Le Pass met kinderen | Review wetenschapsmuseum

Het wetenschapsmuseum Le Pass met kinderen ontdekken, hoe leuk is dat? Blogger Anke ging met haar gezin op ontdekking in het zuiden van België toen zij in de Ardennen op vakantie waren. Hier lees je hun ervaringen tijdens een dagje in dit museum.

Het Pass (of voluit Parc d’aventures scientifiques) is gelegen in Frameries, de provincie Henegouwen. Het is een combinatie van een wetenschapsmuseum en een avonturenpark. Aan de hand van interactieve tentoonstellingen ontdek je met het hele gezin wetenschap.

Le Pass met kinderen

Het museum staat naast de oude steenkoolmijn van Borinage. Verscheidene delen van het gebouw zijn industrieel erfgoed.

Le pass met kinderen bezoeken

Tijdens de paasvakantie trokken we met onze 2 kids (7 en 9) naar het Pass. Ze vonden het super spannend, wetende dat ze allerlei proefjes zouden kunnen doen. Een museum waar je niet alleen moet kijken en lezen maar ook (bijna) overal aan mag komen.

Le Pass met kinderen

Aan de ingang ontvingen we een plattegrond. Het Pass is onderverdeeld in vier zones (aangeduid met A tot en met D), die naadloos in elkaar overlopen. We hebben ze niet allemaal even uitgebreid kunnen ontdekken, aangezien er zo veel te doen is. Hieronder volgt een kort overzicht wat er per zone te ontdekken is en wat wij ervan vonden.

Henegouwen met gezin

Zone A

Pass’age van de ontdekkers: hier kom je binnen en kan je allerlei proefjes doen en dingen ondervinden, erg leuk tijdens een bezoek aan Le pass met kinderen. Laat blindelings een balletje door een doolhof gaan terwijl je aanwijzingen krijgt van je partner in crime, omzeil de bewegingssensoren, bestuur een robot, maak muziek.

Pass’age van de avonturiers: Of Acro’bat. Om hier naar binnen te komen heb je een speciale armband nodig om de poortjes te openen. Als ouders krijg je de keuze om mee te gaan of te wachten. Wij besloten de uitdaging samen met de kinderen aan te gaan, zeker een aanrader. Achter de poortjes en het touwenparcours ligt nog een hele interactieve tentoonstelling, voornamelijk over sport.

Henegouwen met gezin

Zone B

De Verhalenzolder: hier vind je een maquette van de oude mijnsite en kom je meer te weten hoe de mijnwerkers werkten en leefden.

Metamorfoses: op een leuke manier krijg je hier antwoorden op onverwachte vragen over de huidige maatschappij, kom je te weten welke elektronica er allemaal in een Furby zit.

Henegouwen met gezin

Zone C – Le pass met kinderen

Lab’expo chemie en levenswetenschappen: wat de kids hier vooral van hebben onthouden is dat ze een raket tot lancering hebben kunnen brengen.

Natuur 2.0: speciale diertjes vind je hier terug. Zoals een schorpioen die licht geeft in het donker, wandelende takken en een termietenheuvel.

Waouh Zone: hier krijg je een nieuwe blik op de digitale wereld aan de hand van klank, licht en bewegingen.

wetenschapsmuseum België

Zone D

Genetica, het leven gedecodeerd: door dit stukje zijn we vrij snel doorgewandeld. Zij geven zelf aan dat dit iets is voor kids vanaf 8 jaar, voor onze kids was het toch nog een beetje te ingewikkeld.

Mijn lichaam, mijn gezondheid: in deze zone kom je heel wat te weten over het menselijk lichaam, worden er vergelijkingen gemaakt tussen mens en dier. Alles wordt duidelijk uitgelegd en voorgesteld, ook voor de kinderen is het duidelijk en kunnen ze het zich voorstellen.

Energie, de nieuwe dromen: hier vind je allemaal proefjes. Draai op het juiste ritme aan de platenspeler en er komt een funky liedje uit, stap op de step en je krijgt een leuk beeldverhaal te zien en ook was er de dans van de elektronen.

wetenschapsmuseum België

Onze indrukken van Le Pass met kinderen

Wij waren een 6-tal uurtjes in het Pass, en hebben zeker nog niet alles gezien. Bovendien heeft elke zone workshops waar je ook eens aan mee wilt doen. Om hierover meer te weten dien je het dagprogramma te raadplegen. Het Pass heeft ook een restaurant waar je iets kan eten, dit is vrij prijzig. Maar je mag er ook vrij picknicken. Spreek je geen Frans? Dat is geen probleem! De borden met uitleg zijn in het Frans en het Nederlands.

Het Pass is een leuk interactief “museum” waar voor alle leeftijdscategorieën iets te vinden is. Je leert er technologie op een laagdrempelige manier begrijpen. De ideale daguitstap op een regenachtige dag maar natuurlijk ook op iedere andere dag leuk om te bezoeken.

Bekijk de praktische info over het bezoek aan het Le pass met kinderen, zoals het adres, de openingstijden en de toegangsprijzen op de website. Het Pass beschikt over een ruime gratis parking.

Lees ook: dit zijn de kindvriendelijke musea in België en dit doe je in Mons met kids.

wetenschapsmuseum België
Le Pass met kinderen

Inhoudsopgave

Lees ook op Reistipsmetkids

Sallandse Heuvelrug met kinderen | 10x uitjes

Naar de Sallandse Heuvelrug met kinderen? Onlangs waren wij een weekend in dit gebied...

Achterhoek met kinderen | 9x Uitjes & vakanties

Wat er te doen is in de Achterhoek met kinderen? Dit is een veelzijdige...

Treinbestemming Frankrijk met kinderen | 5x Tips

Op vakantie met de trein naar Frankrijk en zoek je een leuke bestemming die...

Net over de grens in Duitsland met kids |...

Net over de grens in Duitsland zijn er voor kinderen veel leuke activiteiten te...

Vakantiebestemming met baby – 7 Tips

Op zoek naar een vakantiebestemming met baby? Die eerste vakantie met baby is heel...

Vakantie met kinderen | 35 Leukste vakantiebestemmingen

Op vakantie met kinderen en je zoekt de mooiste vakantiebestemming? Veel gezinnen vragen zich...

Categorieën