Amsterdamse waterleidingduinen, wandeling met kids

0

Op een mooie zomerse zondag stelde mijn man voor om een stuk te gaan wandelen met de kinderen. Ik kwam op de wandelzoekpagina terecht en daar vond ik een wandeling van een kilometer of acht in de omgeving van Haarlem. Prima! Bij aankomst kwamen we erachter dat de wandeling door de Amsterdamse Waterleidingduinen loopt. Gaaf! We gaan op pad, eindigen bij Pannenkoekenrestaurant De Oase en ik neem jullie mee.

De Amsterdamse Waterleidingduinen liggen tussen de kustplaatsen Zandvoort en Noordwijk in. Het gebied is 3400 ha groot. Twee derde van het drinkwater voor Amsterdam wordt hier voorgezuiverd. Ideaal is dat het gebied exclusief toegankelijk is voor wandelaars. Ook mag je buiten de paden komen!

Er zijn verschillende ingangen: Ingang Zandvoortselaan in Zandvoort, Ingang Oranjekom/Oase in Vogelenzang, Ingang Panneland in Vogelenzang en Ingang De Zilk in De Zilk.

Amsterdamse Waterleidingduinen

In dit natuurgebied wonen veel damherten. Wij lazen dat je ze vooral ziet bij zonsopgang en -ondergang. Wij wandelen rond een uur of drie weg bij de ingang bij pannenkoekenhuis De Oase. Als je dat pad volgt is er na een paar honderd meter een houten vlonderpad. Aan het eind hiervan weken wij van de gewone route af. Toen kwamen wij al snel damherten tegen. Hele groepen, baby’s en soms kwamen ze rennend voorbij. Een erg mooi gezicht!

Het gebied is sowieso waanzinnig mooi, dat dit in Nederland ligt! Omdat je buiten de paden mag komen voelt het haast als een wandeling door de bergen. Echt de moeite waard.

img_20160911_164656

Uitzicht vanaf de duinen naar Zandvoort

De route die wij volgden door de Amsterdamse waterleidingduinen kwam langs de twee hoogste duinen. Vanaf deze duinen heb je een erg mooi uitzicht waarbij je zelfs een stukje zee bij Zandvoort meeneemt! Het mooie is dat je buiten de normale routes mag lopen, waardoor je hele lange stukken niemand tegenkomt.

De kinderen werden ook erg blij van de bunkers en de zandvlakken! Wij zijn een hele tijd bij de bunkers gebleven. De volgende keer dat we gaan (het gebied is echt de moeite waard om nog eens heen te gaan) vertrekken wij vroeger zodat we meer tijd hebben om te genieten en te wandelen met de kinderen.

Amsterdamse waterleidingduinen

Pannenkoekenrestaurant De Oase

Bij de ingang van de Amsterdamse Waterleidingduinen zit pannenkoekenhuis De Oase. Hier eet je pannenkoeken, daarnaast staan er een aantal andere dingen op de kaart. Het leuke is dat er voor de kinderen een vrij grote speeltuin is. Zodat je als ouder ook even rustig kan zitten.

Amsterdamse Waterleidingduinen, Ingang Zandvoortselaan

Een aantal jaar later ben ik nog eens met mijn zoon bij dit natuurgebied, dan vanaf Center Parcs Zandvoort. Wij fietsen naar de ingang bij de Zandvoortselaand. Daar zetten we de fietsen neer, kopen een kaartje en wandelen door het gebied. Vlakbij de ingang staat een informatiebord met routes. Deze volg je aan de hand van gekleurde paaltjes.

Wij zitten daarna nog even bij DUNE aan de duinrand, een restaurant met terras en leuke speeltuin!

Lees ook onze tips voor duinwandelingen in Noord-Holland

Laat een antwoord achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.