10x Daarom een stedentrip Berlijn met kinderen

0

In de zomer van 2017 was ik met mijn kinderen op stedentrip naar Berlijn. We huurden een bakfiets en reden door de stad. Ik deel mijn redenen waar een bezoek aan Berlijn met kinderen leuk is. 

Het was voor mij mijn derde bezoek aan Berlijn. Berlijn is een enorme stad, vol contrasten tussen oud en nieuw. Omdat Berlijn ontzettend groot is, is het goed om je vooraf te realiseren dat je lang niet alles kunt zien in een paar dagen. Daarnaast heeft Berlijn niet echt een centrum. De stad bestaat uit stadsdelen en het stadsdeel Mitte wordt vaak als centrum gezien.

Onderweg naar Berlijn met de trein
Onderweg naar Berlijn met de trein

Mijn redenen om Berlijn met kinderen nog eens te bezoeken

1. De speeltuinen

In de avond wandelden we een rondje om het hostel. In twee uur tijd (wandelen met kleine kids gaat niet snel en spelen duurt lang) vonden we drie grote speeltuinen. Zo’n formaat waar in Nederland vaak een speeltuinvereniging achter zit.

In Berlijn zijn heel erg veel speeltuinen en de meeste zijn vrij groot. Ideaal, wij gingen van speeltuin naar speeltuin en in de speeltuin kletste ik met andere ouders. -> na mijn uitwisselingsjaar in Zwitserland is Duits praten voor mij geen probleem.

Bekijk trouwens ook het overzicht van de 10 leukste speeltuinen in de stad, de indoor speeltuinen of het overzicht met alle speeltuinen in Berlijn.

Monbijoupark Berlijn met kids

2. De parken

Berlijn is een hele groene stad met heel veel parken. Volgens Berlijn-Blog (volg deze link voor leuke tips qua parken in Berlijn) bestaat 13% van de stad uit park, en dat is veel. De Tiergarten is met 210 hectare het grootste stadspark van Berlijn. Beklim de Siegesäule voor een goed uitzicht over dit park. Voor kids is de grote speeltuin leuk en ook kan je er varen.

Wij bereikten Berlijn per trein, dat was snel en goedkoop. Boek jouw tickets online!

Wij kwamen tijdens onze fietstocht door de stad heel veel leuke en kleinere parken tegen, vaak met een speeltuin. Waar ik graag heen wilde was Monbijoupark, een park met speeltuin, kinderbad en een leuk café aan het water waar je onder andere pizza koopt. Helaas begon het heel hard te regenen toen we onderweg waren naar dit park.

Een mooi park is trouwens ook het park bij Charlottenburg, dit is een slot met paleistuinen. Deze tuinen bezoek je gratis. Aan de overkant van de weg is een grote speeltuin.

3. De bezienswaardigheden

Berlijn stikt van de bezienswaardigheden. De Reichstag bezoeken is interessant. En vanwege de trappen extra interessant. Let op, je moet je wel vooraf aanmelden. Ik was hier jaren terug en ik vond het ontzettend leuk om naar boven te lopen en van het uitzicht te genieten. De Fernsehturm op Alexanderplatz is erg tof met de kids: vanaf grote hoogte kijk je over de stad uit. Dit deed ik toen ik met school in Berlijn was. Wij fietsten langs de Brandenburger Tor, een heel bekend gebouw met een plein waar de kids op kunnen spelen.

Bezienswaardigheden Berlijn met kinderen

4. De vriendelijke mensen

Het viel me echt op hoe vriendelijk de bewoners van Berlijn zijn. Ik werd regelmatig aangesproken toen ik op de fiets zat en in de speeltuinen zat ik gezellig te kletsen met locals. Prettig om te ervaren!

5. Betaalbaar

Berlijn is betaalbaar! Ik ging op de eerste avond uiteten met de kids bij een restaurantje in de straat van ons hostel. Voor twee hoofdgerechten en 5 drankjes betaalden we nog geen € 20, -. Ook in andere restaurantjes en cafés lagen de prijzen lager dan in Nederland.

6. Je fietst de stad door

De allerleukste manier om een stad te ontdekken vind ik om er doorheen te fietsen. Je bent dan snel bij je volgende doel en onderweg zie en ervaar je de stad. Wij hadden een bakfiets gehuurd en dat was helemaal top. Ik was zonder mijn man en met peuter en kleuter op stap, en vanwege de bakfiets had ik af en toe mijn handen vrij. Je spullen kunnen onder de bankjes, dus op een zonnige dag neem je de handdoeken voor een middagje zwembad gewoon mee. Daarnaast is Berlijn een ontzettend grote stad en doordat je er doorheen fietst zie je nog redelijk wat.

Berlijn met kids

7. Hoeveelheid kinderactiviteiten

Er is heel erg veel te doen in Berlijn met kinderen. Echt heel veel! Er zijn veel leuke kindvriendelijke musea, speeltuinen, zwembaden, Legoland, kindvriendelijke cafés, parken en meren. Of het nu regent of niet, je kan zo ontzettend veel doen met je kids!

8. Bereikbaarheid

Berlijn bereik je per vliegtuig, trein of auto. Wij gingen met de trein, in 6,5 uur ben je vanaf Amsterdam Centraal in Berlijn. Met het vliegtuig ben je er binnen anderhalf uur.

Berlijn per bakfiets ontdekken

9. Windsurfen op de meren

Buiten de drukte liggen een aantal grote meren en recreatiegebieden. Als mijn man de volgende keer meegaat naar Berlijn, dan stap ik zeker weten even op een surfplank. Voor de kids is het een leuke plek om even uit de drukte te zijn en om met water en zand te spelen.

Wij bereikten Berlijn per trein, dat was snel en goedkoop. Boek jouw tickets online!

10. De rondvaarten

Wij maakten een boottocht over de rivier de Spree. De volgende keer kies ik voor een boottocht van drie uur, het liefst een avondvaart. Deze vertrekken om 19.00. Het is zo’n leuke en ontspannen manier om meer van de stad te zien.

Wat zijn jouw tips voor Berlijn met kinderen?

café in Berlijn Mitte met kids

Laat een antwoord achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.