Montenegro met kinderen | 9x Uitjes

Montenegro bezoeken tijdens een vakantie wordt nog niet heel veel gedaan. En dat is zonde, want het land heeft veel te bieden. Een gastblogger deelt haar tips voor Montenegro met kinderen.

Misschien staat dit land in de Balkan niet boven aan je lijst met vakantiebestemmingen. Toch is er in dit prachtige, veelzijdige land zo veel te zien en te doen. Ook met kinderen is dit een geweldige bestemming.

Zeker ook omdat de afstanden relatief klein zijn: zo zwem je in de Adriatische Zee en zo tuur je in de diepte van de Piva-kloof. En ook voor de prijzen hoef je een vakantie in Montenegro met kinderen niet te laten. Je bent in Montenegro een stuk goedkoper uit dan in de meeste andere Europese landen. En dat op slechts 3 uur vliegen van Nederland.

Ook naar Montenegro? Bij Travelnauts boek je de 15-daagse, individuele familiereis Stranden, snorkelen en ongerepte natuur. Deze reis brengt jullie naar het populaire Dubrovnik, langs bergen en meren, naar de kust en door het authentieke binnenland van Montenegro.

Montenegro met kinderen

Blue Cave

Budva is een levendige en zeer toeristische badplaats aan de Adriatische Zee met middeleeuwse stadskern. Vanaf deze stad vaar je naar een heel bijzondere grot: de Blue Cave. Met de wind in je haren en de azuurblauwe golven klotsend onder de boot, is de tocht er naar toe zeker geen straf en een avontuur op zich. De kleur van het water in de grot is spectaculair: zĆ³ helder, zĆ³ blauw. Daar kan geen zwembad tegen op.

Blue cave Montenegro
Blue cave

Fort Mamula

Wanneer je naar de Blue Cave gaat, is het leuk om ook Fort Mamula bezoeken. Op dit voormalige gevangeniseiland dwaal je door de oude gangen en cellen van het fort, dat in de Tweede Wereldoorlog dienst deed als concentratiekamp.

Een indrukwekkende plek om te bezoeken tijdens een vakantie in Montenegro met kinderen, met een nog indrukwekkender verhaal. Wel even inlezen vooraf, want er staan hier geen informatiebordjes (wat de sfeer van de plek alleen maar ten goede komt).

Fort Mamula
Fort Mamula

Nationaal Park LovcƩn

Met invloeden van zowel een land- als zeeklimaat, is Nationaal Park LovcƩn zeker bijzonder te noemen. De natuur hier is ontzettend mooi en toen wij er waren, was er amper een mens te bekennen. Na Budva is de rust er haast oorverdovend. De reden dat wij hier waren, was voor een bezoek aan het mausoleum van Njegos.

Vanuit het mausoleum kun je naar een uitkijkpunt lopen, vanwaar je een wijds en fantastisch uitzicht over de bergen hebt. Deze korte wandeling naar het uitkijkpunt, over een aangelegd pad, is prima te doen. De trap naar het mausoleum zelf is steil en de klim is pittig. Dus reis je met jonge kinderen neem dan zeker een rugdrager of draagdoek mee.

Nationaal Park LovcƩn
Nationaal Park LovcƩn

RuĆÆnestadje Stari Bar

Het ruĆÆnestadje is ook leuk om te bezoeken in Montenegro met kinderen, dit wordt aan drie kanten omgeven door de hoge uitlopers van de berg Rumija, liggen de ruĆÆnes van Stari Bar op een prachtige plek. De weg omhoog is wel even een klim, maar zeker de moeite waard. Bovendien maken de gezellige terrasjes en souvenirwinkeltjes onderweg veel goed.

En wanneer je eenmaal tussen de scheefgezakte en afgebrokkelde muren, uitgehakte Latijnse geschriften en geheime gangen rond struint, vergeet dan niet van het uitzicht te genieten. Leuk om ook te bezoeken, als je hier toch bent, is Stara Maslina. Een reusachtige olijfboom van ruim 2240 jaar oud, die te vinden is in het nabij gelegen plaatsje Mirovica.

Stari Bar
Stari Bar

Porto Montenegro

Alles in deze moderne jachthaven oogt schoon en nieuw. Je kunt hier winkelen, een terrasje pakken of wandelen langs de waterkant. Maar met kinderen is dat wellicht leuker gezegd dan gedaan. Waarom Porto Montenegro dan in deze lijst voorkomt? De gigantische, luxe en prestigieuze jachten die hier liggen, laten je van de ene verbazing in de andere vallen. En net wanneer je denkt dat het niet groter en luxer kan, bewijst het volgende jacht het tegendeel.

Kinderen (ouders trouwens ook) zullen hier hun ogen uitkijken. Ook erg mooi wanneer de schemering valt: de vele lichtjes zijn betoverend.

Porto Montenegro
Porto Montenegro

Varen op het grootste meer van de Balkan

Kinderen en water. Het blijft een gouden combinatie. Daarom mag een boottocht op het grootste meer van de Balkan, het meer van Shkodƫr, zeker niet ontbreken op je to do lijst wanneer je in Montenegro met kinderen bent.

Een dag even helemaal niets, behalve zwemmen en genieten van elkaar in deze prachtige omgeving. En met een beetje (boel) geluk spot je misschien zelfs Ć©Ć©n van de 160 zeer zeldzame Kroeskoppelikanen (Dalmatische Pelikaan).

Slingeren door de Piva-kloof

Tussen de plaatsen Pluzine en Scepan-Polje bevindt zich de Piva-kloof. Door deze kloof slingert een weg langs diepe afgronden en spectaculaire uitzichten. Vooral de tunnels makn indruk: de uit de rotsen gehakte donkere gangen zijn namelijk geheel onverlicht.

Zoek je een plek om te overnachten, overweeg dan zeker het gezellige en gemoedelijke Guesthouse Zvono in Pluzine. Gelegen aan het Piva-meer en tussen de bergen, is het hier heerlijk toeven. De prijzen zijn zeer schappelijk, het eten is er lekker en de vele vuurvliegjes ā€™s avonds voor je eigen huisje zijn onvergetelijk. Wat ons betreft een aanrader.

Piva-kloof
Piva-kloof

Raften in de Tara-kloof

In het noorden van Montenegro, op de grens met Bosniƫ, stroomt woest helderblauw water door de indrukwekkende Tara-kloof. De woeste en grillige natuur is hier adembenemend en het is een aanrader om hierheen te gaan tijdens een rondreis door Montenegro met kinderen. De Tara-rivier is uitermate geschikt om op te raften, waarbij je in een rubberen boot de watervallen en stroomversnellingen trotseert. Er is geen betere manier om deze immense kloof te verkennen.

In het grensplaatsje Scepan-Polje is het niet moeilijk om een raftstation te vinden en ook kinderen zijn van harte welkom. Dat hangt wel af van de waterstand op dat moment. Kinderen moeten sowieso een zwemdiploma hebben en minimaal zes jaar oud zijn (overigens zou ik zelf wachten tot ze acht zijn).

Meer lezen over een vakantie in de Balkan? Lees de leukste tips voor Serviƫ met kinderen.

Kitty van der Meij van 4 kids op reis deelt voor Reistipsmetkids haar beste tips voor Montenegro met kinderen. 

Stari Maslina
Stari Maslina
Pluzine
Pluzine

Inhoudsopgave

Lees ook op Reistipsmetkids

Sallandse Heuvelrug met kinderen | 10x uitjes

Naar de Sallandse Heuvelrug met kinderen? Onlangs waren wij een weekend in dit gebied...

Achterhoek met kinderen | 9x Uitjes & vakanties

Wat er te doen is in de Achterhoek met kinderen? Dit is een veelzijdige...

Treinbestemming Frankrijk met kinderen | 5x Tips

Op vakantie met de trein naar Frankrijk en zoek je een leuke bestemming die...

Net over de grens in Duitsland met kids |...

Net over de grens in Duitsland zijn er voor kinderen veel leuke activiteiten te...

Vakantiebestemming met baby – 7 Tips

Op zoek naar een vakantiebestemming met baby? Die eerste vakantie met baby is heel...

Vakantie met kinderen | 35 Leukste vakantiebestemmingen

Op vakantie met kinderen en je zoekt de mooiste vakantiebestemming? Veel gezinnen vragen zich...

Categorieƫn