembad. De meiden vonden het geweldig om te zwemmen en de familieglijbaan was favoriet. Het bassin is 28 graden en loopt af van nul naar 1,5 meter diepte.

De blokhutten op Camping Sandersvig & Tropeland worden verhuurd aan maximaal 6 personen, deze hutten zijn rookvrij. Er wordt € 40, – borg gevraagd voor de schoonmaak. Je krijgt de borg terug als je de blokhut zelf hebt schoongemaakt.

kinderactiviteiten in Jutland

Lees ook op Reistipsmetkids

Net over de grens in Duitsland met kids |...

Net over de grens in Duitsland zijn er voor kinderen veel leuke activiteiten te...

Vakantiebestemming met baby – 7 Tips

Op zoek naar een vakantiebestemming met baby? Die eerste vakantie met baby is heel...

Vakantie met kinderen | 35 Leukste vakantiebestemmingen

Op vakantie met kinderen en je zoekt de mooiste vakantiebestemming? Veel gezinnen vragen zich...

DUISBURG met kinderen | 15x Leukste uitjes

Een aantal jaar geleden waren wij een weekend op stedentrip Duisburg met kind, of...

Mooiste Dierentuinen in Duitsland – 7x Tips

Er zijn heel veel mooie en grote dierentuinen in Duitsland. Wij delen zeven dierentuinen...

Oost-Vlaanderen met kinderen – 11x Uitjes!

Oost-Vlaanderen is een van de Belgische provincies en ligt ten oosten van de provincie...

Categorieën