Op een zonnige nazomer zaterdag in oktober ging ik met mijn zoontje naar de Bunkerdagen in een Olst. En dat bleek echt een schot in de roos, het ideale uitje. Ik deel waarom het bezoeken van de bunkerdagen met kinderen een succes is!
Langs de IJssel is na de tweede wereld oorlog een verdedigingslinie aangelegd door de NAVO, om in de Koude Oorlog de regio te kunnen verdedigen tegen de voormalige Sovjet-Unie. De bedoeling was om de IJssel onder water te kunnen zetten, wanneer een opmars dreigde. Dit alles was een geheime methode, die pas eind 1990 bekend werd. En nooit gebruikt is.
In deze regio zijn 60 verdedigingswerken neergezet, waaronder een aantal bunkers. Deze 60 plekken werden in die jaren permanent bemand, en waren dus ook op die manier ingericht.

Bunkerdagen met kinderen in Olst
Tijdens deze open dag parkeerden we de auto ergens in een weiland waar we gelijk in de eerste bunker konden kijken. Door een (goedkoop) kaartje te kopen, konden we op drie plekken in de omgeving van Olst bunkers bekijken. Op elke plek was een soort kampement ingericht, met voor in de tuin bij Kasteel de Haar een grote verzameling aan legervoertuigen. Leden van de DPA, Dads Peace Army, een vereniging van mensen die allemaal particulier een legervoertuig(en) hebben, waren daar verzameld. En het allerleukste, volgens mijn zoontje, was dat er tussen de drie plekken legerjeeps als taxi’s reden. Dus hobbeldebobbel achterin de jeep scheurden wij van kampement naar kampement.
In de bunkers wordt zichtbaar hoe mensen er in geleefd hebben, met welke intenties de bunkers gebouwd zijn en welke verschillende varianten er zijn. De drie bunkers die we konden bezoeken waren een hospitaalbunker, een commandobunker en een gevechtsbunker. Alle drie dus gebouwd en ingericht met een ander doel.
Interessant om te zien en erg leuk om de verhalen van de vrijwilligers te horen die ter plekke toelichting geven. Voor deze open dag waren alle legervoertuigen geregeld, maar het is ook mogelijk om buiten deze dag om een rondleiding te krijgen. Stichting de IJssellinie verzorgt deze rondleidingen, en is ook verantwoordelijk voor de restauratie en het beheer van deze verdeolstdigingslinie. Op de website is hier meer over te vinden.
Onze ervaring tijdens de bunkerdagen met kinderen
Wat mij betreft echt is dit een uniek uitje. Door de combinatie van de bunkers en legervoertuigen is het een mooie plek om te bezoeken. Extra leuk is het vanwege de vriendelijke vrijwilligers die met plezier de verhalen van toen vertellen. Ook in andere regio’s zijn bunkers te bezoeken. Via google vind ik verschillende bunkerdagen door heel Nederland, dus misschien ook bij jou in de buurt. En zo niet, dan weet ik zeker dat geïnteresseerden in Olst ook van harte welkom zijn!
Lees verder over leuke uitjes voor het gezin
