Getest: Auswanderhaus met kinderen – Bremerhaven

Kindvriendelijk museum Duitsland

0

Nathalie was op een kindvriendelijke stedentrip in Bremerhaven. Tijdens deze trip zijn ze onder andere in het Auswanderhaus geweest. Een erg leuk museum voor het hele gezin. Nathalie deelt haar ervaringen in het Auswanderhaus met kinderen.

In 2005 is dit belevingsmuseum geopend. Het vertelt de verhalen van een deel van de ruim 7 miljoen emigranten die tussen 1830 en 1974 geëmigreerd zijn vanuit Bremerhaven. Zij emigreerden veelal naar de Verenigde Staten. Ook is een deel van het museum gewijd aan het verhalen van mensen die vanuit andere landen in Duitsland zijn komen wonen.

Auswanderhaus met kinderen

Bij de ingang kregen we alle vier een boarding pass. Met deze boarding pass konden we ieder het verhaal volgen van onze “eigen” emigrant. Ik was bijvoorbeeld Karl Otto Schulz die in 1910 is vertrokken uit Bremerhaven. Met deze pas kon je via audio alle stappen van de emigratie volgen tot aan de aankomst op Ellis Island in New York.

Het museum ziet er prachtig uit; je begint de reis aan de kade van Bremerhaven en stapt op het schip. Titanic is één van mijn favoriete films en voelde me – op het zinken na – een beetje een Titanic passagier. Op het schip zie en hoor je hoe het leven op zo’n schip geweest is. Ook leer je meer over het schip. Dit vonden onze jongens met name erg interessant. Ook kun je je verkleden als een passagier van het schip in de foto-hoek. Helaas houden de boys daar niet van, maar ik denk dat de meeste kinderen dat tof zullen vinden!

Aangekomen op Ellis Island wordt je onderworpen aan dezelfde vragen als de emigranten destijds om te bepalen of je de Verenigde Staten in mag. Hier is ook een leuk spelletje van te maken. Alles is zo mooi nagemaakt in het museum dat je je ook echt waant in die tijd en door de verhalen is het makkelijker je te verplaatsen in hoe het toen geweest moet zijn. Tenslotte komen we aan in de Verenigde Staten en hoor je hoe het je emigrant vergaan is. Allemaal erg bijzondere verhalen!

Het volgende deel ging over de verhalen van mensen die vanuit andere landen naar Duitsland zijn gekomen. Ook hier weer een persoonlijke boarding pass met je “eigen” verhaal. De setting van dit deel van een museum was de 60’s en 70’s. Ook weer heel mooi gemaakt met een kapsalon en andere winkels. Daarnaast kon je (korte) films bekijken in de bioscoop die gingen over immigratieverhalen.

Tentoonstelling

Tenslotte was er nog een tentoonstelling over de muziek van met name het begin van de vorige eeuw. Door aan een touwtje in het plafond te trekken werd de muziek in de ruimte gespeeld. Hier konden de heren even lekker op dansen (mars- en jazzmuziek). Ook hingen er brieven aan de muur. Dit was echte correspondentie uit die tijd tussen bijvoorbeeld een geëmigreerde zoon naar zijn ouders in Duitsland. Ik heb menig brief moeten voorlezen! (en vertalen dus..)

Onze ervaringen in het Auswanderhaus met kinderen

Wij hebben dit museum bezocht met 2 jongens van 5 en 7 jaar die erg veel energie hebben. Daarnaast is de audio in het Duits of Engels. Dit maakt het voor de kinderen zelf lastig om te volgen en zul je ze zelf moeten meenemen in het verhaal. Bij onze vijfjarige lukte dat beter dan bij de zevenjarige. Het hangt dus echt van je kind af of dit een geschikt museum is voor jouw gezin.

Ook de oudste vond het zeker interessant maar gaf mij niet de tijd om de verhalen te volgen. En dat was voor mij weer jammer. Zijn de kinderen wat ouder en hebben ze was interesse in geschiedenis (en ze verstaan Engels of Duits) dan is het zeker een aanrader. Bij jongere kinderen is het bij deze kinderactiviteit in Bremerhaven echt aan de ouders om het interessant(er) te maken voor de kinderen.

Meer lezen?
Dit doe je in Bremerhaven met kids
Een stedentrip Bremen met kinderen

Laat een antwoord achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.