Sauerland met kinderen | Zomer en winter tips

Het Sauerland met kinderen bezoeken? Deze regio ligt op nog geen 4 uur rijden van Utrecht, is een van die ideale bestemmingen net over de grens. Ook ligt hier een van de mooiste natuurgebieden van Duitsland: het Kellerwald in de regio Hessen. Twee gastblogger van Reistipsmetkids waren hier. De ene in de zomer, de ander in de winter. Hier lees je hun tips voor deze regio.

Vakantie Sauerland met kinderen – Winter

Het plan was om begin januari een midweek of een lang weekend te gaan. Dus ik ging op zoek naar een gebied dat enigszins sneeuwzeker is in deze periode. Ook zocht ik een bestemming die binnen een paar uur met de auto te bereiken is. De keuze viel op het Sauerland. In het Sauerland heb je een aantal plekken waar je met wat geluk vanaf half december tot aan half maart terecht kunt voor een beetje snowfun.

Wij zijn absoluut geen fanatieke wintersporters. Eigenlijk zoeken wij altijd warme en zonnige bestemmingen op als we op vakantie gaan. Maar een aantal weken geleden had ik ineens heel veel zin om een (lang) weekend richting de sneeuw te gaan in Duitsland. Helemaal omdat onze dochter van 4 eigenlijk nog nooit echte sneeuwpret heeft ervaren. Dit aangezien we in Nederland te laatste jaren blij mogen zijn met zo af en toe een klein beetje sneeuw. De hoogste tijd dus om de sneeuw maar eens op te zoeken.

Wintersport in het Sauerland met kinderen

De bekendste en het meest sneeuwzeker zijn de skigebieden rondom Winterberg en Willingen. Dit zijn vanaf Nederland direct ook de dichtstbijzijnde wintersportgebieden. Het grootste voordeel hiervan is dat de pistes kunstmatig worden besneeuwd. Dus als de temperatuur op de pistes rond het vriespunt komt, worden de sneeuwkanonnen aangezet en worden deze kunstmatig vol sneeuw gespoten.

Daarnaast heb je tussen half januari en februari ook echt wel een grote kans op natuursneeuw. Wat er natuurlijk voor zorgt dat je niet alleen maar skiet of sleet op een witte baan. Je kan dan echt genieten van een Winter Wonderland!

Het gebied rondom Winterberg kent 27 kilometer aan pistes, die verbonden zijn door verschillende liften. Je kunt op ski’s echt wel een mooi rondje maken.

Sauerland met kinderen

Doen in het Sauerland met kinderen (Winter)

Ook als je geen skiër bent of je reist met (kleine) kinderen kun je genieten van sneeuwpret. Op veel plekken heb je namelijk ook speciale ‘rodelpistes’ (sleepistes), waar je lekker met je slee vanaf kunt. Het grootste voordeel: je kunt omhoog een speciale rodellift nemen. Dat scheelt je een hoop gesjouw.

Wij hebben tijdens ons verblijf in het Sauerland met kinderen twee skigebieden met rodelpistes bezocht: Skidorf Postwiese en Familieskigebiet Sahnehang.

  • Sahnehang is een klein en overzichtelijk gebied, met een skipiste en een roddelpiste. De skipistes is een echte beginnerspiste, perfect voor je eerste skilessen. De rodelbaan echt leuk om een paar uur flink te sleeën en onderaan de pistes vind je een gezellig restaurant om even op te warmen.
  • Skidorf Postwiese is, zoals de naam al zegt, meer een klein dorpje. Met verschillende liften voor skiërs en ook 2 rodelliften.

Een van de rodelbanen is een natuurrodelbaan, waar je een mooi ritje op de slee kunt maken tussen de bomen door. De andere rodelbaan ligt op een mooie heuvel waar je met een lekkere vaart vanaf kunt sleeën.

Bovenaan de verschillende pistes vind je de ski- en sleeverhuurbedrijven, een aantal kleine restaurantjes en een skischool. Bij de skischool is ook een klein funpark, waar kinderen kunnen oefenen met skiën en les kunnen nemen. In dit gebied kun je je echt wel een dag vermaken! Rondom winterberg zijn nog veel meer pistes te vinden, zowel voor skiërs als rodelaars en ook een aantal pistes speciaal voor kinderen.

Sauerland met kinderen

Wandelen en belevenispaden

Dwars door het Sauerland loopt de Rothaarsteig (de zogeheten Weg van de Zintuigen), een route van 154 kilometer. Dit is een uitgestrekt wandelgebied, waar ook heel veel leuke routes voor kinderen gemaakt zijn.

Er zijn hier ook verschillende belevenispaden! Je kan dan aan de hand van opdrachten op een leuke manier alles leert over het gebied. Waar je op blote voeten een route kunt afleggen of waar je al klimmend en klauterend door de natuur gaat. Op bijvoorbeeld de website Schmallenberger Sauerland vind je heel veel leuke info over deze routes.

Zwemmen

Verder zijn er ook nog een aantal leuke zwembaden in de omgeving van Winterberg. Wij zijn tijdens onze winterse vakantie in het Sauerland met kinderen gaan zwemmen in het ‘Sauerlandbad’ een fijn subtropisch zwemparadijs, gericht op families. Niet heel groot, maar wel met stroomversnelling, 2 glijbanen en een leuk kinderbadje. Een goede plek om na een koude dag op de piste even op te warmen of om je een aantal uur te vermaken op een regenachtige dag.

Sauerland met kinderen

Onze vakantie in Sauerland met kinderen

Wij hebben echt een heerlijk lang weekend in de sneeuw gehad! We hadden het geluk dat het op de dag dat we aankwamen en de dag daarna sneeuwde, dus de hele omgeving had een mooi wit laagje. In combinatie met de verlichtte kerstbomen die nog overal stonden, belandden we echt wel even in een sprookje. Omdat wij geen echte wintersporters zijn, zijn we dus ook niet op zoek naar kilometerslange of uitdagende pistes. Winterberg en omgeving bieden heel veel sneeuwpret voor beginnende wintersporters of als je gewoon even een weekendje naar de sneeuw wilt.

Wintersport Sauerland

Aangezien je er met de auto in een paar uur bent is het heel erg geschikt voor een (lang) weekend en kun je zelfs als je een gekke bui, ’s ochtend vroeg vertrekken en ’s avonds na een dag skiën weer terug naar huis rijden. Het kan in het hoogseizoen in het Sauerland met kinderen wel flink druk worden op de pistes, zeker als het ook nog even gesneeuwd heeft. Meer ervaren wintersporters vertelden ons dat je op de pistes, omdat ze minder hoog en stijl zijn, in het hoogseizoen ook veel onervaren skiërs tegenkomt. Dus dat je wel moet blijven opletten. Wij gaan volgend jaar in de winter zeker weer een weekendje naar Sauerland, al is dit gebied in de andere seizoen ook echt de moeite waard!

De pistes zijn zeker niet zo lang als in Oostenrijk, maar de sfeer in de dorpjes rondom de pistes is echt heel gezellig. Het is een leuke plek om na de zomer weer even je wintersport skills te oefenen en voor kinderen is het ook een fijne plek om voor de eerste ski-lessen.

Kellerwald – Zomermaanden Sauerland met kinderen

In het Sauerland, op nog geen 4 uur rijden van Utrecht, ligt een van de mooiste natuurgebieden van Duitsland: het Kellerwald in de regio Hessen. Aan de noordkant van dit gebied ligt de prachtige Edersee. Onze gastblogger verbleef daar een week tijdens de ‘zomer van COVID-19’ met haar partner.

Het Kellerwald is een groot Nationaal Park met een zo oud beukenbos dat het zelfs onderdeel is van het ‘natuurlijk werelderfgoed’ van UNESCO. In dit gebied ligt een enorm groot kronkelig meer van wel 27 kilometer lang: De Edersee. Op dit meer (wat soms meer op een rivier lijkt qua breedte) is uiteraard veel te doen voor de watersportliefhebber. Denk aan surfen, zeilen, bootje huren, een rondvaart maken of natuurlijk gewoon lekker zwemmen bij een van de strandbaden is ook altijd een optie.

In dit nationaal park zijn heel veel gemarkeerde wandelroutes van 2,5 kilometer tot echt lange afstanden. Zowel bij het meer als echt in de bossen. Loop langs bij een plaatselijk toeristisch infopunt en je kunt de routes krijgen.

  • Een van de leukere wandelingen voor gezinnen bij de Edersee in het Kellerwald is de Eddis Edersee Erlebnistour. Tijdens deze bijna 5 kilometer lange wandeling kom je langs 13 speciale toestellen voor kinderen, waar wat te doen of te ontdekken valt. Zijn je kinderen kleiner, dan is er ook de kleine Eddis Edersee-avontuurlijke tocht van ongeveer 2 km lang. Het start- en eindpunt hiervoor is bij het Boomkronenpad Edersee. Dit Boomkronenpad is rolstoel- en kinderwagen toegankelijk.

Stuwdam

Het meer is ontstaan door de bouw van een stuwdam (bouwperiode van 1908 tot 1914). Treurig is dat die ten tijde van de Tweede Wereldoorlog is gebombardeerd door de geallieerden en vervolgens door dwangarbeiders weer opgebouwd.

Kellerwald
Stuwdam

De dam is leuk om te bezoeken, je kan eroverheen naar de andere kant lopen. Aan de westkant is een leuk pleintje met een speeltuin. Wat speciaal is, is dat je bij laag water overblijfselen kunt zien van de dorpjes die onder water kwamen te staan door de aanleg van de stuwdam, het zogenaamde Edersee-Atlantis.

Wij bezochten een brug die vroeger midden in een dorp stond maar nu dus onder water ligt, normaal gesproken dan, niet toen wij er waren zoals je kunt zien.

Kellerwald

Bad Wildungen

Een van de grotere plaatsen vlakbij het meer is Bad Wildungen, dat vooral bekend is geworden door de geneeskracht van het bronwater. Hierdoor is het sinds de 17e-eeuw een kuuroord, en dat bracht het stadje tot bloei. En het anno 2020 nog altijd een van de grootste kuuroorden van het land.

In het oude stadsgedeelte kun je leuk rondlopen en er is een rondwandeling van ongeveer 1 uur dat door het dorp met de typische vakwerkhuizen, torens en stadsmuur loopt en je ook door parken leidt. Het stadje heeft daarnaast ook een leuke boulevard met restaurantjes, winkeltjes en ijstentjes. Er is ook een 17e-eeuws kasteel: Slot Friedrichstein, waar je kunt komen met de stoeltjeslift vanaf het meer.

Bad Wildungen
Bad Wildungen

Wildtierpark

Dit leuke kleine dierenpark ligt aan het meer vlakbij de stuwdam en is zeker leuk om te bezoeken als je in het Sauerland met kinderen bent. Het had voor ons wat aparte dieren zoals wolven, wasberen, dassen en otters. Maar een park met grote verblijven voor dieren heeft dan weer als ‘nadeel’ dat de dieren zelf soms niet te zien zijn omdat er genoeg schuilplekken zijn. En door Corona waren de voedermomenten er niet, dus helaas hebben we die dieren precies niet gezien. Wel de roofvogels, herten, berggeiten, bizons, wilde zwijnen, de vos en de lynx.

Goud zoeken in het Kellerwald

Langs de snelstromende rivier in Edertal kun je goud zoeken én vinden! In verband met Covid-19 was het iets anders geregeld maar we hebben een paar goudkorrels gevonden, zelf geschept en gefilterd (wel onder deskundige begeleiding gelukkig) uit de rivier! Hier lees je meer informatie over deze bijzondere activiteit.

Das tolle haus Kellerwald
  • Das Tolle Haus is echt een leuk kort uitje in het Kellerwald met kinderen. En je kunt er grappige foto’s maken, want zoals je ziet, staat hier alles op zijn kop. Het huis staat langs de weg van Affoldern naar Edersee.

Wij waren een week in het gebied rondom de Edersee en hebben lang niet alles gedaan wat mogelijk was. Zo was er onder andere nog een boomtoppenpad, rodelbaan, berglift, uitkijktorens, nog meer kastelen en musea. Als je van fietsen houdt dan is dit gebied ook zeker een aanrader, er zijn heel veel routes uitgestippeld. Zowel voor een lang weekend weg als voor een vakantie met kinderen is dit gebied in Duitsland echt een aanrader!

Overnachten Sauerland met kinderen

Vakantiehotel Der Brabander ligt op 500 meter van het centrum van Winterberg, direct naast het populaire skigebied. Er is een binnenspeelplaats en een verwarmd buitenzwembad dat het hele jaar geopend is.

Hotel Freund is een superior 4-sterrenhotel in het kuuroord Oberorke, in het zuiden van de regio Sauerland. Er is een groot wellnesscentrum.

Vakantieparken Sauerland

Park Hochsauerland is een groot vakantiepark van CenterParcs. Er is een groot subtropisch zwembad en buiten is er een grote speeltuin op dit park.

Landal Winterberg staat goed bekend, met een leuke speeltuin en een zwembad,

Ferienhof Heuel

Natuurlijk was ik met mijn plan een beetje aan de late kant. We wilden direct na nieuwjaar een aantal dagen weg en ik bedacht dit pas enkele weken van de voren. Terwijl het dan kerstvakantie is en dus hoogseizoen voor veel bestemmingen. Ik heb verschillende avonden doorgebracht op de bekende boekingssites. De prijzen voor een beetje een leuke accommodatie op een mooi plekje waren flink hoog.

Eigenlijk ben ik altijd op zoek naar leuke kleinschalige en wat meer bijzondere accommodaties. Gelukkig leverde een paar uur goed zoeken op internet een verrassende hoeveelheid leuke, betaalbare en kindvriendelijke accommodaties op!

Het Sauerland (en eigenlijk heel Duitsland) kent namelijk een grote hoeveelheid boerderijen die omgebouwd zijn tot vakantieverblijf. Een leuke bijkomstigheid is dat een ‘Ferienhof’ (of Bauernhof) vaak ook veel speelmogelijkheden voor kinderen hebben, op veel terreinen vind je fietsen, skelters, trampolines, een volleybalveld en natuurlijk boerderijdieren. Om mee te knuffelen en soms ook om te mogen verzorgen.

Onder andere op de website van Landreise, Bauernhofurlaub en Schmallenberger-kinderland vind je heel veel leuke accommodaties. Zo hebben wij een aantal nachten geslapen bij Ferienhof Heuel, een van de weinige die last-minute nog een appartementje vrij hadden voor een paar nachten. Het was echt een heel fijn plekje. Deze voormalig boerderij ligt in een klein dorpje op een half uurtje van Winterberg. Vanuit je appartement (in zo’n typisch vakwerkhuis) kijk je uit om de mooie omgeving, de heuvels en het dorpje. Ook op deze Ferienhof, is er voor kinderen heel veel te beleven.

  • Het Sauerland is goed aan te rijden met de auto, denk wel aan de winterbanden die nodig zijn bij winterse omstandigheden en de milieusticker die vaak verplicht is. Lees eventueel de tips voor tussenstops Duitsland.

Meer lezen over het Sauerland met kinderen?
Dit zijn leuke wintersportbestemmingen voor gezinnen
Op de site van Sauerland toerisme lees je veel tips, in het Nederlands!

Inhoudsopgave

Lees ook op Reistipsmetkids

Sallandse Heuvelrug met kinderen | 10x uitjes

Naar de Sallandse Heuvelrug met kinderen? Onlangs waren wij een weekend in dit gebied...

Achterhoek met kinderen | 9x Uitjes & vakanties

Wat er te doen is in de Achterhoek met kinderen? Dit is een veelzijdige...

Treinbestemming Frankrijk met kinderen | 5x Tips

Op vakantie met de trein naar Frankrijk en zoek je een leuke bestemming die...

Net over de grens in Duitsland met kids |...

Net over de grens in Duitsland zijn er voor kinderen veel leuke activiteiten te...

Vakantiebestemming met baby – 7 Tips

Op zoek naar een vakantiebestemming met baby? Die eerste vakantie met baby is heel...

Vakantie met kinderen | 35 Leukste vakantiebestemmingen

Op vakantie met kinderen en je zoekt de mooiste vakantiebestemming? Veel gezinnen vragen zich...

Categorieën