Digitale prentenboeken: Bereslim

0

Digitale prentenboeken: hier ben ik wel benieuwd naar. Op Twitter kom ik in contact met Bereslim. Ik lees een tweet over hun product, er wordt aangegeven dat wetenschappelijk is bewezen dat hun methode werkt. Mijn interesse was gewekt: wat doen ze, welke methode en wat voor onderzoek?

Direct ga ik naar de website van Bereslim. Hier lees ik het volgende: ‘Bereslim is dé aanbieder van pedagogisch verantwoorde computerspellen voor jonge kinderen. Bereslim is bedoeld voor kinderen van 3 tot 7 jaar én hun ouders en opvoeders.

Bereslim

Kinderen kunnen leuke en leerzame spelletjes doen en prachtige Digitale prentenboeken bekijken. De producten van Bereslim kunnen zowel thuis gebruikt worden als door scholen, peuterspeelzalen en bibliotheken’

Producten Bereslim

Er zijn drie producten: Bereslimme boeken, letters in beweging en samenslim. Bereslimme boeken zijn interactieve animatiefilms van bekende boeken, Digitale prentenboeken dus. Letters in beweging zijn korte spellen waarbij kinderen op speelse wijze kennis maken met klanken en de daaraangekoppelde tekens. Samenslim zijn spellen die kinderen spelenderwijs goed leergedrag stimuleren.

Leeftijd Bereslim

Wanneer is dit product geschikt? ‘De spellen van Bereslim zijn er voor kinderen, met name peuters en kleuters. De Bereslimme Boeken en spellen van Samenslim kunnen vanaf de leeftijd van drie jaar worden gebruikt. Door de prachtige verhalen en de oplopende moeilijkheidsgraad in de Digitale prentenboeken zijn de Bereslimme Boeken ook voor kinderen tot 7 jaar leuk en leerzaam.’

Wetenschap achter Bereslimme producten

Bereslim is ontwikkeld in samenwerking met de Universiteit Leiden en de Rijksuniversiteit Groningen. Inmiddels zijn er vijf wetenschappers naar aanleiding van onderzoek naar Bereslim gepromoveerd en in ieder onderzoek is de effectiviteit van het programma aangetoond: het is zo ontwikkeld dat er een interactie tussen het kind en de computer wordt uitgelokt.

Aanschaf Bereslimme Digitale prentenboeken

Voor mijn dochter (3 jr, 4 mnd) ben ik al een tijd op zoek naar een goede manier om haar te laten kennismaken met de computer. De meeste apps vallen tegen, de website van Bereslim trekt mij over de streep. Ik neem een jaarabonnement. Mijn dochter is net drie en de spellen zijn geschikt tot en met zeven jaar. Een maandabonnement kost € 5,95, een jaarabonnement € 65,45. Het maandabonnement is maandelijks opzegbaar.

Direct na aanschaf ontvang ik de inloggegevens. In plaats van inloggegevens kan je ook kiezen voor het onthouden van een IP-adres. Je hoeft dan niet in te loggen als je vanaf dat IP-adres op de website komt.

Inlog

Het menu bestaat uit zes onderdelen: home, spelen, resultaten, administratie, info&tips en help. Administratie en resultaten zijn voor mij niet relevant. Alleen mijn dochter maakt gebruik van het programma en ik zit erbij als ze aan de slag gaat. Voor scholen zijn deze onderdelen uiteraard wel van belang.

Onder tips vind je voorbeelden van spelletjes voor de lees- en taalontwikkeling, onder help de oplossing op mogelijke problemen met bijvoorbeeld automatisch inloggen. De omgeving van het programma is prima op orde!

Aan de slag

Als mijn dochter thuiskomt van de opvang vertel ik haar dat we een computerspel gaan spelen. Eerst eten, broertje naar bed en dan pak ik de laptop erbij. Ze vindt het spannend en heeft er veel zin in. Als we eindelijk (in de ogen van mijn dochter) kunnen beginnen, starten we met de Digitale prentenboeken. We nemen een boek van Kas. Het verhaal wordt verteld en er gebeurt wat op het scherm. Ze vindt het prachtig en bekijkt vervolgens nog een aantal boeken van Bereslim. En dan gaan we snel door naar de spelletjes!

Digitale prentenboeken

Letters in beweging

Letters in beweging gaat over het kennismaken met klanken en de tekens.Dit spel is gemaakt voor  kleuters die eind groep 1 zijn of aan het begin groep 2. Als je kind oefeningen als ‘in welk woord hoor je de K van koekje’ snapt, is dit spel te makkelijk.  Als je kind het alfabet nog niet kent of niet weet dat de letters onderdelen van woorden zijn, dan is dit spel een goede start!

Deze informatie had ik niet gelezen toen ik het spel aanschafte. Mijn dochter kraste met 2,5 jaar haar naam op papier. Wat me alsnog opvalt is dat mijn dochter het spel inderdaad al snapt, ze gaat er snel doorheen. Maar de manier waarop het spel is gemaakt interesseert haar wel! Ik zie dat dit programma een reactie uitlokt bij mijn peuter. Erg knap gedaan. In de avond doen we de ene helft van dit spel, de volgende ochtend rondt ze het spel af.

Samenslim gaat over het oplossen van ‘problemen’ die kinderen kennen uit het dagelijks leven. Op de eerste avond gaan we ook nog met dit onderdeel aan de gang. Er wordt verstoppertje gespeeld en je moet helpen zoeken. Er wordt een aanwijzing gegeven: achter de rode bank, onder de blauwe tafel of op de groene kast.

Voor mijn peuter is dit geen enkel probleem, kleuren benoemen doet ze sinds ze een jaar oud is. Wel merk ik wederom dat het spel goed aansluit bij haar belevingswereld. Ze doet enthousiast met de oefeningen mee en ergert zich er niet aan dat ze de opdrachten zonder moeite kan uitvoeren. Een goed gemaakt spel! Op een zeker moment kan ze overigens voorspellen wat de volgende verstop plek gaat zijn, ze heeft het spel erg goed door.

Conclusie Bereslim en Digitale prentenboeken

Een goed opgebouwd spel, waar kinderen (wetenschappelijk bewezen) van kunnen leren. Mijn dochter gaat razendsnel door het spel heen (ze lijkt te kunnen lezen, dit heeft ze al meerdere keren laten zien). Ik vraag Bereslim of ik in plaats van een jaarabonnement alsnog een maandabonnement kan afsluiten. Geen enkel probleem is het antwoord. Fijn!

Dit spel is een aanrader voor ouders met jonge kinderen (3 – 7) die interesse hebben in letters of op school bezig zijn met letters. De prijs is wat mij betreft fair: er zit veel werk in en je kind leert echt wat. Als mijn zoon oud genoeg is, neem ik voor hem ook een abonnement. De komende maanden blijf ik lid, al hebben we de spelletjes al doorlopen. Mijn dochter is gek op verstoppertje spelen en de prentenboeken die worden voorgelezen zijn interessant.

Vergelijkbare artikelen!
Leuke voorleesboeken en de leukste prentenboeken over reizen

Laat een antwoord achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.