Volendam met kinderen | 15 activiteiten

Wat is het leukste om te doen in Volendam met kinderen? Wij delen de beste tips!

Volendam is ontzettend bekend onder de toeristen. Maar in dit vissersdorp is er ook ontzettend veel te doen voor kinderen. Ik heb Elly, een local en moeder van drie kids, gevraagd of zij haar tips voor leuke activiteiten in Volendam met kinderen wil delen.

Doen in Volendam met kinderen

De grote speeltuin ‘de speelderij’

De speelderij is een grote speeltuin. Speeltoestellen zijn er voor kinderen van alle leeftijden. Goed voor dagenlang plezier! Je betaalt een klein bedrag aan entree.

Slobbeland

Het Slobbeland is een recreatiegebied. Het is een echte zomeractiviteit. Hier kom ik graag omdat er speeltoestellen staan en de kinderen er (overzichtelijk) rond kunnen lopen. Je zit er heerlijk langs het water.

Als je naar een strandje wilt, kan je het daarnaast gelegen Marinapark bezoeken. Marinapark is onderdeel van Roompot waar je appartementen kan huren.

Zwembad “De Waterdam”

Dit zwembad heeft een binnen- en buitenbad. Het hele jaar door kan je hier met je kinderen zwemmen en spelen.

Museum Mondial

Museum Mondial is onwijs bijzonder: er staan allerlei miniaturen die je met het blote oog amper kan zien. Dus je kijkt door microscopen om bijvoorbeeld de windmolen van 1,8 millimeter te bekijken.

Foto in klederdracht

Het is een echt toeristisch hoogtepunt van een bezoek aan Volendam met kinderen: op de foto gaan in klederdracht. Dat kan op De Dijk onder andere bij Foto De Boer.

Willem Honingh

In Katwoude vind je deze ijssalon. Met een wip, schommel, draaimolentje en wat diertjes is het een leuk uitje voor jou en je kinderen! Fiets of wandel je naar Willem Honingh dan kom je langs de molen, ook leuk om even te bekijken.

Kaasboerderij

Denk je aan Volendam, dan denk je aan Laag Holland. En dan, dan denk ik aan kaas. Er zijn in de omgeving van Volendam kaasboerderijen, een aantal zijn met een speeltuin. Bijvoorbeeld de Simonehoeve, die zit bijna naast de Van der Valk Volendam

Natuurpark

Natuurpark De Broeckgouw

Tijdens een rondje om door Volendam met kinderen komen we per toeval uit bij Natuurpark De Broeckgouw. Dit is een leuk en natuurlijk recreatiepark, volop speelmogelijkheden voor kinderen. Zo zijn er touwbruggen, vlonders, hutten en er is een speelgedeelte. Op een mooie dag is dit park zeker de moeite waard.

Uniek Volendam

In het Kras stadion vind je de experience Uniek Volendam, met Jan Smit als virtuele gastheer. Met hem ga je op tour door Volendam, een hele interactieve tour. Zo mag je proberen om ballen tegen te houden als je in het doel staat. Op een bijzondere manier leer je meer over Volendam.

Fort Edam

Iets buiten Volendam, net voorbij Edam, vind je fort Edam. Een bijzondere plek en het is ook leuk om heen te gaan als je in Volendam met kinderen bent. Dit fort is niet dagelijks geopend dus controleer de openingstijden voordat je erheen gaat.

Ben je in Edam, en is het geen zondag? Ga dan zeker langs bij bakker Peter Gorter voor de boterkoek en bij de Dam, een straatje erachter, is een heerlijke snoep- en chocoladewinkel.

Lees wat je nog meer doet in Edam met kinderen.

Fonteintje bij Havenhof

Het Havenhof is een pleintje dat tegen de Dijk aan ligt. Hier zijn allerlei winkels, ook is er sinds kort een stuk met fonteintjes. Op zomerse dagen betekent dat waterpret voor de kids.

Volendam Experience

Voor de oudere kinderen (vanaf een jaar of 6) en dagjesmensen is deze Experience erg leuk. Hier beleef je op een visuele manier de roemrijke geschiedenis van Volendam, erg leuk om te doen! Je beleeft een spannend avontuur en je kan 360 graden rondkijken in het Volendam van vroeger!

Monkey town

In Purmerend vind je deze grote binnenspeeltuin, leuk voor kinderen tot een jaar of twaalf.

Foe

Dit is een snackbar met heerlijke vers gesneden frieten. Ik kom er het liefst een aantal keer per week.

De boot naar Marken

Neem de boot naar Marken, dit duurt ongeveer een half uur. Mijn kinderen vinden dit erg leuk. Op het mooie Marken is het leuk rondlopen door de Haven en de smalle straatjes.

Fluisterboot Edam

En een speciale tip: de burgemeester van gemeente Edam-Volendam laat op Twitter weten dat hij het overzicht leuk vindt en hij voegt een tip toe. Met een fluisterbootje varen door de grachten van Edam. Ga ik doen!

Koffie drinken bij Francesca’s

Na al die leuke activiteiten met kinderen in Volendam, ben je vast toe aan een goede kop koffie. Francesca’s zit tegen de haven aan en heeft koffie, broodjes en taart. Ook aan de kids wordt gedacht. — Helaas is deze spot gesloten.

Wij waren in mei 2018 op de Dijk, en ik vond Brizio koffie leuk!

Strandje in Volendam met kinderen

Iedere keer als ik er langskom denk ik: deze moet ik bij de tips voor Volendam zetten. Nu dan eindelijk. Aan het einde van de Dijk is een leuk klein strandje. Als je vanaf het bungalowpark komt aanlopen over de Dijk dan zit het nog voorbij Brizio koffie.

Op Google Maps vind je het rond het stuk waar het Haveneinde overloopt in het Noordeinde.

Overnachten in Volendam met kinderen

Wil je langer dan een dagje in Volendam verblijven? Dan zijn er een aantal aanraders om te verblijven:

Verken Volendam met kinderen lopend

Wil je de stad verkennen, langs veel van de winkels komen. Bijvoorbeeld de Volendam Experience, de Stroopwafels, een aantal strandjes en een plek om in klederdracht op de foto te gaan?

Ik wandelde via het Startpunt van Wandelnetwerk Noord-Holland door Volendam. Deze route is 3,5 kilometer. Deze route volgt de hele Dijk, waardoor je direct langs heel veel toeristische attracties, restaurants en winkels komt.

Ook kom je zo door het hele leuke buurtje Doolhof, een aanrader om even met de kids te verkennen. Daarnaast wandelden we langs strandjes, en je stapt zó op de boot naar Marken.

Bij het startpunt parkeerden we gratis, je mag er drie uur staan. Ik liep de route met mijn man en onze kleuter. De 3,5 km. was prima te wandelen! Een ideale manier om meer van Volendam te zien als je er met het gezin bent.

Lees ook over de omgeving van Volendam met kinderen:

Noord-HollandVolendam
Commentaar (2)
Commentaar toevoegen
  • Roxanne

    Het park bij de ijsbaan <3 Daar keek je op uit vanuit de flat van mijn opa en oma vroeger. Dat lijkt echt wel lang geleden!

    • Karlien

      Wat leuk dat je dat nog weet 🙂