Batavialand met kinderen | Review

0

Anouk en haar zoon (9 jaar) bezochten in de herfstvakantie Batavialand: een replicatie van de Batavia boot en een mooi (deels openlucht) museum. Anouk deelt hoe leuk het is om Batavialand met kinderen te bezoeken.

Batavialand is gevestigd in Lelystad, direct naast het outlet center. Een bezoek aan het museum combineer je eventueel met shoppen!

Batavialand met kinderen bezoeken

Shoppen is aan mijn zoon niet besteedt, dus wij hebben ons volledig gericht op Batavialand. Het duurde even tot we de officiële ingang vonden, dit komt omdat je er ook in het winkelcentrum een ingang is.

Voor de Batavia boot ligt een werf waar ze een waterschip bouwen. Kinderen mogen hier allerlei Oudhollandse spelletjes doen, zoals steltlopen. Er zijn een aantal werkplaatsen waar je een kijkje kan nemen, waaronder de smederij en tuigerij.

Batavialand
Geschiedenis van de Zuiderzee vanaf de IJstijd tot nu

De Batavia

De originele Batavia is, als onderdeel van de VOC, gebouwd in de 17e eeuw. Op zijn eerste reis richting Batavia is het schip vergaan voor de kust van Australië. In Australië is het wrak te zien, in een museum in Fremantle.

Vanaf 1985 is gewerkt aan de replicatie van de boot, onder andere met deelnemers aan een project voor werkloze jongeren. Tien jaar later werd de boot geopend, en nu mag je dus op de boot rondkijken tijdens een bezoek aan Batavialand.

Het schip is indrukwekkend, door de grootte, maar ook omdat je in de ‘krochten’ van het schip mag kijken. Op de verdieping waar je niet kan staan en waar vroeger de slaapplekken waren. Maar ook onder in het schip waar de vracht lag mag je kijken. Zo krijg je een indruk van hoe het leven op het schip was. Verder is het schip prachtig versierd en interessant om een kijkje te nemen op het dek.

Museum Batavialand

Aan de overkant van de werf, ligt het museum. Het museum en het schip liggen niet tegen elkaar aan. Het zou me niet verbazen als je denkt dat je na de bezichtiging van het schip en de werf alles al hebt gezien. En dat is zonde, wat het museum is zeer de moeite waard. Juist voor kinderen!

Bij binnenkomst zie je gelijk een grote open ruimte met een 60 meter lange cirkel waarin, geborduurd, de geschiedenis van de Zuiderzee vanaf de IJstijd tot nu wordt weergegeven. Een mooie manier om de geschiedenis te zien. Voor de kinderen is er een soort speurtocht.

De hoogtepunten voor ons in het museum Batavialand waren de archeologische vondsten en de poging om oude potten te ‘restaureren’ . In het watertheater heeft mijn zoon uitgebreid (met andere bezoekers) gespeeld. Je mag hier sluizen bedienen, dijkjes maken en water oppompen. Het ziet eruit als een water-speeltuin, maar ondertussen leer je hoe de polders gemaakt worden.

In een aangrenzende zaal kun je een scheepswrak bekijken van een ‘ventjager’, met een interessant verhaal hoe jaren naar dato met DNA techniek toch de identiteit een van de bemanningsleden achterhaald is.

Batavialand met kinderen, een aanrader?

Wij brachten een dagdeel door in Batavialand en we vonden het een heel tof uitje. De combinatie van de werf, het bezoeken van het schip en de activiteiten in het museum maakt het een heel divers en interactief bezoek. Zeker een aanrader om dit kindvriendelijke museum met het gezin te bezoeken.

De laatste tijd is er weer extra aandacht voor de Batavia, omdat er belangrijk onderhoud nodig is. Er zit houtrot en schimmel in het schip en om dat tegen te gaan, moet het schip op het land worden gerestaureerd.

Op de website van Batavialand staat alle informatie over een bezoek aan het museum en over de restauratie.

Meer lezen?
Lees over de leuke Orchideeën Hoeve
Doen in Edam met kinderen
Het PIT Veiligheidsmuseum in Almere
Eerder was Anouk bij Aviodrome

Batavialand met kinderen
Laat een antwoord achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.