Wandeling Marken: naar de vuurtoren

Op een mooie zaterdag besloot ik om naar de vuurtoren te gaan, het Paard van Marken. Een wandeling Marken die start in Monnickendam. In dit verslag zie je delen van de route voorbij komen.

Startpunt: Monnickendam, bushalte Cornelis Dirkszoonlaan.
Wandeling: Wandelnetwerk Noord-Holland, tussen punt 81 en 80 in.
Eindpunt: Vanaf het Paard van Marken via het Oosterpad naar de bushalte.

Uitbreiden wandeling: loop (een deel van) de route door Monnickendam. Stap een halte later uit dan Cornelis Dirkszoonlaan, je bent dan bij nummer 32. Wandel het stuk door en om Monnickendam en als je weer bij nummer 32 bent vervolg je de weg over de dijk.

Wandeling Marken

Het is een mooie dag in het weekend en dat betekent vaak dat het druk is op de dijk. Omdat het nu de vakantieperiode is valt het met de drukte wel mee. De zon schijnt, er staat wat wind en af en toe schuift een wolkje langs de zon. Ideaal weer om te wandelen. De weg over de dijk naar Marken is een kilometer of zeven, daarna loop je in drie kilometer naar het Paard van Marken.

Deze wandeling Marken is perfect om even uit te waaien of als je zin hebt in een langer blokje om. Wil je echt een flink stuk wandelen, combineer dan een rondje Monnickendam en/of een rondje Marken met deze wandeling.

Windmolens

De windmolens komen in zicht, je zit dan op ongeveer zes kilometer. Soms heb je ter hoogte van de windmolens een mobiele snackkar staan. Als je daar naar rechts gaat, richting Durgerdam, kan je de dijk naar Amsterdam volgen. Je komt dan ook langs de wandeling rondom Holysloot.

De uitzichten zijn prachtig! Je kijkt uit over de veenweide gebieden van Waterland. Het is echt genieten onderweg tijdens deze wandeling Marken.

Voordat je bij Marken bent kom je op het punt waar de dijk aan het eiland vast zit. Hier sla ik rechtsaf. De weg langs het water volg ik naar het Paard van Marken.

Ik heb versterking gekregen. De kleinste op een loopfiets, de oudste lui in de wagen. Dit pad is niet ideaal voor een loopfiets. Vanaf de vuurtoren terug naar de auto namen we een asfaltweg. Dochter nam de fiets over en vloog over de weg.

In deze buurt op Marken zou ik wel willen wonen. Naast het water, je tuin ligt iets verderop. Een prachtige locatie!

We zijn er! Bijna twaalf kilometer verder. Als ik het nareken kom ik op iets meer dan 10 kilometer uit. Mijn stappenteller zal niet helemaal goed ingesteld zijn en daarnaast loop ik regelmatig een stukje terug om een kind op te vissen.

Als je verder wilt wandelen vanaf het Paard kan je deze wandeling over Marken volgen. En bekijk ook wat je doet op Marken met kinderen!

MonnickendamNoord-Hollandwandelen
Commentaar (12)
Commentaar toevoegen
 • Yvonne

  Wat een mooie wandeling zeg! En je had er heerlijk weer bij, super! Kan me voorstellen dat je hier wel zou willen wonen, wat een fijne plek. Ik ga ’t onthouden en deze wandeling ook een keer doen. 🙂

 • Jenny - Ikreis.net

  Wat een mooi gebied om te wandelen! De vuurtoren ziet er heel pittoresk en fotogeniek uit.

 • Maud - Maudgeniet.nl

  Wat een prachtige plek om te wandelen. Ik kan me heel goed voorstellen dat je daar wel zou willen wonen, het is er zo mooi! Ik vind het altijd fijn om in de buurt van water te zijn.. Dat geeft zoveel extra sfeer aan een plek.. Gek eigenlijk!

 • anto

  Mooi zeg! Ik ben eigenlijk nog nooit echt in dit gebied geweest (shame on me) maar ga het onthouden, ik ben namelijk altijd op zoek naar mooie nieuwe plekken in Nederland om te voet te verkennen!

 • Sanne

  Marken is een leuk plekje. Ik ben er wel geweest in het dorp zelf, maar niet bij de vuurtoren.

  • Karlien

   Is echt de moeite waard om eens heen te lopen!

 • Kelly | Dutchie on the Road

  Lijkt me een prachtig gebied om te wandelen!

 • Gabriëlle ~ GlobeGirl

  Toen ik laatst in Volendam was hebben wij gekozen om niet naar Marken te gaan… Nu ik dit zo lees (&zie) hadden we toch de oversteek moeten maken naar dit mooie eiland!

  • Karlien

   Ja Marken is echt prachtig! Voor de volgende keer. En Monnickendam en Edam zijn ook erg mooi.

 • Stephanie

  Wat een mooi idyllisch plekje! Echt zo’n stukje Nederland waar ik nog nooit ben geweest. Echt een mooie foto die laatste!

  • Karlien

   Dank je! Was zo’n perfecte dag voor foto’s.

 • ivonne

  Ik ben nog nooit in die buurt geweest maar het ziet er goed uit. Ik hou er wel van om langs het water te wandelen, zeker als het zulk lekker weer is. Dat houten huisje op zo’n plek lijkt me ook wel wat!