5x Attica met kinderen – Uitjes Griekenland

0

Sigrid mocht op uitnodiging van het Grieks Verkeersbureau een bezoek brengen aan Attica. Hoe leuk Attica met kinderen is deelt zij in deze blog.

Attica is een Griekse regio (een provincie), waar het departement Athene ook onder valt. En die stad stond al een tijd op mijn bucketlist vanwege de immens populaire Acropolis. En met mijn zwak voor de Griekse geschiedenis, kon ik niets anders dan enthousiast reageren op deze uitnodiging van het Grieks Verkeersbureau.

Regio Attica met kinderen bezoeken

Hoofdstad van de regio Attica is Athene en de regio is daarmee ook het historische hart van Griekenland: hier ligt zoveel historie. Denk aan alle Romeinen en de Olympische Spelen, ik noem maar wat! De geschiedenis van Attica gaat heel ver terug, zelfs tot Steentijd. Het land was toen verdeeld in verschillende vorstendommen en na het jaar 1000 voor Christus, sloten zij zich aan tot een politieke eenheid onder leiding van Athene.

Eleusis

En wie kent Zeus niet? Hij liet ooit zijn hoofd opensplijten en daar kwam toen Pallas Athena, godin van de wijsheid en de strijd, tevoorschijn. De hoofdstad van Griekenland werd toen naar haar vernoemd. Door de eeuwen heen is de macht van Athene niet altijd het grootst geweest, maar altijd wel duidelijk aanwezig. Uiteindelijk ontstond hier de democratie.

Attica is een driehoekig schiereiland dat uitsteekt in de Egeïsche Zee. Het gebied rond Athene wordt ook wel de Atheense Rivièra genoemd. Er zijn namelijk kilometers strand in dit gebied. Heerlijk om cultuur te combineren met historie tijdens je vakantie in Attica met kinderen.

Bezoek aan Athene met kinderen

Na aankomst op het vliegveld in Athene gaan we gelijk door naar de Akropolis. De meeste mensen denken dat de Akropolis het monument is wat boven Athene uitsteekt. Maar het is niet het monument dat zo heet, maar de 156 meter hoge berg! – Athene verken je gemakkelijk met de hop on hop off tour.

De Akropolis vormde vroeger het centrum van Athene en was een heilige berg die helemaal gewijd was aan de Godin Athena. Op deze berg staan verschillende monumenten en de allerbekendste is natuurlijk het Parthenon. Deze werd gebouwd voor Athene Parthenos, de beschermgodin van de stad Athene. (tickets kopen)

De geschiedenis van dit enorme bouwwerk is té uitgebreid om zo even op te schrijven, maar het is zeker de moeite waard om je in te verdiepen als je naar Athene gaat.

Parthenon

Je zal dan echt het Parthenon moeten bezoeken, want deze overslaan tijdens je verblijf in Athene, is net zoiets als naar Amsterdam gaan, maar De Dam overslaan. Dat kan dus niet. Het Parthenon is groot, heel erg groot! Acht enorme zuilen vormen de voorkant en de zijkant van dit grote monument.

Bij het bezoek aan de Akropolis kwam de regen echt met bakken uit de hemel, wat ontzettend jammer was. Het is een kleine wandeling naar boven, maar door de regen werd het marmer waar je overheen moet lopen, spiegelglad. Met zeiknat haar even een foto maken alsof er niets aan de hand is. Je kan natuurlijk niet naar huis zonder deze bijzondere plek vast gelegd te hebben. De route naar boven is prima te doen met kinderen, tenzij ze nog in de kinderwagen zitten. Ik raad je dan aan om kinderdrager mee te nemen.

Tot slot nog één leuk weetje over de stad: er mag niet hoger gebouwd worden dan de Acropolis berg. Zo blijft de trots van Athene, het Parthenon, ten alle tijden zichtbaar vanaf elke kant. En terecht!

Helemaal beneden de Acropolis ligt een leuke, drukke, gezellige boulevard. Hier kunnen kinderen zich vermaken door bij de verschillende kraampjes een leuk souvenir te kopen. Zo kocht ik voor mijn dochter een ketting met haar naam in het Grieks. Ook zijn er straatmuzikanten die een klein centje willen bijverdienen door op te treden.

Eleusis

Tijdens een van de dagen in Attica met kinderen bezoeken we Eleusis, zo’n 20 kilometer ten noordwesten van Athene. Dit is wederom een indrukwekkend Grieks Romeins staaltje geschiedenis, weliswaar niet heel interessant voor kinderen.

Zij zullen deze plaats zien als één groot klimparadijs, want de brokken (die overigens groter zijn dan ik) liggen overal. Maar eraan komen is uit den boze! Maar ik wil de tip toch wel even delen want misschien ga je niet met je gezin ooit naar Athene, maar met een stel vriendinnen.

Eleusis brengt een mythe met zich mee. Demeter, de Godin van het graan en de landbouw, is ontroostbaar nadat haar dochter Persephone is ontvoerd. Als Demeter even gaat uitrusten tijdens haar zoektocht ontmoet ze een herdersgezin en deze vangt haar op. Als dank leert Demeter deze familie hoe ze het land moeten bewerken en hoe ze het graan moeten verbouwen.

Ook gaf Demeter de boodschap dat deze familie deze kennis door moest geven en er moest een heiligdom voor haar gesticht worden. Het verhaal gaat nog iets verder, en gedurende de geschiedenis is deze plek een plaats geweest voor pelgrims die een festival bezochten. Men mocht niets hierover vertellen tegen mensen die niet voor deze pelgrimstocht waren uitgenodigd. Deed je dat toch, dan kwam je nooit meer thuis.

En daar sta je dan als oer-Hollandse dame, gekomen met het vliegtuig. Is toch vreemd dat er ontelbaar veel jaar geleden zo’n enorme happening plaats vond met alle gevolgen van dien? Dan voel je toch ineens héél klein.

Stravos Kiarchos Foundation Culturel Centre

Ook bezochten we het SFNCC. De afkorting staat voor Stravos Kiarchos Foundation Culturel Centre. Het is een hypermodern gebouw, een cultureel centrum, en misschien niet het eerste dat je met kinderen zou bezoeken. Maar bovenop het gebouw heb je een geweldig uitzicht en kunnen kinderen met verrekijkers onder andere het Parthenon opzoeken. En je komt er door in en glazen lift te stappen. Abeltje is er niets bij.

De onderliggende daken zijn bedekt met mos- en grassoorten en is fascinerend om te zien. Helemaal onderaan ligt een prachtig park, waar het heerlijk is om door heen te struinen. Haal van tevoren wat broodjes bij de omliggende winkeltjes en houd een picknick in dit park. Rond het park staan een flink aantal mobiele koffietentjes dus snel een koffie halen en genieten in de rust van het park.

In het gebouw zelf zit o.a. de nationale opera en de nationale bibliotheek. Ik houd enorm van architectuur en genoot van dit gebouw. En ik ging even de bibliotheek in om te zien hoe de combinatie van boeken en een gloednieuw gebouw is gemaakt. Werkelijk prachtig en enorm inspirerend.

De wijk Koukaki

De laatste dag in Attica met kinderen bezoeken we de wijk Koukaki. Koukaki staat bekend als hip and happening. Er zijn hier veel koffietentjes en eettentjes te vinden die je eigenlijk allemaal wel wilt proberen. De wijk heeft veel street-art en de vele huizen stralen allemaal een ander soort bouwstijl uit.

Je kan hier uren straatje in, straatje uit en elke keer zie je weer iets nieuws. Ga ook zeker de Filopappou-heuvel op. Deze ligt aan de rand van de wijk Koukaki. Het is een leuke klim door een bos maar je wordt beloond met het meest spectaculaire uitzicht dat er maar is: de Acropolis heuvel.

Filopappou-heuvel

Daar waar het rond de Acropolis krioelt van de toeristen, op deze heuvel ben je alleen op de wereld. Een parel van een plek dus! Ik kreeg een brok in mijn keel bij het zien van dit prachtige uitzicht: het Parthenon in al haar kracht en glorie zonder al die drukte en dan nog altijd zó dichtbij. Kippenvel!

Lees al onze tips voor Athene met kinderen

Poros met kinderen

De volgende stop in Attica met kinderen is een eiland. We gaan met de taxi vanuit Athene naar Galatas. Daar vertrekt elk half uur een hele grote boot, een pont. Deze brengt je in een mum van tijd naar het eiland Poros, het eiland met de “nauwe zeestraat” oftewel Poros. Ook gaan er elke 10 minuten kleine bootjes naar de overkant. Beide kosten maar € 1, -. (Boek online een boottocht naar Aegina, Poros en Hydra)

Kinderen zullen het geweldig vinden om met de grote boot naar het eiland te varen. Op de balustrade van de boot kijken naar de grote golven die de motor achter zich laat. Uiteraard de kinderen niet uit het oog verliezen!

Niets geeft mij meer een vakantiegevoel dan met een boot het vaste land verlaten en varen naar een eiland waar je de weerslag van de zon ziet verschijnen tegen de prachtige groene heuvels. Heerlijk om dit te ervaren op weg naar Poros!

Zo’n 5000 bewoners genieten van dit typisch Griekse eiland met witte huisjes, veel blauwe accenten en prachtige lange boulevards. Ideaal voor kinderwagens.

Struinen over Poros

Heerlijk struinen over het eiland is hier een must, dat zie je gelijk al vanaf de boot. Maar dan is een draagdoek voor de allerkleinsten wel nodig. Achter de boulevard gaan namelijk alleen maar nauwe trappetjes en steegjes schuil.

Poros stad staat overigens op de lijst van beschermd erfgoed in Griekenland en als je het gezien, gevoeld en geproefd hebt, snap je wel waarom: Poros is een bijzondere plek!

Odyssey Poros

Wij werden opgewacht door Katerina Sakelliou. Een Griekse, maar getrouwd met een Nederlander. Samen met haar dochter runt zij Odyssey Poros, de plek waar ik voor één nacht mocht verblijven.

Een aanrader, want het complex en de suites geven je het gevoel dat je op de set van de film Mamma Mia bent beland. Ik moest me inhouden om niet te gaan zingen, want de patio waar alle suites op uitkomen met hun terracotta kleurige trappen en in de zomer een zee aan bloemen, zorgde ervoor dat het lied Voulez-Vous enorm kwam opborrelen. Dit lied speelt in de film af op een patio af en dat had maar zo deze patio kunnen zijn. Wat een fantastische locatie!

De appartementen en kamers zijn dit jaar gerenoveerd en VT Wonen zou er eens langs moeten gaan. Elk appartement of kamer heeft een eigen stijl en stralen zoveel liefde uit.

Katarina staat zelf in de keuken en alles wordt hier met verse producten bereidt. Je kan er zelfs een kookworkshop volgen. Katarina is een bevlogen vrouw met passie voor heerlijk eten en dat bereidt ze met al haar liefde voor je klaar en dat proef je. Katarina en haar familie en personeel laten je voelen dat je deel uitmaakt van de familie en ze willen alles met je delen. En volgens mij is dat nou nét waar het in de Griekse Cultuur om draait: het samen zijn.

Klokkentoren

Er is één hoogtepunt op het eiland Poros, letterlijke maar ook het figuurlijke, namelijk de klokkentoren die boven op de top van het eiland staat. De toren zelf is niet bijzonder, al kan je er wel door een glazen deur naar het klokkenspel kijken, maar de wandeling er naar toe maakt het bijzonder. 

Door smalle straatjes en langs de vele witte huisjes die prachtig versierd zijn met onder andere citrusbomen en veel bloemen loop je naar boven. Prima te doen met kinderen die al zelf goed kunnen lopen, maar met kleine baby’s of kinderen wordt het moeilijker omdat het stijl is.

Onderweg passeer je héél veel kleine kerkjes. Op het eiland zijn er 152 kerkjes en kapellen. In elk kerkje of kapelletje brandt van ’s ochtends tot ’s avonds een kaarsje, aangestoken door een buurtbewoner.

Patisserie Glykisma

Vanaf de top heb je een wijds uitzicht over Poros stad en de tegenover liggende kust van Peloponessos. Prachtig! En helemaal als de zon ondergaat.

Attica met kinderen

Loop tijdens je wandeling ook even langs Patisserie Glykisma. Een kleine bakkerij in een romantisch straatje waar enorm lekkere en verse Baklava wordt verkocht. Buiten ruik je de heerlijke aroma’s al. De etalage zal je overhalen om echt even dit winkeltje in te gaan om verse Baklava te kopen.

Patisserie Glyskisma staat bekend om haar dagelijks vers gemaakte producten, zowel bij toeristen als bij bewoners van het eiland. Neem ook even een kijkje bij de muur tegenover de bakkerij. Er is daar een boekenkast waar je boeken kan ruilen. De toeristen uit de vele verschillende landen, hebben daar het woord bibliotheek in hun moedertaal mogen opschrijven. En laat zelf een boek achter met daarin een persoonlijke boodschap!

Piraeus

De volgende morgen stappen we op de fast ferry naar Piraeus. Deze vertrekt op vaste tijden en reserveren is zeker aan te raden. Piraeus bereik je in een klein uurtje en is de grootste haven van Griekenland. Je kinderen zullen hun ogen uitkijken bij het zien van de enorm grote schepen.

Het is dus niet een idyllische aankomst maar wél één die je kinderen niet snel zullen vergeten. Athene ligt op zo’n 12 kilometer afstand van deze haven.

Attica met kinderen, een aanrader

Het bezoek aan Attica was kort en druk. Ik heb meer gezien dan hierboven beschreven, maar niet alles was even kindvriendelijk. Al heb ik als single moeder wel altijd het motto dat alles haalbaar is met kinderen. Ik zou zeker hier naar toe zijn gegaan met mijn dochter maar wel in een versnelling lager.

Athene is een niet zo hele grote stad, overzichtelijk en in 2 dagen heb je de stad zeker gezien. Het grote voordeel van de Athene is vooral de ligging. Centraal en vanaf hier heb je de mogelijkheid om de omliggende eilanden te bezoeken. Dat zou ik je zeker aanraden. Wij bezochten Poros, maar vanuit Athene bereik je ook heel veel andere Griekse eilanden. Een klein eiland dat wij ook aanraden is Skyros.

Maak een combinatie tijdens je reis en ontdek op deze manier Griekenland want dit is een land met eindeloos veel mogelijkheden. Ik ben hier in elk geval nog niet uitgekeken, ik kom terug.

Praktische info Attica met kinderen

Rondreizen en overnachten

De regio Attica met kinderen bezoeken raden wij zeker aan. Startpunt is vrijwel altijd Athene. Bekijk de mogelijkheden om te overnachten in Athene en aan de kust.

Het eiland Poros is heerlijk om te bezoeken, vanuit Athene is dit makkelijk te bereiken. Bekijk de mogelijkheden om te overnachten.

Bereikbaarheid

Athene ligt in het zuiden van Europa en erheen vliegen is de snelste optie. Wij vlogen met Alitalia, met tussenstop in Milaan, naar Athene. Boek je tickets op tijd zodat je rechtstreeks vliegt.

In opdracht van het Grieks Verkeersbureau schreef ik ook deze blog.

Laat een antwoord achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.