Straatsburg met kinderen | 11x leukste uitjes

Wat is er te doen in Straatsburg met kinderen, is deze stad in Frankrijk leuk voor een stedentrip? En is Straatsburg een leuke stad om naartoe te gaan met het gezin? Wij waren in deze stad na een vakantie in AllgƤu en we delen al onze ervaringen!

De regio AllgƤu, in het zuiden van Duitsland, ligt op een uur of 9 rijden vanaf ons huis. Daarom wilden we op de heen- en terugweg een stop inlassen. En dan het liefst een uitgebreide stop van twee of drie dagen. Op de heenweg stopten we in Karlsruhe, Duitsland, en op de terugweg kozen we voor een tussenstop van drie dagen in het Franse Straatsburg.

We waren in september in Straatburg, het vroege najaar. Deze periode was ideaal vonden wij, want het was niet te warm of te koud en de stad liep niet over van de toeristen. Wij waren drie dagen in Straatsburg en tijdens die dagen hebben we heel veel van de stad gezien. Ik deel daarom tips voor bezienswaardigheden, kinderactiviteiten, restaurants en accommodaties in Straatsburg. Komen ze!

Straatsburg met kinderen bezoeken

Straatsburg met kinderen verkennen

Hoe ontdek je Straatsburg het best met het gezin? Wij wandelen graag en veel en de kinderen (nu 5 en 7 jaar) kunnen veel kilometers aan. Zo liepen ze in Sevilla zo’n 15 kilometer op een hele dag. Ook in Straatsburg wandelden we alles, maar er zijn andere manieren.

  • Stap in de rondvaartboot als je het centrum van de stad op een andere manier wilt zien.
  • Een aantal maanden per jaar rijdt er een toeristisch treintje door de stad, wij deden dat toen we in Rouen waren.
  • Of je stapt in het openbaar vervoer, er rijden bussen en trams.
Straatsburg met kinderen

Bezienswaardigheden Straatsburg met kinderen

We beginnen met de bezienswaardigheden in Straatsburg. Wij bezoeken heel wat bezienswaardigheden als we in een stad zijn: meestal omdat we kris-kras door een stad lopen. Op die manier combineren we de bezienswaardigheden met de leuke kinderactiviteiten. De binnenstad van Straatsburg is erg mooi en compact, dus rondwandelen met kinderen is hier goed te doen. Wij vonden het heerlijk om hele stukken langs het water te lopen.

Kathedraal met de astronomische klok

De kathedraal, de Notre-Dame van Straatsburg, is eigenlijk een must om te zien en eventueel te bezoeken als je in de stad bent. Ook de binnenkant van de kathedraal is erg mooi, met glas-in-lood ramen en een astronomische klok. Wil je de astronomische klok in werking zien, zorg er dan voor dat je er een half uur voor 12:30 uiterlijk bent! Voor deze voorstelling heb je een kaartje nodig, en meestal is het er druk.

  • Leuke extra activiteit: de toren, met zo’n 300 treden, beklimmen. Het uitzicht over de stad is de moeite waard.

Wil je meer te weten komen over de geschiedenis van het oude centrum tijdens een wandeltocht? Je kan een audiotour huren bij de informatiedesk in de kathedraal.

Straatsburg met kinderen

La Petite France

De wijk La Petite France is opgenomen in de lijst van hetwerelderfgoed van UNESCO. Deze wijk is ontzettend mooi, dus sla een bezoek eraan niet over. De wijk is heel schilderachtig, met mooie huizen, water en bruggen. Middenin de wijk vonden wij een grote speeltuin. We kwamen hier aan het eind van de dag, in de schemering, dus ik heb er helaas geen goede foto van.

Vanuit La Petite Frans wandel je zo naar de Vaubandam. Dit was een verdedigingswerk. Het is een overdekte brug. Ook de Ponts Couverts (overdekte brug) met torens is mooi om te zien.

La Petite France Straatsburg
La Petite France

Europees Parlement

Als je in Straatsburg met kinderen bent, dan wil je het gebouw van het Europees Parlement natuurlijk zien. Althans, wij wel. Je kan in een boot stappen (zie het punt hieronder), of je wandelt erheen. Wij zijn met de kinderen naar het gebouw van het Europees Parlement gewandeld.

Het gebouw is leuk om te zien, omdat beslissingen over Europa hier worden genomen. Je kan een tour krijgen door het gebouw maar dat leek ons met de kinderen niet echt interessant. Wil je net als wij hierheen wandelen, houd er dan wel rekening mee dat het best een stukje wandelen is vanaf het stadscentrum.

Europees parlement

Varen door de grachten

Ik begon er hierboven al over, maar een populaire attractie in Straatsburg is varen door de grachten. Wij zagen de enorme rij en dachten: we gaan niet eindeloos in de rij staan voor een stukje varen. Dus we hebben de hele dag gewandeld. We kwamen al snel terug op ons besluit: toen we bij het Europees Parlement waren zagen we ook daar de rondvaartboten, dus je ziet veel van de stad. En er passen echt veel mensen in een boot, dus zo lang sta je (waarschijnlijk) niet te wachten.

rondvaartboot Straatsburg

Wandelen naar Duitsland – European Bridge

Als we deze tip hadden gelezen toen we in Straatsburg met kinderen waren, hadden we het wel gedaan. Je kan wandelen van Straatsburg naar Duitsland, via de European Bridge. Hoe leuk is dat, om tijdens een stedentrip toch nog even in een ander land te zijn!

botanische tuin Straatsburg

Straatsburg met kinderen | Kinderactiviteiten

We gaan verder met het overzicht van Straatsburg met kinderen en dan nu met de leuke kinderactiviteiten in de stad. In deze stad is heel veel te doen voor kinderen!

Botanische tuin

De botanische tuin is gratis toegankelijk (sowieso al een pluspunt) en de tuin is best groot. Als je Reistipsmetkids volgt dan weet je dat we gek zijn op mooie tuinen. En daarom bezoeken we eigenlijk altijd de botanische tuin van een stad. Zo ook in Straatsburg. Zowel buiten als binnen, in een kas, was heel veel te zien. Houd je van natuur, planten of wil je even bijkomen van alle prikkels in de stad? Dan is de botanische tuin een mooie tussenstop tijdens je stedentrip.

(Ben je ook fan van botanische tuinen? In Leiden en in Leuven heb je ook mooie tuinen.)

botanische tuin Straatsburg
Botanische tuin Straatsburg

Parc de L’Orangerie

In Straatsburg is een kleine, gratis dierentuin. Toen de jongste dat hoorde moesten we naar het Parc de l’Orangerie, waar je onder andere de dierentuin tegenkomt. De dierentuin is niet groot, maar voor kinderen is het zeker een aanrader om er even rond te lopen.

De oudste heeft minder met dieren, zij dook direct de grote speeltuin achter de dierentuin in. Hier bleven we een tijd, daarna liepen we door het grote en goed onderhouden park. Op diverse andere plekken kwamen we speeltuinen tegen. Ook zijn er restaurants en je kan roeien op de vijver.

Klein hoogtepunt voor de kinderen was de autorit in de elektrische auto’s. Ze mochten kiezen of ze hierin wilden, of in de draaimolen in de stad (die vind je bij La Place Gutenberg). Ze kozen voor de auto’s. (Website)

Parc de L'Orangerie

Kindvriendelijke musea in Straatsburg

In Straatsburg zijn er heel veel leuke, kindvriendelijke musea. Onze oudste was net de dag voordat we naar Straatsburg vertrokken ziek geworden. Dus wij hielden een wat rustiger schema aan dan normaal en hebben helaas geen museum van binnen gezien. Wel zijn dit enkele aanraders tijdens een bezoek aan Straatsburg met kinderen:

Het Le Vaisseau is het wetenschapsmuseum van de stad. Met 130 activiteiten is er voor iedereen wel wat te ontdekken. Met spelen, ontdekken, onderzoeken, doen en bouwen is er heel veel te doen. Zeker een aanrader op een regenachtige dag. Geschikt voor kinderen van 3 – 15 jaar. Er is een grote tuin bij, het gebouw is 4200 vierkante meter groot en er is een aparte ruimte als je je baby wilt voeden of verschonen.

  1. Zoological museum: dit museum ligt om de hoek bij de botanische tuin, dus een combinatie is goed mogelijk. In het museum zie je honderden dieren van over de hele wereld.
  2. Chateau Vodou museum: dit gehele museum staat in het teken van voodoo. Het is gevestigd in een watertoren uit 1878.
Straatsburg met kinderen

Le Familicitricali

Als je wilt kan je met je kinderen op een speurtocht gaan door Straatsburg. Hiervoor heb je het boekje van de VVV van de stad nodig. Vervolgens ga je op zoek naar de antwoorden op de zes vragen.

Het boekje is geschreven in het Engels en de speurtocht gaat door de oude stad. Er staan allerlei weetjes in het boekje over de stad. Wil je deze speurtocht lopen? Ik heb er Ć©Ć©n liggen, als je wilt stuur ik deze naar je op!

dierentuin Straatsburg
Dierentuin Straatsburg

Speeltuinen in Straatsburg

Als je in Straatsburg met kinderen bent, dan wil je waarschijnlijk weten waar de speeltuinen zijn. Dit zijn enkele aanraders:

  1. In de wijk Petite France is een wat grotere speeltuin.
  2. In het Parc de l’Orangerie kom je diverse speeltuinen tegen.
  3. Speeltuin Poids Plume (zijn we niet geweest) vind je aan de 7 place des Meuniers.
  4. In het mooie Citadelle Park schijnt een waterspeeltuin te zijn.

Andere kinderactiviteiten in Straatsburg

Daarnaast vond ik nog wat extra tips voor leuke activiteiten voor het gezin in en om Straatsburg, komen ze:

1. Een tip voor een dierenpark buiten de stad is Parc animalier Friedel.

2. En op een mooie zomerse dag is het buitenzwembad Piscine du Wacken een aanrader. Er is een gedeelte voor jonge kinderen.

3. En bezoek ook het planetarium (gesloten op zondagen): hier staat de derde grootste telescoop van Frankrijk. Er schijnt een mooie tuin bij te zijn.

4. In de winterperiode: de kerstmarkt van Straatsburg schijnt erg leuk te zijn.

  • Wij kochten bij de rommelmarkt Place de l’Etal, woensdag en zaterdag van 7 – 16) een aantal spelletjes en puzzels voor de kinderen. Leuk om even rond te struinen!
Graffateria

Restaurants in Straatsburg met kinderen

Zoals altijd gingen we weer op jacht naar fijne koffie en andere leuke restaurants in de stad. Uiteten mislukte wat. De eerste avond was onze zieke dochter nog te moe, de tweede avond (zaterdag) kwamen we erachter dat reserveren heel handig is. De Franse versie van Thuisbezorgd werkte heel goed!

  1. De eerste ochtend dronken we koffie en aten we een taartje bij Coffee Stub. Fijn was de grote tafel die we achterin vonden. Koffiezaak nummer 2 was wel favoriet.
  2. Koffiezaak nummer 2 is waarschijnlijk Cafe Bretelles. Ik heb deze niet opgeslagen in mijn Google Maps maar op de foto’s op internet zie ik de Twix taart. Zeker een aanrader!
  3. Lacocina Grand Rue is een Mexicaans afhaaltentje. Hier haalden we de eerste avond eten. Dit was betaalbaar en prima, niet spectaculair. Ideaal is wel dat je het eten en de ingrediƫnten naar smaak (en allergieƫn e.d.) kan aanpassen.
  4. De laatste ochtend wilden we ontbijten/brunchen in de omgeving van het station, waar ons hotel zat. Graffateria was dit, met de mogelijkheid om te brunchen van woensdag tot en met zondag. Het zag er heel leuk uit maar helaas was het al vol. De speeltafel was ideaal voor de kindjes en de ruimte is erg leuk ingericht.
kerk Straatsburg

Kindvriendelijke accommodaties Straatsburg

Wij verbleven in het hotel ibis budget Strasbourg Centre Gare. Dit hotel ligt tegenover het station, aan een groot plein. Zeker als je met de trein gaat zit je hier super. De familiekamer is heel ruim. Groot pluspunt volgens de kinderen was de hoogslaper boven het tweepersoonsbed. Verwacht niet al teveel luxe, wel is alles schoon.

Hotel Dragon ligt centraler in de stad, vlakbij de wijk Petite France. Dit is een driesterrenhotel, met patiotuin. Er zijn familiesuites voor 3 tot en met 5 personen.

kerk Straatsburg

Praktische info Straatsburg met kinderen

Ga je naar Straatsburg met kinderen, dan ben je waarschijnlijk ook nog op zoek naar wat praktische info. Komt ‘ie!

Vanuit Nederland en Belgiƫ rijd je in een uur of 5 naar Straatburg. Dit maakt de stad een perfecte tussenstop onderweg naar het zuiden. Of een heerlijke plek voor een stedentrip met kinderen tijdens een lang weekend.

Je kan ook de trein naar Straatsburg nemen, kijk daarvoor op NS International. Tickets zijn goedkoper als je ze een aantal maanden vooraf boekt. Daarnaast kan je met de Flixbus reizen, alhoewel ik een wat langere reis met de bus met kinderen niet direct aanraad. Een aantal uur is prima, is mijn ervaring. Van Nederland naar Straatsburg duurt uren en dan kan de bus wat kindonvriendelijk aanvoelen.

Andere optie is vliegen naar Bazel (Easyjet en KLM vliegen hierheen). Vanaf Bazel rijd je erheen of je stapt in de trein. De rechtstreekse trein rijdt meerdere keren per dag.

Straatsburg met kinderen

Straatsburg Card

In de blog had ik het al over de Straatsburg Card, of de Strassbourg Card. Met deze kaart krijg je gratis toegang tot een museum en 50% korting op een bezoek aan een tweede museum. Daarnaast kan je de kerktoren (met de card) gratis beklimmen, je hebt toegang tot de astronomische klokshow en er zijn nog wat extra kortingen die je ontvangt. 

Vraag jezelf altijd af: haal ik het geld wat ik in het aanschaffen van de Card stop eruit?

Straatsburg met kinderen combineren?

Ga op vakantie naar het Zwarte Woud
Je kinderen doe je een groot plezier met het Europa Park

Straatsburg met gezin

Inhoudsopgave

Lees ook op Reistipsmetkids

Sallandse Heuvelrug met kinderen | 10x uitjes

Naar de Sallandse Heuvelrug met kinderen? Onlangs waren wij een weekend in dit gebied...

Achterhoek met kinderen | 9x Uitjes & vakanties

Wat er te doen is in de Achterhoek met kinderen? Dit is een veelzijdige...

Treinbestemming Frankrijk met kinderen | 5x Tips

Op vakantie met de trein naar Frankrijk en zoek je een leuke bestemming die...

Net over de grens in Duitsland met kids |...

Net over de grens in Duitsland zijn er voor kinderen veel leuke activiteiten te...

Vakantiebestemming met baby – 7 Tips

Op zoek naar een vakantiebestemming met baby? Die eerste vakantie met baby is heel...

Vakantie met kinderen | 35 Leukste vakantiebestemmingen

Op vakantie met kinderen en je zoekt de mooiste vakantiebestemming? Veel gezinnen vragen zich...

Categorieƫn