Wenen met kinderen | 15x uitjes

Is een stedentrip Wenen een aanrader? Van de zomer was ik met mijn twee kinderen met de trein op vakantie en een van onze stops was in Wenen, de hoofdstad van Oostenrijk. Na deze stad een aantal dagen verkend te hebben zijn wij fan. Daarom lees je hier tips voor wat je kan doen in Wenen met kinderen!

Ieder jaar ga ik alleen met de kinderen op reis, Johan blijft dan thuis. Waar het begon met kamperen in Nederland, is het langzamerhand gegroeid tot iets groots. Dit jaar maakten we er een klein Interrail avontuur van. Vorig jaar waren we in Rouen en het jaar daarvoor gingen we naar Berlijn. Op Interrail en dan onder andere naar Wenen met kinderen, hoe tof is dat? Dat hebben we ervaren! Een stedentrip Wenen werd het dus dit jaar, een keuze waar we zeker geen spijt van hebben. Dit zijn mijn ervaringen en onze beste tips voor deze kindvriendelijke stad.

  • Van een lezer die onlangs in Wenen was komen de volgende twee tips voor kinderactiviteiten in de stad. De eerste tip is het Techniek museum, hier kun je een hele dag voor uittrekken. De tweede tip is zwemmen in Thermen Wien. Dit zwembad heeft zowel binnen- als buitenbaden, met leuke glijbanen.
uitzichtpunt Wenen

Stedentrip Wenen met kinderen | Bezienswaardigheden

Wenen staat vol met prachtige bezienswaardigheden. Ik deel een aantal tips voor mooie bezienswaardigheden in Wenen. Schloss Schƶnbrunn hoort natuurlijk bij de bezienswaardigheden maar omdat er zoveel leuke kinderactiviteiten zijn heb ik deze onder het kopje “kinderactiviteiten in Wenen” gezet.

Slot Belvedere

De eerste bezienswaardigheid die we in Wenen tegenkwamen was Slot Belvedere. Dit slot ligt in het centrum van de stad en het bestaat uit twee gebouwen (Unteres en Oberes Belvedere). Ook de tuin is een bezoek waard. Nu las ik toen ik in Wenen met kinderen was dat het Slot Belvedere ook speciaal voor kinderen geschikt is, met workshops voor kids. Op deze website lees je meer over dezeĀ kindertours met creatieve workshops in het kinderatelier (vertaal eventueel in het Nederlands).

Sacher Hotel

Sacher Torte

Je kan eigenlijk niet naar Wenen met kinderen gaan en dan geen Sacher Torte eten. Wij gingen naar dƩ aangewezen plek: Hotel Sacher. In het cafƩ eet je Sacher Torte. Het is een prachtig, chique ingericht cafƩ, maar ook mijn jonge kinderen waren welkom. De bediening was erg vriendelijk en gaf me ontzettend veel tips voor een bezoek aan de stad.

De taart is heerlijk, de prijzen zijn heel hoog. Voor drie drankjes en twee stukken taart waren we meer geld kwijt dan voor het avondeten.

uitzichtpunten Wenen

Uitzichtpunten Wenen

In Wenen zijn er diverse mogelijkheden om over de stad uit te kijken. Wij kozen ervoor om naar de Kahlenberg Hill te gaan: dit ligt in het wijn- en heuvelgebied net buiten de stad. Hier kwamen we langs de met de Hop On bus.

Daarnaast genoten we ook vanuit de dierentuin van een mooi uitzicht op de stad. Wandel daarvoor naar het bomenpad. Je wandelt hier tussen/boven de bomen en op een aantal plekken heb je goed zicht op de stad.

  • Ook kan je ervoor kiezen om in het bekend reuzenrad te stappen voor een mooi uitzicht op de stad.
  • Een bezienswaardigheid in Wenen en een uitzichtpunt: kathedraal de Stephansdom. Toegang tot de kathedraal is gratis. Wil je naar het uitzichtpunt, dan betaal je wel. Je klimt de 343 treden op naar de toren, voor een uitzicht over de stad. Daarna kan je met een glazen lift naar het uitkijkdeck.Ā 
  • Laatste tip voor de uitzichtpunten in Wenen: de Donauturm. Dit gebouw is het hoogste gebouw in de stad en je ziet het vanuit vrijwel iedere plek in Wenen. Op 150 meter hoogte kan je vanaf het platform uitkijken over de stad en de omgeving, 10 meter hoger zit een cafĆ©.
uitzicht op Wenen vanuit de dierentuin
Uitzicht op Wenen vanuit de dierentuin

Hundertwasserhaus

Het Hundertwasserhaus met kinderen bezoeken is zeker een aanrader, ook dit is weer een bezienswaardigheid en een kinderactiviteit in Wenen. Dit huis is een bijzonder vormgegeven huis, met veel kleurrijke mozaĆÆek. In de tuin zit je bijzonder goed op het terras, in de schaduw.

Binnen is er een museum. Mijn kinderen houden van kunst en vonden het leuk om in het kleine museum rond te lopen. Houd je niet zo van kunst, dan zou ik een bezoek overslaan en enkel naar de tuin en het huis kijken.

Hundertwasserhaus met kinderen
Hundertwasserhaus

Kinderactiviteiten Wenen

In Wenen zijn zoveel leuke kinderactiviteiten. Ik deel een overzicht van een aantal toffe, maar er zijn natuurlijk zoveel meer dingen om te doen. Mis jij kinderactiviteiten in Wenen in dit overzicht? Laat het me weten, dan zet ik jouw tips erbij.

Vlindertuin

Als je kinderen gek zijn op vlinders, en het is niet al te warm (dan loopt de temperatuur binnen ook op), dan is de vlindertuin een leuk uitje. De kas is niet al te groot. Wij kregen van de bediening van Sacher cafƩ te horen dat het met 30+ graden niet zo leuk was om heen te gaan, maar dat het wel een leuke tip is voor gezinnen.

Aquarium / Haus des Meeres

Nog zo’n binnenactiviteit die mijn kinderen graag wilden doen maar die vanwege de temperaturen werd afgeraden door de locals: een bezoek aan het Haus des Meeres. Een aquarium waar je daarnaast ook onder andere slangen en aapjes ziet. Vanaf de bovenste verdieping geniet je van een prachtig uitzicht over de stad. Met kinderen ben je hier zo een paar uur zoet.

Schƶnbrunn met kinderen

Tiergarten Schƶnbrunn

En Schƶnnbrunn is natuurlijk een van de bezienswaardigheden van Wenen. Ik kies ervoor om deze bij de kinderactiviteiten in Wenen te zetten, omdat wij er een hele dag doorbrachten. En aan een hele dag hadden we eigenlijk niet voldoende om hier alles te doen wat we wilden. Zo zijn de enorme tuinen op zich al een aanrader om doorheen te lopen, en natuurlijk om naar het paleis te kijken.

dierentuin Schƶnbrunn

Zoon mocht kiezen wat we op deze dag gingen doen. En als hij mag kiezen, dan gaat het zeker weten richting de dieren. Bij de dierentuin in Wenen zit je dan zeker goed, wat een groot park is dit! Aan een dagdeel heb je met (jonge) kinderen eigenlijk niet genoeg. Omdat ik nog wat meer van Schƶnbrunn wilde zien zijn we rond half vier uit de dierentuin gegaan. Ik denk dat we zeker nog 2 uur nodig hadden gehad om de hele dierentuin te zien.

Met de Vienna Card krijg je korting op de entree. Voor mijn jongste van 5 jaar betaalde ik geen toegang. Ik werd gewaarschuwd voor lange rijen, toen wij er waren was er geen rij.

doolhof Schƶnbrunn

Doolhof Schƶnbrunn

Nadat we uit dierentuin kwamen liepen we tegen het doolhof aan. De kinderen hadden het voor het zeggen vandaag en ze wilden liever naar het doolhof dan naar het kindermuseum. Het doolhof bestaat uit drie afzonderlijke doolhoven, waarvan de eerste (foto hierboven) veruit het leukst is. In deze doolhof is het echt even speuren, net als de doolhof die we vonden op een landgoed in Soest. De andere twee doolhoven vond ik een stuk minder leuk, bijna saai. Mijn kinderen waren er wel blij mee.

Het leukst bij de doolhoven vonden ze de grote speeltuin, daar hebben ze een hele tijd met Nederlandse kinderen gespeeld.

schƶnbrunn treintje

Verder doen in Schƶnnbrunn

Schƶnbrunn is een enorm gebied waar veel meer te doen is dan wij op een warme, zomerse dag deden. Leuk om met de kinderen te doen is het Schƶnbrunn Childern’s museum bezoeken. Hier kunnen je kids zich onder andere verkleden. Mijn kinderen hadden er echt geen zin in, totdat het sluitingstijd was geweest. Toen wilden ze opeens wel graag naar binnen.

Daarnaast is er een groot Palmenhaus en je kan naar het Desert House. Hier zie je onder andere reptielen. Wij liepen wel naar binnen maar ik vond de dierentuin voldoende dieren voor een dag. Ook rijd er door Schƶnbrunn een toeristentreintje. Voor een paar euro word je door het park gereden langs de belangrijkste bezienswaardigheden.

Palmenhaus Wenen

Kahlenberg Hill

Dan gaat het naar Kahlenberg Hill, als ik het goed begrijp is dit een van de oostelijke uitlopers van de Alpen. Wij namen de bus, als je er zin in hebt kan je ook naar boven wandelen. De Kahlenberg Hill noemde ik al bij de uitzichtpunten in Wenen. Maar deze plek is zoveel meer dan een uitzichtpunt, het is absoluut een van de leuke kinderactiviteiten in Wenen. Er is hier namelijk een hoop te doen. Wij aten bij het zelfbedieningsrestaurant ijsjes en broodjes, met het mooie uitzicht op de stad. Daarna liepen we even rond. Er was meer te doen, maar de kinderen wilden zwemmen en daarvoor moesten we de stad door met de bussen.

Zo is er hier het Waldseilpark Kahlenberg, een klimpark. Met allerlei touwconstructies en andere uitdagingen klim je tot een maximale hoogte van 20 meter. Daarnaast vind je op een paar minuten lopen van de bushalte de Stefanie Warte (uitkijktoren) en de Kahlenberg-zender.

Ook is er hier een kinderboerderij, Landgut Wien Cobenzl. Een leuke plek om met jonge kinderen een kijkje te nemen. Vanwege onze zwemplannen, en omdat we de volgende dag naar de dierentuin gingen, zijn we er niet heengegaan,

Kahlenberg Hill
Kahlenberg Hill

Huur een bootje

Wij namen de bus vanaf Kahlenberg, slingerden door de stad, stapten tussendoor uit bij het Hundertwasserhaus, en eindigden bij de Alte Donau. Om te zwemmen. Toen kwamen wij iets tegen wat ik nu even zie als “typisch Weens”. Je kan namelijk overal bij de Alte Donau in een bootje stappen. Deze zijn vanaf een uur te huur en het zag er heel leuk uit. Ook zijn er waterfietsen te huur.

zwemmen in Wenen Alte Donau

Zwemmen in Wenen met kinderen

Toen wij in de stad waren was het boven de 30 graden. Als je dan leest dat er overal opties zijn om te gaan zwemmen, dan kan je die kans niet laten liggen. Wij kozen ervoor om een zwemstrandje bij de Alte Donau op te zoeken. Met de metro ben je vanaf Hauptbahnhof in een minuut of 15 bij de halte aan de Alte Donau. Dit is veel sneller en makkelijker dan met de Hop On Hop Off bus.

  • Als je via deze link kijkt op Google Maps dan zie je allerlei opties, ik kan het zwemstrand waar wij waren niet vinden. Bij ons was er een kiezelstrand en er stonden wat toestellen in het water. De entree was heel laag, een paar euro in totaal. Er zijn ook opties met zwemstrand en een zwembad.
  • Wil je zwemmen in een zwembad als je in Wenen met kinderen bent, dan staat er op deze website een overzicht van alle zwembaden in Wenen.
Prater kermis Wenen

Kermis Prater

In Wenen heb je een grote, permanente kermis. Wij kwamen erlangs met de bus, toen we op weg waren naar het zwemmen in de Alte Donau. Ik had de kinderen een paar keer gevraagd of ze in het reuzenrad wilden, maar ze hadden er geen zin in. Toen ze de achtbanen zagen werden ze wat enthousiaster, maar zwemmen had de voorkeur.

Hier vind je ook het beroemde reuzenrad, Ć©Ć©n van de meest bezochte attracties van Wenen.

Madame Tussauds

Het wassenbeeldenmuseum Madame Tussauds is ook leuk om te bezoeken tijdens een stedentrip Wenen met kind. Je kan hierĀ ruim 90 levensechte wassenbeelden van dichtbij zien! Ontmoet al je favoriete popsterren en zing een duet. Er zijn diverse interactieve activiteiten, waaronder virtual reality met skispringer Stefan Kraft en de Bergdoktor. Of stap in een 5D-ervaringswereld en word onderdeel van Oostenrijk tijdens het regentschap van Sisi.

reuzenrad Wenen

Musea in Wenen met kinderen

In Wenen met kinderen kun je heel wat leuke musea bezoeken. Ik deel een aantal tips voor kindvriendelijke musea in Wenen.

Echt op kinderen gericht is hetĀ Zoom Kindermuseum.Ā Dit is geschikt voor kids van alle leeftijden. Met een tentoonstelling voor oudere kids, workshops en de Zoom Ozean voor peuters. In de Zoom Ozean kunnen de kinderen glijden en spelen. Bezoek ook de fijne tuin bij dit museum

Het Natuurhistorisch museum stond hoog op onze lijst, met een prachtige collectie van dino’s tot giraffen. Eerder in deze uitgebreide blog over Wenen met kinderen noemde ik al de mogelijkheden in het Belvedere voor kinderen. Ook heb ik het Kindermuseum in Schƶnbrunn al genoemd, wat mij echt leuk leek om te bezoeken.

Wat meer een Instagram museum, dus zeker leuk voor tieners, is het 3D PicArt Museum Vienna. Wellicht redelijk vergelijkbaar is het Museum of Illusions.

Parken in Wenen met kinderen bezoeken

Wenen is de meest leefbare stad ter wereld! Volgens het artikel op standaard.be komt dat onder andere door de ā€˜benijdenswaardige stabiele omgeving met een infrastructuur, een luchtkwaliteit en een aanbod op het vlak van cultuur, onderwijs en medische zorgen die de perfectie bereiken’.

Meer dan de helft van Wenen is groen! Er zijn zo’n 280 parken en tuinen in de stad. Ga bijvoorbeeld naar de Rozentuin bij de overstap op groene lijn van de Hop On Bus. Dit is een cryptische omschrijving, dus ik ben even gaan zoeken naar de naam van het park (zie foto hierboven). Ik denk dat het de tuin is bij paleis Hofburg. Wij stonden hier te wachten op de bus naar Kahlenberg Hill en liepen even de tuin in. Ontzettend mooi om te zien!

De Botanische tuin is een oase van rust in de stad. Deze tuin is mooi aangelegd en het geheel wordt goed onderhouden. En bij het mooie Rathauspark vind je ook een kleine speeltuin. In de winter is hier een schaatsbaan.

Bij de Donau toren is het Donaupark, met de grote speeltuin Sparefroh. Wil je echt de natuur in, ga dan naar het Nationale Park Lobauin.

Praktische info stedentrip Wenen

En last but not least: de praktische info voor een stedentrip Wenen met kids. Ik deel mijn tips voor overnachten, bereikbaarheid en openbaar vervoer in de stad.

Overnachten bij A&O Hostels

Tijdens onze stedentrip Wenen met kinderen mochten we verblijven in het A&O Wien Hauptbahnhof. Het hostel lag om de hoek bij het Hauptbahnhof, wat ideaal was. Met de kinderen en de bagage wandelde ik in een paar minuten van de trein naar het hostel. En ook de Hop On, Hop Off bus en de metro kan je daarom vanuit het A&O hostel makkelijk bereiken.

Wat ideaal was is de speelhoek bij de bar. De kinderen kunnen in deze hoek spelen terwijl ik een boek lees of mijn foto’s deel op Instagram. Hoe fijn dit is merk ik pas als we in een hotel in Frankfurt zitten waar geen speelhoek is: in de avonden spelen de kinderen dan op de kamer waar ze wat minder ruimte en veel minder speelgoed hebben. Zo’n speelhoek in je hostel maakt je stedentrip met kinderen heel relaxed.

A&O Hostels
A&O Hostels

Ook fijn zijn de familiekamers: dit zijn hele ruime kamers, met twee losse bedden, een stapelbed en grote badkamer. Ideaal als je met kleine kinderen reist: de kinderwagen, bagage en alle zooi past heel gemakkelijk in de kamer. In de ochtend kan je uitgebreid ontbijten. Het ontbijt is niet bijzonder luxe, maar alles is er. Fruit, yoghurt, brood, vruchtensappen, broodbeleg, koffie en thee. Wij begonnen iedere ochtend met een fijn ontbijt. Daarna gingen de kinderen naar de speelhoek en dan begonnen we aan de tour door Wenen met kinderen.

Het A&O hostel richt zich op veel verschillende doelgroepen, ook families. Hierdoor is het niet erg als je kinderen door de gangen rennen of wat lawaai maken. Keerzijde is dat het ‘s avonds weleens lawaaierig kan zijn omdat er groepjes terugkomen van uitgaan. Verwacht geen grote luxe: de keten is budget. Wel is het zo dat de badkamers goed schoon zijn en het gebouw wordt onderhouden.

Vienna with kids

Kindvriendelijke accommodaties Wenen

Palais Elegance Wien heeft familiekamers en is gunstig gelegen in het centrum van Wenen. Met een ontbijtbuffet en gratis WiFi.Ā 

Opera Suites Self Check In ligt in het hart van Wenen, tegenover Hotel Sacher en de Weense Staatsopera en biedt ruime kamers, royaal ingericht in een oud Weens decor.

Bereikbaarheid Wenen

Wenen ligt in Oostenrijk, op zo’n 1100 kilometer afstand van Nederland en BelgiĆ«. Je rijdt er in een dag naartoe met de auto. Bekijk eventueel fijne plekken voor een overnachting in Duitsland.

Naar Wenen met kinderen met de trein

Wij kozen ervoor om met de trein naar Wenen te gaan, met Interrail. In Frankfurt (ongeveer 4 uur vanaf Amsterdam) stapten we over op de trein naar Wenen (nog ongeveer 7 uur reizen). Het fijne aan de trein is dat je rond kan lopen, er zijn stopcontacten en er is WiFi. Daarnaast betaal je voor kinderen tot en met 11 jaar niet, alleen eventueel voor de stoelreservering. Die reservering raad ik aan: je betaalt een paar euro per persoon en je hebt gegarandeerd een zitplaats. Bekijk op de site van NS International wat de prijzen zijn.

Openbaar vervoer Wenen

Wenen heeft een heel goed stelsel van Openbaar Vervoer: de metro is schoon en veilig en brengt je bij ongeveer alle bezienswaardigheden in de stad. Maak je gebruik van de Vienna kaart (ā‚¬ 25, – voor 48 uur), dan mag je gratis reizen in het openbaar vervoer.

Hop On Hop Off

In het begin van deze blog over Wenen met kinderen geef ik het al aan: ik ga vaak vrij onvoorbereid op pad. Ik vind het leuker om mijn dagen niet vooraf al vol te plannen en om te zien wat de dag brengt. Maar, dan is het opeens 30+ graden en je bent in een hele grote stad. De Hop On Hop Off bus bracht de oplossing: deze stopte vlakbij ons hostel. Wij kozen voor een 48 uur kaart, zodat we twee hele dagen met de bus meekonden. In Wenen zijn er vier routes van de bus: 1 bus rijdt “de ring” en vanaf deze route kan je op de andere routes overstappen.

Op deze manier ontdekken we op een dag het centrum, een prachtig uitkijkpunt in de heuvels, het Hundertwasserhaus en het strand bij de Alte Donau. Maar als we vanaf het strand terug willen naar ons hostel hebben we drie bussen nodig en zitten we een hele tijd in de bus. De metro (kosten ā‚¬ 2,-) doet er 15 minuten over naar Hauptbahnhof. Dan is de keus snel gemaakt.

Op dag 2 brengen we onze tijd voornamelijk door bij Schƶnbrunn. Ik lees nu dat reizen met het openbaar vervoer naar Schƶnbrunn vanaf het Hauptbahnhof zeker 45 minuten had gekost. En dan hadden we niet in het centrum van de stad nog even kunnen uitstappen, zoals bij de Hop On wel kon.

Kindvriendelijke restaurants Wenen

Voor de volledigheid schrijf ik toch een klein stuk over kindvriendelijke restaurants in Wenen. Als ik met mijn kinderen op onze jaarlijkse trip ga hebben zij het (voor een deel) voor het zeggen. Dat betekent ook dat zij vaak kiezen naar welk restaurant we gaan.

In Wenen zat er om de hoek van ons hostel een Vapiano, bij het Hauptbahnhof. Buiten stonden fijne banken, het menu bood met pizza en pasta precies voldoende variatie voor de kinderen. En ik moet eerlijk zeggen: voor een heel schappelijke prijs eet je prima. Dus daar zaten we drie avonden op rij.

Bij de bezienswaardigheden in Wenen had ik cafƩ/hotel Sacher al genoemd, voor de heerlijke taarten. Heel chique maar absoluut een bezoek waard.

Verder hebben wij ontbeten bij het hostel en voor de lunch haalden we vaak een broodje. Een aanrader voor een broodje is het restaurant bij Kahlenberg hill (groene route met de Hop On). Bij Cafe Kahlenberg (zelfbediening) haal je lekkere broodjes voor een goede prijs. Ook verkopen ze ijs.

Wien mit kindern

Terugblik op Wenen met kinderen

Ieder jaar ga ik met de kinderen een aantal dagen op pad. Dit jaar vroeg ik ze of ze liever naar een plek in de natuur gingen, naar een strand of naar een stad. Een stad, dat wilden ze heel graag! Van een stad werden het er twee (lees ook die blog over Frankfurt met kinderen). En inderdaad: ze vonden het fantastisch om op stedentrip in Wenen te zijn.

Wenen is een enorme stad, dus waar begin je? Ik denk dat het verstandig is om je vooraf wat in te lezen over een bezoek aan Wenen met kinderen. Op die manier weet je wat je graag wilt zien en wat daar in de buurt is. In kleinere steden waar ik was, denk aan Rouen en Leuven, is het centrum veel overzichtelijker en hoef je minder keuzes te maken over wat je wel en niet bezoekt tijdens je verblijf in de stad.

Wat natuurlijk bijdroeg aan hun plezier is dat ze veel inspraak hadden. Zeker de twee hele dag in de stad mochten zij bepalen wat we gingen doen. Dan kom je in de dierentuin en een doolhof terecht en zie je een beetje van de tuinen van Schƶnnbrunn als je terugloopt naar de bus.

Volgend bezoek aan Wenen met kinderen

Ik wil daarom heel graag nog eens naar Wenen om dan meer bezienswaardigheden, kinderactiviteiten en musea in de stad rustig te bekijken. Dan kies ik er waarschijnlijk voor om in het voor- of najaar te reizen. Het is dan waarschijnlijk wat minder warm en wat minder toeristisch.

Wenen raad ik je zeker aan als je houdt van mooie, grote steden. Er is voldoende variatie in bezienswaardigheden en activiteiten. Daarnaast kan je Wenen met kinderen perfect combineren met een paar dagen in de bergen of in de natuur in Oostenrijk, Zwitserland of Zuid-Duitsland.

Wenen met kids

Inhoudsopgave

Lees ook op Reistipsmetkids

Sallandse Heuvelrug met kinderen | 10x uitjes

Naar de Sallandse Heuvelrug met kinderen? Onlangs waren wij een weekend in dit gebied...

Achterhoek met kinderen | 9x Uitjes & vakanties

Wat er te doen is in de Achterhoek met kinderen? Dit is een veelzijdige...

Treinbestemming Frankrijk met kinderen | 5x Tips

Op vakantie met de trein naar Frankrijk en zoek je een leuke bestemming die...

Net over de grens in Duitsland met kids |...

Net over de grens in Duitsland zijn er voor kinderen veel leuke activiteiten te...

Vakantiebestemming met baby – 7 Tips

Op zoek naar een vakantiebestemming met baby? Die eerste vakantie met baby is heel...

Vakantie met kinderen | 35 Leukste vakantiebestemmingen

Op vakantie met kinderen en je zoekt de mooiste vakantiebestemming? Veel gezinnen vragen zich...

Categorieƫn