Kreta met kinderen | 10x Leuke uitjes

Of je nu op zoek bent naar zon, zee en strand of juist een actieve of culturele vakantie: op Kreta kan het! Kreta is een van de Griekse eilanden die veel wordt bezocht door toeristen. Een kindervakantie Kreta is fantastisch vanwege de combinatie van kinderactiviteiten, stranden en het Griekse leven. Wat er te doen is op Kreta met kinderen lees je in dit artikel!

Kreta is het populairste eiland onder de Griekse eilanden. Het is een vrij groot eiland met veel natuur, mooie stranden en leuke dorpjes en stadjes. Hierdoor biedt het eiland voor ieder wat wils. In de zomermaanden kan het wel erg warm worden op Kreta, dus een vakantie buiten deze maanden is meer aan te raden.

Het eiland is een van de grootste eilanden in de middellandse zee. En door de gunstige ligging tussen verschillende kusten kent Kreta een lange geschiedenis als centrum van de zeehandel. Rondom Kreta ligt een aantal kleinere eilanden, die bestuurlijk bij Kreta horen. (Bron)

Kindervakantie Kreta

Waarom ga je op een kindervakantie naar Kreta? Dit is een groot eiland met heel veel mogelijkheden, voor jong en oud. Het wordt gezien als een van de mooiere eilanden van Griekenland en het heeft veel geschiedenis en cultuur. Verder zijn er prachtige stranden of ga bijvoorbeeld naar Knossos, de grote archeologische site en waarschijnlijk de oudste stad van Europa. En ook is er de Samariakloof, dit is de smalste kloof ter wereld.

Waar verblijven op Kreta met kinderen

Kreta is 260 kilometer lang en de breedte varieert van 12 kilometer tot 70 kilometer, daarom is het aan te bevelen om even uit te zoeken waar je wilt verblijven tijdens een vakantie. Verblijf je in het noorden van het eiland, dan zit je het dichtst bij een van de twee vliegvelden. Hier is het wel drukker dan in het zuiden van Kreta.

Resorts kindervakantie Kreta

ROYAL & IMPERIAL BELVEDERE biedt verblijf op basis van All Inclusive en daarbij sport en spel, een enthousiast animatieteam, zwembaden en speeltuinen voor de kinderen. De familiesuites zijn ruim. Er is:

  • 4 buitenbaden en 2 kinderbaden buiten
  • Kinderdisco en Speeltuin
  • Bamse Club (3 t/m 5 jaar, van juli t/m augustus)
  • @611 (6 t/m 11 jaar, van juli t/m augustus)

Aanbiedingen vakantie Kreta met kinderen

Zoek je naar aanbiedingen voor een kindervakantie? Kijk dan eens op deze websites, zij hebben een leuk aanbod voor het eiland Kreta:

Uitjes Kreta met kinderen

Kindvriendelijke stranden Kreta

Op Kreta zijn er tal van mooie stranden. Wil je veel stranden verkennen en zelf ontdekken welke je het leukst vindt, huur dan een auto zodat je rond kan rijden. Een aantal tips voor leuke stranden zijn:

1. De stranden in het noorden zijn mooi, maar wel erg druk. Wij vonden de stranden in het zuiden, bij Matala Beach, daarom een stuk leuker. En heb je al oudere kinderen dan vinden ze het vast fantastisch de grotten te verkennen of van de rotsen in het water te springen.

2. Het strand van Marathi ligt bij de stad Chania en Minoa, de archeologische vindplaats. Er zijn faciliteiten op het strand.

3. Op het zandstrand van Pachia Ammos Beach, in het noorden van Kreta, stond een speeltuin. Ben jij hier geweest, laat ons dan weten of deze speeltuin er nog steeds is.

4. Het strand Elafonissi bij Chania is het bekend roze zand en dit strand is ideaal met peuters en kleuters. Wel kan je er in de zomermaanden op Kreta met kinderen beter niet komen in het weekend vanwege de drukte. Er zijn voldoende faciliteiten met onder andere ligbedden, kiosken en kleedhokjes.

waterpark Kreta
Watercity

Waterparken Kreta

Op Kreta zijn meerdere waterparken. Sommige horen bij hotels, zie daarvoor ook tips in de alinea over hotels met een waterpark voor een vakanties Kreta. Houd er trouwens rekening mee dat veel waterparken geopend zijn vanaf ongeveer mei tot september of oktober.

Watercity

Het waterpark Watercity is een van de leuke aquaparken op het eiland en ligt halverwege Heraklion en Chersonissos. Er zijn waterspeeltuinen, glijbanen en er is een 385 meter lange lazy river. Qua mogelijkheden wordt er onderscheid gemaakt tussen kinderen kleiner dan 90 cm, kinderen vanaf 90 en kinderen en volwassenen boven de 1,40m. De kleinste groep mag gratis naar binnen.

Op de website zie je welke activiteiten er zijn voor dreumes en peuter en ook grotere kinderen. Met een kasteel met waterspellen en veel kinderglijbanen, lazy river en tal van lage glijbanen. Ook is er een speeltuin op het grasveld. Is je kind groter, dan zijn er spannende glijbanen, een golfslagbad en een tokkelbaan die eindigt in het water.

Acqua Plus Waterpark

Het Acqua Plus Waterpark met 50 verschillende waterglijbanen en andere wateractiviteiten ligt op 5 kilometer van Chersonissos en 30 kilometer van Heraklion. Er is een gedeelte voor volwassenen en oudere kinderen met extreme waterglijbanen en een gedeelte voor kleine kinderen. Ook is er een lazy river en op het grasveld is een speeltuin.

Er zijn reuzenglijbanen, dit zijn de hoogste en engste glijbanen van heel Griekenland. Deze zijn 23 meter hoog en je bereikt een maximale snelheid van 120 km/u tijdens de afdaling met een lengte van 180 meter. Ook voor peuters en kleuters zijn er opties tijdens een vakantie op Kreta met kinderen, met de 3 waterglijbanen bij de Octapus. Daarnaast zijn er tal van zwembaden.

Andere waterparken op Kreta

Waterpark Starbeach is deels gratis toegankelijk en dan voor sommige onderdelen betaal je een bedrag. Als je het houdt bij de gratis toegankelijke stukken, is het een goedkoop uitje. Verblijf je bij het Star Beach Village & Water Park dan is de toegang gratis.

En het waterpark Limnoupus is ook leuk en heeft een aantal glijbanen. Er is een kinderbad met watervallen, klimtoestellen en miniglijbanen. Verder zijn er 2 vrije valattracties, een zwart gat, een drievoudige draai, een crazy river, een regenboogmultiglijbaan en 2 gigantische glijbanen! 

waterpark Griekenland
Acqua Plus Waterpark

Meer uitjes op Kreta

Dinopark

Het Dinosauria Park is leuk om te bezoeken op Kreta met kinderen. Dit staat in het teken van dino’s. Er zijn een aantal fossiele replica’s en verschillende animatronische dinosaurusmodellen. Dit ligt in Gournes, op de oude Amerikaanse basis.Ā Tijdens een wandeling loop je langs allerlei beelden over de prehistorie en dinosaurussen.Ā Er is een fossielenmuseum, tijdmachine, dinosaurusziekenhuis en er zijn bijzondere opgravingen.Ā Verder is hier een 5D Cinema en een leuke speeltuin tegenover het restaurant.

Aquarium op Kreta

De Aquaworld vind je in de haven van Chersonissos. Hier zie je het lokale zeeleven en er leven ook reptielen. De meeste dieren die hier leven zijn gered of kwamen gewond binnen. Je kan de slangen en schildpadden van dichtbij zien, en als je wilt, aanraken.

En ook is er het CretAquarium, een van de grootste van Europa! Er zijn zestig aquariua met meer dan 2000 zeedieren van de bodem van de Middellandse Zee. Dit aquarium ligt, net als het Dinopark, op het terrein van de voormalige Amerikaanse basis in Gournes, 14 km van de stad Heraklion.

strand

Activiteiten bij het Labyrinth

Het Labyrinth op Kreta biedt tal van activiteiten. Dit ligt in de heuvels boven de stad Chersonissos op een stuk grond van 15 hectare. De belangrijkste activiteit is het Labyrint met een oppervlakte van ongeveer 1300mĀ². Dit grote doolhof is gemaakt van stalen palen en houten panelen en is langer dan 1 km. Onderweg kom je langs trappen, luchtbruggen, torens en kamers. De paden zijn geschikt voor rolstoelgebruikers en er is een nooduitgang! Het doel is om de vele controlepunten met aanwijzingen in het labyrint te vinden, het centrum te bereiken waar de Minotaurus verborgen is, en daarna moet je ontsnappen!

Daarnaast is er een 18-holes minigolf, quads voor de kinderen en er zijn wat dieren. Voor kleine kinderen is er het Kretenzische Steenlabyrint.

Observatorium

Voor de liefhebber van het universum, sterren en planeten, er is een planetarium om te bezoeken op Kreta met kinderen. Er zijn jaarlijks een aantal open dagen waarop je de wonderen van de nachtelijke hemel kan ontdekken en te observeren door de 1,3 meter telescoop, als de weersomstandigheden goed zijn. Deze open dagen vind je op de website.

Ook is er het observatorium Sasteria. Dit is een privĆ© initiatief en je kan de hemel te observeren door moderne telescopen. Je kunt dag en nacht terecht, alleen of in groepen. De prijzen variĆ«ren, afhankelijk van het tijdstip van de dag en het aantal personen. -> de eerder gelinkte website werkt helaas niet meer. Als je hier informatie over hebt, laat het ons weten!

Natuurhistorisch Museum

Er is een Natuurhistorisch Museum op Kreta. Er zijn vaste en tijdelijke tentoonstellingen. Leuk voor jonge kinderen is de tentoonstelling met dinosaurussen, van de beroemde Tyrannosaurus REX tot de gigantische Argentinosaurus en de kleine Micropachycephalosaurus. Daarnaast is er voor kinderen een “Onderzoekssite”, dit is een ruimte van 250 mĀ². Hier spelen ze in een miniatuur van de verschillende ecosystemen van Kreta. Er zijn interactieve spellen waarmee ze al spelend ontdekken.

9-D ervaring bij Minoan’s World

Een leuke 9D-ervaring is er bij Minoan’s World. Hier brengen ze het verleden weer tot leven en ontdek je het een en ander over de oude beschaving van Kreta. Je krijgt uitleg over de MinoĆÆsche wereld, die is beschikbaar in het Nederlands, en ervaart wind, regen en sneeuw. Ook is er een toffe achtbaan ervaring.

bezienswaardigheden kreta

Bezienswaardigheden Kreta met kinderen

Naast de vele leuke kinderactiviteiten, heeft Kreta ook op cultureel vlak veel te bieden. Hier staan tips voor een aantal bezienswaardigheden die je kan bezoeken tijdens een vakantie Kreta.

Heraklion

Ontdek zowel de oude als de moderne stad Heraklion tijdens een vakantie op Kreta met kinderen. Ga onder andere naar Knossos Palace, het Archeologisch Museum, Ammoudara Beach, de Venetiaanse haven en de markt. Met kinderen doe je dit gemakkelijk met de hop on, hop off-bustour. Reis hiermee langs de belangrijkste bezienswaardigheden van Heraklion. Zijn de kinderen de bezienswaardigheden even zat? Je komt ook langs het zandstrand van Ammoudara.

Bezoek hier eventueel ook het oude Griekse technologiemuseum van Kotsanas, dit staat in het teken van de technologie van de oude Grieken. Hier staan ongeveer 100 operationele modellen van Griekse uitvindingen, zoals de oudste analoge computer ter wereld. Ontdek verschillende mechanismen door middel van informatieve en interactieve tentoonstellingsdisplays.

Dikteon grot

Deze beroemde grot zou de geboorteplaats van Zeus zijn in de Griekse mythologie. En het is een van de meest bezochte indooractiviteiten van Kreta. Je kan met een excursie meegaan, het is goedkoper om zelf te rijden. De wandeling naar grot begint in het dorpje Psichro, dit is een stuk van zo’n 800 meter. Dit gaat omhoog en het is geen goed onderhouden pad, niet te doen dus met een buggy of kinderwagen. Om de grot van binnen te zien betaal je toegang.

  • En bezoek ook het Lychnostatis openluchtmuseum op Kreta met kinderen, dat in het teken staat van het Kretenzische culturele erfgoed. Hier zie je hoe het leven op Kreta 200 jaar geleden was.

Samariakloof

De Samariakloof is een van de smalste kloven ter wereld, met een minimale breedte van 4 meter! Dit is het enige Nationale Park op Kreta. Vanaf ongeveer half april tot eind september kan je hier doorheen wandelen, wanneer precies hangt af van het weer. De hele route is 16 kilometer en dat is geen aanrader met kinderen. Er is ook de zogenaamde lazy route van 5 kilometer, daar lees je hier meer over.

Vakantie Kreta met peuters en baby

Ook met een baby of peuter kan je zeker naar dit Griekse eiland. De Griekse bevolking is ontzettend kindvriendelijk. Het STAR BEACH VILLAGE & WATERPARK heeft familiesuites met een aparte slaapkamer. Daarin is een magnetron, koelkast, koffiezetapparaat en waterkoker, badkamer met bad, haardroger en toilet. Ook zijn er babybedjes en kinderstoelen. Verblijf is op basis van all inclusive.

  • Speeltuin
  • Miniclub (4 t/m 12 jaar)
  • Waterpark met diverse glijbanen en een lazy river
vakantie Kreta

Naar Kreta met kinderen

Veel gezinnen kiezen voor een pakketreis. Je kan ook zelf een vlucht en vervolgens een hotel boeken. Wij boeken vluchten graag bij Skyscanner. Losse accommodaties als appartementen, vakantiehuizen en familiekamers boeken we meestal via Booking.com.

Wil je veel van het eiland zien, huur dan een auto. Wij huren graag een auto bij Sunny Cars. Hierbij boek je all-in, dus met de verzekeringen direct geregeld.

Lees na dit artikel over een vakantie Kreta met kinderen verder over Griekenland met kinderen, onze tips voor kindervakanties Griekenland en dit zijn tips voor kindvriendelijk Samos

Inhoudsopgave

Lees ook op Reistipsmetkids

Sallandse Heuvelrug met kinderen | 10x uitjes

Naar de Sallandse Heuvelrug met kinderen? Onlangs waren wij een weekend in dit gebied...

Achterhoek met kinderen | 9x Uitjes & vakanties

Wat er te doen is in de Achterhoek met kinderen? Dit is een veelzijdige...

Treinbestemming Frankrijk met kinderen | 5x Tips

Op vakantie met de trein naar Frankrijk en zoek je een leuke bestemming die...

Net over de grens in Duitsland met kids |...

Net over de grens in Duitsland zijn er voor kinderen veel leuke activiteiten te...

Vakantiebestemming met baby – 7 Tips

Op zoek naar een vakantiebestemming met baby? Die eerste vakantie met baby is heel...

Vakantie met kinderen | 35 Leukste vakantiebestemmingen

Op vakantie met kinderen en je zoekt de mooiste vakantiebestemming? Veel gezinnen vragen zich...

Categorieƫn