Boerderijvakantie Verano met kinderen in Zuid-Tirol

0

Een boerderijvakantie Verano met kinderen? Sandy deed dit met haar gezin in de zomervakantie van 2021 en in deze blog lees je hoe zij dat ervaren hebben!

In het noorden van Italië, op de grens met Oostenrijk, ligt in de regio Trentino de provincie Zuid-Tirol. Zuid-Tirol klinkt misschien heel Oostenrijks, maar dat is het dus niet. In dit gebied liggen de zuidelijke Alpen, de Italiaanse uitlopers van de Alpen.

In eerste instantie zou je misschien denken: Zuid-Tirol, bergen, wandelen, is dit wel iets om met kinderen te doen? Wij geven je een welgemeende JA! Wij gingen de streek in Zuid-Tirol verkennen en verbleven in één van de boerderijen aangeboden door Rode Haan.

Boerderijvakantie Verano bij Rode Haan

De landbouw in Zuid-Tirol is vaak kleinschalig. Rode Haan zet zich met een succesvolle mix van landbouw en toerisme in voor de toekomst van de agrarische sector. De vier zuilen ‘vakantie op de boerderij’, ‘boerencafés’, ‘kwaliteitsproducten van de boer’ en ‘Boerenambachten’ bezorgen de lokale boeren niet alleen extra inkomsten. Ook vakantiegangers profiteren van bijzondere vakantiebelevenissen, waarbij ze van dichtbij kennismaken met het traditionele boerenleven.

Zuid-Tirol alleen al heeft meer dan 3000 boerderijen die een boerderijvakantie aanbieden. Je kan daarom via Rode Haan zeker wel eentje vinden dat aan jullie wensen voldoet. Misschien is zo een vakantie op de boerderij toch iets heel anders dan je je voorstelt, want wij verbleven in alle luxe in een super mooi appartement. Het appartement had alles! Twee aparte slaapkamers, ideaal als je met kinderen reist. Een badkamer met grote douche en als kers op de taart een sauna. Ja, een sauna op de boerderij, het kan dus! Pure luxe als je het ons vraagt.

Nog een voordeel aan zo’n boerderij appartement is de keuken. Je moet niet alle dagen gaan uiteten. Terwijl je als ouder een maaltijd voorbereid kunnen de kinderen zich uitleven op de boerderij. Spelen, dieren knuffelen of de handen uit de mouwen steken, het mag allemaal.

boerderijvakantie Verano met kind
Ontbijt op de boerderij

Ecotoerisme bij de boerderijvakantie Verano

Het concept rond Rode Haan boerderij vakanties is onder de noemer ecotoerisme. Kleinschalig, want er mogen maximum vijf appartementen of maximum acht kamers per boerderij aangeboden worden. De boerderijen liggen dan ook vaak wat afgelegen of hoog in de bergen, dit garandeert de rust voor elke bezoeker. Je geniet er van mooie natuur en prachtige uitzichten. De boerderijen met dieren zijn een groot succes als gezinsvakantie. Liever even weg als koppel dan kan je kiezen voor de boerderijen met wijnteelt en er een glaasje wijn proeven of kies voor een verblijf op een van de wellness boerderijen.

Je kan in bepaalde boerderijen ontbijt of zelfs half pension verkrijgen. Rode Haan streeft ernaar dat het eten dat op de boerderij zoveel mogelijk lokale of zelfgemaakte producten zijn. Zo kregen wij ’s morgens onder andere zelfgemaakte yoghurt, kazen en drankjes.

Zoals hierboven aangegeven heeft Rode haan ook boerencafés. Deze geven je enkel de mogelijkheid om iets te eten of te drinken. 75% van de producten die zij aanbieden moeten zelf geteelde en gemaakte producten zijn. Je zal hier dus geen cola vinden om te drinken, maar eerder zelfgemaakte vruchtendranken. De menukaart is vaak klein aangezien deze boerderijen met seizoensproducten werken. Dat maakt dat alles vers en super lekker is!

Kwaliteitsproducten van de boer zijn de kazen, wijnen en vleeswaren die je kan gaan kopen op de boerderijen. Boerderijen die boerenambachten aanbieden, daar kan je dan weer terecht voor houtsnijwerk, kunst en decoratie.

Ook enthousiast over een boerderijvakantie in Zuid-Tirol. Via de website van Rode Haan bekijk je alle accommodaties! Laat ons vooral jouw ervaringen weten.

boerderijvakantie Verano met kind
Uitzicht vanaf het eigen terras

Uitstapjes en bezienswaardigheden in Zuid-Tirol tijdens je boerderijvakantie Verano

Zuid-Tirol heeft veel meer te bieden dan alleen maar bergen en wandelen. Je hebt er eigenlijk de leuke combinatie van de prachtige uitzichten zoals in Oostenrijk en de zuiderse sfeer van Italië. Hieronder deel ik enkele tips van uitstapjes die wij maakten in de omgeving van Verano en Trentino met kinderen.

Unesco World Heritage Geoparc Bletterbach

Geoparc Bletterbach in gelegen in Aldino( Aldein) vlakbij de stad Bolzano. Het park is gelegen in de Dolomieten. Dit is een bergketen in Italië die deel uitmaakt van de zuidelijke Alpen. Een aanrader is de Butterloch wandeling van 4,6km. Een gevorderde wandeling met dalingen en steile hellingen. Onderweg wandel je door de grootste kloof van Zuid-Tirol. WIj waren echt onder de indruk van dit gebied.

Trauttmansdorff Tuinen

De prachtige tuinen van Trauttmansdorff liggen in een gebied van 12 hectare met een hoogteverschil van 100 meter en een wandelpad van 7 kilometer. Dit is echt een aanrader tijdens je boerderijvakantie Verano. Er zijn meer dan 80 tuinlandschappen gecreëerd met verschillende thematuinen. Dit mooie unieke park met zijn vijvers, paviljoens en ontelbare bloemen en planten maken het een hele belevenis, ook voor kinderen. Midden in het park staat kasteel Trauttmansdorff. Ooit verbleef hier de beroemde Oostenrijkse keizerin Sissi. Nu is er het toeristische museum Touriseum gevestigd.

Tirol Castle

Het kasteel Tirol Castle werd gebouwd in de twaalfde eeuw en is het belangrijkste kasteel van heel Tirol. De streek dankt zijn naam aan het kasteel. Tijdens je bezoek zie je historische wapens, muntstukken, kunstwerken, archeologische vondsten en prachtige marmeren portalen. Ook de kapel is een mooi gerenoveerd pareltje. In de toren kom je alles te weten over de geschiedenis van Zuid-Tirol in de 20ste eeuw.

Zuid-Tirol

Gufyland

Op de heuvels van Tirol Castle is ook het vogelopvangcentrum Gufyland gevestigd. Je kan dus deze twee bezoekjes gemakkelijk combineren. Het opvangcentrum kan je bezoeken en is een leuke extra als je het kasteel zelf gaat bezoeken. Verwacht geen groot roofvogelpark, want bezoekers ontvangen is niet de hoofdzaak van het centrum. Het centrum zet zich vooral in om roofvogels op te vangen en weer aan te sterken wanneer ze in nood verkeren of hulpbehoevend zijn.

Een paar keer per dag kan je meegenieten van een roofvogelshow. Deze wilde vogels zijn niet gedresseerd. Bij de vrije-vluchtshow controleren ze alleen maar hun territorium en worden ‘omgekocht’ met eetbare beloningen.

Vöraner Alm – uitzichtplatform Kreuzjoch

Een mooie wandeling in de bergen die wij deden tijdens onze boerderijvakantie Verano was de Vöraner Alp. Hierbij waren de hoogtepunten een prachtig uitzicht en de Haflinger paarden knuffelen. Speekt dit je aan, waag je dan zeker eens aan deze wandeling. Vertrek bij Vöraner Alm op 1875m hoogte en volg de pijlen naar uitzichtplatform Kreuzjoch op 2086m hoogte.

Het is een stevige klim, maar meer dan de moeite waard! Eens bovenaan de top zie je de Haflinger paarden (dit is een typisch ras voor deze streek in Zuid-Tirol). Daarnaast zie je de koeien, geiten en schapen grazen. Als deze dieren dan ook nog eens komen aandacht zoeken en knuffelen, dan is het helemaal geweldig!

Waalweg in Marlengo

De Marlengo Waalweg is de langste wandelroute van Zuid-Tirol. Je hebt er verschillende wandelroutes tussen 4 en 12 km. Waalwegen bestaan al sinds de 12de eeuw. Je treft ze in Zuid-Tirol alleen aan rond Merano en in de Val Venosta. Walen vormen een slim irrigatiesysteem, want ze voeren het water uit de bergen naar de droge gebieden en zorgen zo voor de bewatering van de velden. De dag van vandaag zijn waalwegen populaire wandelpaden, omdat ze maar weinig stijgen en dalen en een prachtig uitzicht geven op de omliggende dorpen en bergen.

Ook zin gekregen om Zuid-Tirol te gaan verkennen, naar aanleiding van onze ervaringen op een boerderijvakantie Verano? Neem dan zeker eens een kijkje op www.rodehaan.it. Daar vind je zeker een leuk verblijf voor een boerderij vakantie.

Laat een antwoord achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.